22 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

‘Nederland zucht komende week onder een hittegolf’ koppen de kranten. Hoe blijf je koel als de temperaturen heet zijn?

 1. Gooi ‘s ochtends vroeg, en ‘s avonds laat, alle ramen en deuren open, en laat koele, frisse lucht binnen. Sluit zo gauw de zon begint te klimmen, deuren, ramen, en gordijnen alsof je inbrekers verwacht. En als je een zonnescherm hebt, laat dit dan neer.
 2. Speel vampiertje! Vermijd de zon alsof je anders in vlammen zou opgaan.
 3. Maak waaiers met de kinderen, zodat jullie jezelf koelte kunnen toewuiven. Ze helpen echt!
 4. Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit.
 5. Maak geen ovengerechten.
 6. Neem geen koude douche, maar juist een lauwe douche. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaam extra warmte aanmaakt om de kou van de douche te compenseren. Uiteindelijk krijg je het dus alleen maar warmer!
 7. Gebruik de hitte als kans om je tempo te verlagen, en je leven in een lagere versnelling te brengen! Doe een stapje terug, denk eens rustig na over je leven, en geniet van deze kans om langzamer te leven. Geniet van de lof der luiheid.
 8. Doe je lakens een paar uur in de koelkast voor je naar bed gaat.
 9. Drink regelmatig. Als je urine sterk ruikt, of gelig is, drink je te weinig.
 10. Houd je polsen onder de koude kraan: er lopen belangriijke aders door dit gebied, dus dit geeft verkoeling. Koud water op je ‘slapen’ en gezicht heeft hetzelfde effect.
 11. Vermijd synthetische kleding en polyester, en kies voor koele katoen in lichte kleuren.
 12. Eet geen grote maaltijden: je lichaamstemperatuur stijgt dan namelijk omdat je lichaam aan het werk moet om het te verteren. Eet meerdere líchte maaltijden per dag.
 13. Vul een warmwaterzak met ijskoud water. Gebruik die vervolgens om je enkels en de achterkant van je knieën te koelen.
 14. Houd je hoofd koel, letterlijk en figuurlijk! Als je je hoofd koel houdt, houd je je hele lichaam koeler.
 15. Steek lang haar op, en houd je nek koel.
 16. Heb je geen mooi zwembad in je achtertuin? Stop je voeten in een afwasbak met koud water!
 17. Als je iets moet doen, doe het dan ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds als het weer koeler is. Neem tussen de middag een siësta. En geniet er van.
 18. Vul een plantenspuit met koel water, en loop door je eigen waterwolk./li>
 19. Stel een middagmatiné in, en laat de kinderen een mooie film kijken op het heetst van de dag.
 20. Als je er echt even uit wilt, ga dan ergens heen waar airconditioning is.
 21. Bekommer je om oudere buren, en vraag of ze misschien iets nodig hebben.
 22. Blijf positief: ook hittegolven gaan voorbij, zeker in Nederland. Gebruik de hittegolf als kans om rustiger aan te doen en je leven te overdenken.

Wat zijn jouw tactieken om koel te blijven?

7 Responses to 22 tips om koel te blijven tijdens een hittegolf!

 1. Leuk hoor die tips! Vooral die lakens in de koelkast.
  Maar ik ben zo blij met deze zomerhitte net zoals ik dol was op de afgelopen winter. Ik hoop dat we straks een heerlijke frisse, kleurrijke herfst krijgen met zo nu en dan van die woeste wolken (-:

 2. goede tips, ik kreeg er al veel mee van thuis vroeger. Lakens in de koelkast lijkt me wel een gedoe hoor, wij hebben een dekbed, denk niet dat dat past 🙂 ik zet het waterbed wel iets kouder.. maar ik ga er in ieder geval een paar in de praktijk brengen morgen, dankjewel!

 3. Ik vind de warmte heerlijk…heb er weinig last van ook.
  En mijn tempo aanpassen met werken is helaas niet mogelijk, werken in een verpleeghuis is altijd druk, sjouwen en tijd te kort.
  Ik ga gewoon door , en bedenk dat ik over een week vakantie heb….Op naar de volgende warmte in Spanje hahaha. Ach het kan mij niet warm genoeg zijn, heerlijk de zomer!

 4. leuk al die ideeen, maar ik moet toch een waaarschuwing geven. een natte lap of sjaal in je nek is geen goed idee, daar lopen namelijk aderen die direkt naar je hersenen gaan en doe je dat dan kan je in shock raken. geleerd op een eerste hulp cursus.

 5. Hou voorkom ik dat ik levend verbrand in mijn elektrische rolstoel. Armleuningen, voetplaat, kuitsteun zitting alles gaat koken! Tips zijn welkom en ja een handdoek is fijn op de zitting maar die verschuift ook en word ook nat van het zweet zit er dan dubbel onder gevolg huidproblemen. Al een paar jaar kom ik dit probleem tegen en vind nog steeds geen echt goede oplossing. Wie weet iemand hier wel 🙂

Leave a reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.