14 tips voor een Lentehuis

De lente is een nieuw begin. Dieren worden wakker uit hun winterslaap, krokussen en sneeuwklokjes komen te voorschijn en de vogels komen terug. Hoor ze ‘s ochtends tsjilpen! Ook de mensen worden wakker.

Dus gooi open die ramen, en laat de frisse lentelucht de spinnewebben en huidschilfers (Mensen verliezen ongeveer 600.000 huidschilfers per uur, Getver!) wegblazen!

Hier onder 14 tips om je huis in lentestemming te brengen!

 1. In de Lente moet je huis licht en vrij voelen. Dat komt goed uit, want het geheim om dat te bereiken is dingen weghalen, en dat is weer goedkoop!!
 2. Laat het licht naar binnen! Haal zware gordijnen en kleden weg, en breng ze naar de stomerij. Als je het niet prettig vindt zonder gordijnen, hang dan lappen voile voor je ramen. Als het maar dunne stof is. Bij de Wibra kun je kant-en-klaar gordijnen kopen voor zo’n 5 euro.
 3. En mocht het kleed zaken hebben bedekt die het daglicht niet kunnen verdragen, vervang het dan door een dun kleed van natuurlijk materiaal. Sisal en kokos ziet er fris uit. Berg dikke plaids en dekens op.
 4. Verzamel je glazen potten (jam, groente), en zet ze op een rij in de vensterbank. Doe in elke pot 1 bloem. Dat staat erg Jan de Bouvrie-achtig.
 5. Doe licht gekleurde kussenhoezen om je kussens, en drapeer een lichte kleur Grand Foulard over je bank.
 6. Onderschat nooit de werking van een verse vaas met bloemen.
 7. Zet een schaal met Granny Smiths op tafel voor die frisse, hippe groentint. En ben je de tint zat, dan eet je de appels gewoon op. Multifunctioneel, die Granny Smiths!
 8. Heb je een openhaard? Nadat je de laatste as van de winter hebt weggegooid, kun je de ruimte in de openhaard benutten voor andere dingen! Bijvoorbeeld een mooie vaas met bloemen. Of gebruik het om een voorjaarsachtig object tentoon te stellen. Ik zet er vaak een Boeddha beeld in.
 9. Of neem het laatste stuk hout en schilder daar een Diepe Gedachte op, zoals “Achter de wolken schijnt de zon”. Meteen handig als de Lente het laat afweten. Leg je kunstwerk decoratief in je open haard. Sein wel even je partner in, dat het openhaard hout nu Kunst is om te voorkomen dat het in vlammen opgaat.
 10. Maak een lentekrans om aan je deur te hangen. Ren even naar een hobbywinkel en koop een strokrans. Wikkel daar een geel lint om heen en klaar is Klara! Wil je meer, maak dan zijden bloemen aan je krans. Vergeet niet te kijken in kringloopwinkels voor recyclebare zijden bloemen! En ben je nu niet meer te stoppen, schilder dan op een plankje de naam van je familie en bevestig dat ook nog aan je krans.
 11. Ruim op! Weg met alle troep die je in de loop van de winter hebt verzameld. Haal bij de supermarkt vierkante dozen en beplak die met lente-achtig cadeaupapier. Sorteer de spullen die je niet weg kunt gooien hier in. Voor wat steviger dozen kun je ook kastpapier met een leuk motief gebruiken. Dit kun je o.a. kopen bij de Blokker.
 12. Droog wat bloemen en plaats ze daarna heel kunstzinnig in een goedkoop lijstje. Bij Xenos en de Wibra vind je goedkope lijstjes. Het mooiste effect bereik je met een oneven aantal. Bijvoorbeeld 5. Vooral viooltjes zijn hier geschikt voor, omdat ze hun kleur goed houden en snel drogen.
 13. Koop goedkope eenjarige planten en zet ze binnen in potten. Fuchsia’s, begonia’s en primula’s brengen vrolijke kleuren in je huis en kunnen goed binnen leven. Heb je geen groene vingers, dan kun je o.a. bij de Zeeman potjes nepbloemen kopen.
 14. Zorg voor kleur in je interieur. Kies één muur uit en verf die in een felle vrolijke kleur.

Comments

 1. In een column, die ik las, zei iemand dat het nieuwe jaar, eiegenlijk in de lente zou moeten beginnen, als de natuur weer ontluikt en iedereen blij is, dat de winter voorbij is. Ik kan me eiegenlijk wel, in deze uitspraak vinden…

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: