HPV-vaccinatie, documentaire Het Meisje en de Prik

Toen ik in de tv-gids de aankondiging zag van de documentaire ‘Het meisje en de prik‘, over de zoektocht van een moeder naar de juiste beslissing: wel of niet inenten tegen het HPV-virus, schreef ik het meteen in mijn agenda! Hopelijk zou ik nu eindelijk duidelijkheid krijgen!

Maar helaas komt de moeder Maartje Nevejan, tevens de documentairemaakster, er ook niet echt uit. Ze spreekt met voor- en tegenstanders van de vaccinatie tegen het HPV-virus, maar helderheid komt er niet. Uiteindelijk kiest ze al twijfelend voor wél vaccineren.

Altijd braaf ingeënt, maar nu niet

Al mijn vijf kinderen heb ik braaf laten inenten, tegen alle bekende kinderziektes, maar bij deze nieuwe vaccinatie had ik twijfels, en mijn inmiddels vijftienjarige dochter is na lang dubben niet ingeënt. Nu mijn jongste dochter twaalf is, doemt het dilemma opnieuw op: laten we vaccineren of niet?

Baat het niet, het schaadt ook niet????

In een discussie met haar man en dochter, redeneert de man van Maartje Nevejan: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet,’ maar is dat laatste wel zo? Want als dit laatste absoluut zeker was, dan zou ik wellicht inderdaad laten inenten, gewoon voor de zekerheid. Maar ik heb begrepen dat het middel niet getest is op twaalfjarige meisjes, en dat de lange termijn effecten niet bekend zijn.

HPV-virus: 0,1 kans op baarmoederhalskanker

Daar komt nog bij dat de kans dat één van mijn dochters het HPV-virus oploopt sterk te maken heeft met het seksuele gedrag. Het lijkt mij dat als ze een monogame relatie hebben, het risico aanzienlijk verminderd wordt.

En lopen ze het virus wél op, dan is er nog steeds maar een kans van 0,1 dat zich dit tot baarmoederhalskanker ontwikkeld. En om dat voor te zijn is er het uitstrijkje! Overigens was dat iets wat ik miste in deze documentaire: het uitstrijkje als preventie.

Schokkend vond ik de dame die baarmoederhalskanker had gehad, en nu weliswaar was genezen maar nog steeds met de gevolgen leefde. Zij was pertinent vóór inenten. Toen voelde ik de angst opwellen, en de gedachte: ‘Als je dat kunt voorkomen, dan moet je dat toch meteen doen?!’

Met een kanon op een mug schieten?

En toch… in de documentaire komt ook Karin Spaink aan het woord, die het HPV-virus vergelijkt met moedervlekken.

Karin Spaink:

‘Ik denk dat je deze vaccinatie moet vergelijken met moedervlekken. Een heel klein deel van die moedervlekken onwikkelt zich soms op een kwaadaardige manier. Als je dat weet, wat vind je dan van de gedachte dat we bij iedereen op voorhand alle moedervlekken gaan weghalen? Dat is een beetje wat we aan het doen zijn.’

Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Wat absurd om bij voorbaat alle moedervlekken weg te halen!’

Uiteindelijk kom ik er net zo min uit als Maartje Nevejan, maar waar zij twijfelend kiest voor wel inenten, kies ik al twijfelend voor niet inenten.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Info over Het meisje en de prik

Hoe denken jullie over de HPV-vaccinatie?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: