Schoolgeld op basisschool: teken van deze tijd?

De nota voor de ouderbijdrage is weer binnen. Voor Ot (9) en Piet (7) betalen we 45 euro, en voor Teuntje in groep acht 150 euro. Dit relatief hoge bedrag komt doordat groep 8 aan het eind van het schooljaar een reisje naar Terschelling maakt. De ouderbijdrage wordt geïnd om activiteiten als Sinterklaas, Kerst, Carnaval en sportdag te financieren.

Hoewel de ouderbijdrage niet verplicht is, kan de school besluiten je kind niet te laten deelnemen aan activiteiten waarvoor je niet betaalt. De school moet dan voor vervangend onderwijs zorgen terwijl die activiteiten worden gehouden.

Toen ik aan mijn moeder vroeg of ze voor mij schoolgeld heeft betaald op de basisschool in de jaren zeventig, zei ze van niet, en ook mijn schoonmoeder zegt dat ze voor mijn man geen schoolgeld betaalde.

Als kind had ik één schoolreisje per jaar, en verder had ik gewoon les van één vaste leerkracht die nooooit eens ziek was. Er waren geen excursies of uitjes, en op 5 december kwam een aftandse Sinterklaas langs. Kerstmis werd gevierd met kleurplaten en een kaars in een halve aardappel, en ik had de tijd van mijn leven.

Ouderparticipatie was niet nodig, en er heerste rust in de klas.

Nu vraag ik me af: is schoolgeld betalen op de basisschool een recente uitvinding? En komt die voort uit het feit dat het onderwijs tegenwoordig bovenal ‘leuk’ moet zijn?!

En hoeveel schoolgeld betaal jij voor je basisschoolkind?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: