Opgelicht op Marktplaats

Al enkele jaren koop ik wel eens spullen op Marktplaats. Niet zo vaak als op eBay, omdat de prijzen op Marktplaats relatief hoog zijn, maar toch zo’n één keer per jaar.

Dat is eigenlijk altijd goed gegaan, totdat ik een paar laarzen kocht voor 75 euro die nooit aankwamen. Ik stuurde mailtje na mailtje naar de verkoopster die nergens meer op reageerde, en de advertentie was plotseling verdwenen.

Na een heleboel mailtjes kreeg ik eindelijk een reactie: een boze reactie, want ze was ziek geweest, en wat ik me allemaal in mijn hoofd had gehaald. Ik was er niet blij mee, maar tegelijkertijd opgelucht: nu zou het allemaal goed komen.

Laarzen noch geld terug gezien

Maar ondertussen is het ruim twee maanden later, en noch de laarzen noch mijn geld heb ik terug. Ik mail de verkoopster nog regelmatig met een verzoek om mijn geld terug te geven, maar krijg alleen een reactie als ik dreig met aangifte bij Marktplaats en politie. Dan stuurt ze me een boze mail dat het geld er aan komt.

Klacht indienen via Marktplaats

Ondertussen ben ik het meer dan zat, en heb via marktplaats.nl een klacht ingediend. Dat is nog niet zo simpel, en vertoont veel gelijkenis met het bellen naar een helpdesk. Je moet eerst een heleboel keuzes maken, en krijgt vervolgens een standaard formulier dat je moet invullen. Na het verzenden van dat formulier krijg je een standaard mailtje waarin ze hun medeleven betuigen, en zeggen dat ze het vervelend voor je vinden.

eBay vind ik veiliger dan Marktplaats

Ik voel me als gebruiker van Marktplaats behoorlijk in de kou staan, en heb het gevoel dat ze hun handen in onschuld wassen. Vergeleken met eBay is zaken doen op Marktplaats aanzienlijk onveiliger. Bij eBay kun je als gebruiker zien hoe betrouwbaar een verkoper is aan de hand van het aantal sterretjes bij zijn naam. Deze sterretjes representeren positieve feedback.

Daarnaast krijg je bij eBay je geld terug als er iets misgaat, via Paypal. Dan kun je namelijk gebruik maken van Paypal-kopersbescherming. Zo heb ik ooit keurig mijn 90 euro teruggekregen nadat de verkoper een product dat ik kocht op eBay niet leverde.

Conclusie

Marktplaats kan een geweldige plek zijn om koopjes te vinden, maar je bent overgeleverd aan de grillen en betrouwbaarheid van de verkopers. En soms zitten daar rotte appels tussen. En de respons van de mensen achter Marktplaats vond ik zwaar teleurstellend.

Tips om oplichting op Marktplaats te voorkomen of te genezen

  1. Als je bij Marktplaats iets koopt betaal dan bij voorkeur met Paypal. Word je dan opgelicht dan krijg je via Paypal je geld terug
  2. Maak een kopie van de advertentie waarop je hebt geboden, voor het geval de verkoper die acuut verwijderd
  3. Noteer het nummer van de advertentie: die heb je namelijk nodig als je een klacht wilt indienen
  4. Bewaar alle correspondentie met de verkoper
  5. Vraag voor je het geld overmaakt een kopie van het rijbewijs of paspoort van de verkoper
  6. Achterhaal het ip-adres van je verkoper, daarmee traceer je welke provider je verkoper gebruikt
  7. Blijf kalm! Het verlangen de verkoper/oplichter eens even flink te waarheid te zeggen kan onweerstaanbaar zijn, maar houd je doel in gedachten: je geld terug. Blijf dus netjes en beleefd, maar wees niet bang je virtuele tanden te laten zien door bijvoorbeeld te dreigen met de politie.

Dat ik niet de enige ben met een slechte ervaring blijkt wel uit het feit dat er een speciaal forum is voor mensen die zijn opgelicht op markplaats.

Hoe zijn jouw ervaringen met Marktplaats?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: