Warenfetisjisme, oftewel gadgetgek

Karl Marx bedacht het begrip ‘warenfetisjisme‘. Daarmee bedoelde hij dat op de kapitalistisch markt spullen een doel op zich worden, en losgekoppeld raken van hun gebruikswaarde.*

Om geen slachtoffer te worden van ‘warenfetisjisme’ moet je iets beoordelen op de gebruikswaarde, en niet op het ‘heb-gehalte’.

Heb je bijvoorbeeld net een mobieltje aangeschaft waarmee je uitstekend kunt bellen, maar komt er vervolgens een nieuwere op de markt dat veel meer kan, en kom je in de verleiding? Dan ben je ten prooi gevallen aan ‘warenfetisjisme’.

In een tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen, is het makkelijk je te laten meeslepen, en steeds weer de snellere, nieuwere versie aan te schaffen.

Zo loop ik zelf al enige weken te piekeren over de waarde van een eReader. Wil ik die graag hebben vanwege de gebruikswaarde, of ben ik gewoon onder de bekoring geraakt van zijn slanke postuur en vormgeving?

En nu we hopelijk naar het platteland gaan verhuizen, en dus ons huis verkocht moet worden, horen we tot onze verbijstering ineens dat onze plafonds ‘zwaar gedateerd’ zijn! Dat onze prima keuken door nieuwe bewoners ‘rücksichtslos’ verwijderd en vervangen zal worden, en dat de badkamer ècht niet meer kan. En dat, terwijl wij al elf jaar met veel plezier hier wonen!

Dan denk ik aan mijn oudtante Dina, die altijd zei: ‘Het is mooi spul voor wie het nodig heeft.’ Zij had het vast goed kunnen vinden met Karl Marx!

Ben jij gevoelig voor nieuwe gadgets en snufjes?

* Bron: Filsosofie Magazine februari 2010

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: