Verbouwing: onvoorziene uitgaven

Schermafbeelding+2011 07 18+om+21.06.27

De verbouwing van de helft van mijn ouderlijk huis, om het geschikt te maken voor ons zeventallige gezin, is in volle gang. We hebben een strak budget, en een potje voor 'onvoorziene uitgaven'.

Verbouwen is als bevallen

En ik kijk genoeg woonprogramma's om te weten dat die er vrijwel altijd zijn! Ook ben ik me er van bewust dat verbouwingen altijd langer duren dan verwacht, en dat de kans dat we er met Kerstmis zullen wonen heel klein is, maar dit terzijde. Wat dat betreft hebben verbouwingen eigenlijk veel weg van een bevalling en de doos bonbons van Forrest Gump: 'You never know whatcha gonna get!'

Twee onvoorziene kostenposten

Na ongeveer tweeëneenhalve maand klussen, zijn er inmiddels twee 'onvoorziene kostenposten. De nok van het dak moest vervangen worden, en dit weekend hoorden we dat het huis aan mijn oma 'enkelsteens' is gebouwd.

Op sommige plekken kun je, heel pittoresk, zelfs door de kieren naar buiten kijken. En dat betekent dat verschillende muren alsnog geïsoleerd moet worden, omdat we ons anders arm zullen stoken. Ook had mijn oma 'enkel glas' maar dat is een kostenpost die we nog even hopen uit te stellen.

Mijn oma verwarmde vroeger het huis met een houtkachel, en later met centrale verwarming. Toch kan ik me niet herinneren dat het daar altijd koud was, maar ze heeft waarschijnlijk flink moeten stoken om de boel warm te houden.

Hoewel ons toekomstige huis nog een echte bouwplaats is, kom ik er graag! Het liefst zou ik er al willen blijven, maar ja, dat woont zo rottig.

Nu ons potje 'onvoorzien' al flink is aangetast, ga ik nog een tandje bijzetten om het aan te vullen! Want ik ben bang dat er nog meer onvoorziene uitgaven voor de verbouwing gaan komen.

Wat waren jullie grootste 'onvoorziene uitgaven' bij verbouwingen?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Een septictank, nieuwe maaimachine voor het grote erf en een ander bankstel. Ons oude was veel te klein.
    Dat heeft dan wel niets met verbouwen te maken in zekere zin.

  2. Ik zou het zo even niet kunnen zeggen, maar ze zijn er altijd.
    Nieuwe plafonds, muren die een extra behandeling vragen...
    Let er goed op, dat de leidingen allemaal goed gemaakt worden, want achteraf lekkage is zó vervelend!

  3. |In een oud huis leidt het ene karwei altijd tot een ander (onvoorzien) karwei. Bij het vernieuwen van de badkamer kwam een stuk muur mee toen de oude wastafel werd verwijiderd. En dat leidde toen tot het voegen van twee enorme zijmuren. Een licht dat niet werkte in een slaapkamer leidde tot de ontdekking dat de bedrading (stoffen bedekking die aan het vergaan was) het origineel van begin 20e eeuw was: nieuwe electrische leidingen voor het hele huis.... Ik kan zo doorgaan. Je leert om sommige mankementen niet meer te zien en zolang je niet van plan bent om te verkopen kun je ermee leven. Maar pas op voor lekkende goten en natte muren want dat leidt tot schimmel en houten vloeren die gaan rotten en nog allerlei meer ellende. Maar ondanks dit alles zou ik niet in een piekfijn modern huis willen women.

  4. Geweldig dat je er al zo graag bent. Das mooi. Dubbel glas is niet zo heel duur, toch?

    Bij ons waren het de kleine dingetjes. Schroefjes, pakken voegmiddel, voegspul, buitenlampjes, tuininrichting, haakje hier en een plankje daar... maar dat heb je met een bestaand huis hopelijk wat minder!

  5. Hoi Sannah,

    goed dat je het zegt. Dat is heel irritant denk ik! Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

    Bij mij zelf laadt hij wel vlot. Ik gebruik als browser Safari. Welke browser gebruik jij Sannah?

  6. De beroerde isolatie die overnieuw moest (ik denk dat er inmiddels al zeker 80 rollen inzitten). Verder ook de 'gewone' dingen waar je niet zo snel bij nadenkt. Underlayment is bijvoorbeeld stervensduur, maar we hadden wel 80 platen nodig. En balkhout etc. tikt ook behoorlijk aan. Veel materiaal is (voor ons tenminste) toch duurder dan je denkt. Je wilt bijvoorbeeld niet weten wat wij tot nu toe al kwijt zijn aan elektra: draden die niet kunnen smelten, gewone draden (zo €25 per doos en een doos blijkt weer zo leeg te zijn), stopcontacten, schakelaars, spotjes, etc.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.