Crossover fiets

crossover fiets

Wel eens gehoord van een crossover fiets?

Een crossover fiets is een veelzijdige fiets die ontworpen is om op verschillende soorten terrein te kunnen rijden.

Deze fiets combineert de eigenschappen van een racefiets en een mountainbike, waardoor hij geschikt is voor zowel op de weg als off-road.

Crossover fietsen hebben meestal bredere banden dan racefietsen, maar smallere banden dan mountainbikes. De banden hebben een profiel dat geschikt is voor zowel asfalt als onverhard terrein. De zithouding op een crossover fiets is iets meer rechtop dan op een racefiets, waardoor deze fietsen comfortabeler zijn voor langere ritten.

Kenmerken van een crossover fiets

Crossover fietsen hebben ook meestal een lichtgewicht frame van aluminium of carbon, waardoor ze efficiënt en wendbaar zijn. Ze zijn uitgerust met versnellingen die geschikt zijn voor zowel steile beklimmingen als snelle afdalingen.

Kortom, een crossover fiets is ideaal voor fietsers die op zoek zijn naar een veelzijdige fiets die op verschillende terreinen kan worden gebruikt. Of je nu wilt rijden op verharde wegen, onverharde paden of door licht terrein, een crossover fiets kan een goede keuze zijn.

Het is wat je noemt een allround fiets.

Veel verschillende soorten fietsen!

In de Elsevier las ik ooit over de vele soorten fietsen die er tegenwoordig zijn.

Vroeger had je gewoon modelletje Damesfiets en modelletje Herenfiets.

Meer keus was er niet.

Maar tegenwoordig kun je kiezen uit citybikes, mountainbikes, omafietsen, transportfietsen, racefietsen, en nog veel meer.

Een nadeel van zulke specifieke fietsen, zoals bijvoorbeeld racefietsen, is dat ze over het algemeen alleen geschikt zijn voor dát doel, en bijbehorend wegtype. Voor wie sportief wil zijn, maar tegelijkertijd veelzijdig, bestaat er daarom een andere optie die de voordelen van beiden samenvoegt: de crossover fiets.

Voordelen van de crossover fiets

Racefietsen

Een racefiets is gebouwd op snelheid, wat betekent dat de fiets zo licht mogelijk moet zijn maar toch stevig en ze hebben over het algemeen ongeveer 30 versnellingen. De dunne banden zorgen ervoor dat het contact met de weg zo klein mogelijk is om wrijving te voorkomen, wat betekent dat de fietsen in principe niet geschikt zijn buiten verharde wegen om.

Mountainbikes

Een mountainbike, daarentegen, is gemaakt voor gebruik op onverharde wegen, bijvoorbeeld in de bergen. Het aantal versnellingen is iets lager dan die van een racefiets, vaak 24, en de banden zijn breder dan die van een racefiets en hebben vaak een grover profiel waardoor wrijving met de weg groter wordt. Dit is ideaal voor goede grip op onverharde wegen maar op verharde wegen maakt dit het fietsen een stuk zwaarder, wat het moeilijker maakt om hoge snelheden te behalen.

Crossover fiets samenvattend

De crossover fiets combineert de beste aspecten racefietsen en mountainbikes met de grote wielen, een minimum van 27 versnellingen en de speciale banden die breder zijn dan die van een normale racefiets, wat de fiets naast het algemene gebruik op verharde wegen ook geschikt maakt voor gebruik op onverharde wegen zoals landweggetjes.

De crossover-fiets is daarom ideaal voor mensen die graag van de gebaande paden af willen wijken zonder het gelijk al te ruig te maken.

Op dit moment ben ik zelf de gelukkige bezitter van een transportfiets van de Aldi! Belangrijk aan een fiets vind ik dat ik er geen zadelpijn van krijg.

Leestips

Wat voor stalen ros heb jij?
En wat vind je van de overstelpende keuzemogelijkheden op fietsgebied?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Een moederfiets, gekocht nadat de kinderen al hoog en breed zelfstandig konden fietsen. Met mand en twee hele grote fietstassen. Er zitten heel veel versnellingen op, maar hij staat altijd in de 4

  2. Ik heb een gazelle MPB (multi purpose bike). Ideaal ding met kinderen, fietsmand vol met groenten van de moestuin, buggy er aan bungelend, etc. Mn rieten mand was gaar en ik ben te krenterig om een nieuwe a 39,95 te kopen. Nu dus een lullig metalen mandje van de H. ema er aan dat is het ook niet. Maar ik merk wel dat hij nu na een jaar of 4 wat begint te slijten. Krijg steeds vaker mankementjes. Hoop dat ik over een jaar oid een nieuwe kan kopen. Ik gebruik m iedere dag en fiets denk ik ook wel 15 km per dag. School, winkels, moestuin, etc.

  3. Ik heb een Montego met 7 versnellingen. Stukken goedkoper dan de Batavus die in dezelfde fabriek van de banden rolt en minstens zo robuust. Deze fiets is bovendien ruim afdoende voor mijn woon-werk verkeer van 8 minuten enkele reis. Ook als ik er voor een fietstochtje op uit zou gaan, volstaat hij prima.

  4. Een paarse met bloemetjes - echt mijn droomfiets - en tot mijn grote schande amper gebruikt... (we wonen nu in een erg heuvelig gebied en nu blijkt dat ik de heuvels niet op kan - werkpuntje ? )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.