Suiker

Als kind slurpte ik graag grote mokken thee met een eetlepel suiker er in. Als volwassen vrouw en moeder heb ik suiker uit mijn thee verbannen, omdat ik heb geleerd dat suiker niet goed voor je is.

Overdag drink ik nu thee zonder suiker, en permitteer me ‘s avonds thee met een zoetje. Verder drink ik spa rood, en per dag één glas sinaasappelsap. En helaas krijg ik ‘s avonds na het avondeten vaak trek in iets zoets, en eet dan graag een melocake of twee, of drie, of vier natuurlijk.

Uit onderzoek blijkt dat je ook zonder snoepen heel veel suiker binnenkrijgt op een dag. Als je bijvoorbeeld vier boterhammen per dag eet, krijg je via die boterhammen al 3,6 gram suiker binnen. En dan heb je er nog niet eens beleg op zitten! Gemiddeld mag je zo’n 20 gram suiker per dag, maar beslist niet meer dan 34 gram, volgens een artikel op InfoNu.

Suiker verhoogt het cholesterol net als vet en verhoogt dus het risico op hart en vaatziekten.

Ondanks een gezond gewicht is mijn cholesterol te hoog, een genetisch cadeautje van de kant van mijn moeder. En hoewel ik het verband met vet kende, wist ik niet dat suiker hetzelfde effect had! Dat zal me hopelijk helpen als ik ‘s avonds weer onbedwingbare trek krijg in een lekkere Melocake, Nuts, of Mars, of Twix, of Lion, of Bounty etc.

Let jij bewust op hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt?
En hoe doe je dat? Lees je de etiketten?
Gebruik je suiker in je thee of koffie?

Toch heeft suiker ook positieve associaties, getuige dit vrolijke liedje met de titel: ‘Sugar sugar’.

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: