Rondkomen van één euro per dag

Leven voor een habbekrats
Leven voor een habbekrats
Kath Kelly
Toen ik het boek ‘leven voor een habbekrats’ zag, met de veelbelovende ondertitel ‘Hoe ik een jaar leefde van een euro per dag’ brandden mijn euro’s in mijn zak om het te kopen. Dus haastte ik me naar huis, logde in bij de bibliotheek en reserveerde het gratis.

Ik hoefde maar twee weken te wachten of het lag al voor me klaar. Ik begon meteen met lezen, maar ik vond het niet zo leuk als ik had verwacht. Kath Kelly blijft vrij oppervlakkig en algemeen in haar beschrijving van het leven van een euro per dag.

Opvallend en ook positief vond ik dat het haar maar weinig moeite leek te kosten. Ze bleek nog een voorraadkast en diepvries vol etenswaren te hebben, die ze eerst leeg kon eten, en daarna ging ze vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt, en kocht dan bederfelijke spullen voor een habbekrats.

In eerste instantie werd ze zelfs dik! En dat van een euro per dag, en terwijl ze overal heen fietste en liep, omdat openbaar vervoer te duur was. Dit kwam omdat ze bang was honger te lijden, en dus veel goedkope dingen kocht. Pas toen ze haar angst voor honger opzij kon zetten, ging het beter.

Gedurende haar jaar dat ze van 1 euro per dag rond kwam vond ze in totaal 117 euro en 48 eurocent, zo maar op straat! Aan het eind van het jaar gaf ze het geld aan liefdadigheid.

Ik was onder de indruk van haar discipline en onverzettelijkheid. Niets kon Kath over halen meer dan een euro per dag uit te geven.

Al met al is het wel een gezellig boekje om te lezen, en het motiveert je om je eigen levensstijl en uitgavepatroon nog eens kritisch te bekijken. En de links naar websites achter in het boekje vond ik ideaal. (Een aantal zie je hier, op Huisvlijt, terug bij de Linktips.)

Toch zou ik het boek niet gauw kopen: daarvoor vind ik het niet leuk genoeg. Bovendien zou ik dan niet rondkomen van een euro per dag! Ik denk dat zelfs Kath Kelly het niet zou kopen, want zij leest spiksplinternieuwe boeken gewoon in de boekhandel!

N.B. Broodbakmachine gevonden!

Ik heb eindelijk een broodbakmachine gevonden op Marktplaats! Niet zo goedkoop als Teunie die er één voor een tientje vond, of Back2basics die er zelfs één scoorde voor maar vijf euro bij de kringloop, maar ik ben er toch blij mee: vijftien euro willen ze er voor hebben. Morgen kan ik hem ophalen!

5 Responses to Rondkomen van één euro per dag

 1. Ik heb het boek ook gelezen. Wat ik wel heel leuk vond is al die gratis evenementjes die zij bezocht. Dat heeft mij wel in aktie gezet. Laatst zijn de kids twee middagen gratis naar een workshop fruit gegaan in de bieb. Ze kregen het gemaakte mee plus ieder een zak fruit! Die van mij zijn 10 en 11 dus aan de grote kant maar je kunt nu overal je schoentje zetten..gratis!
  groetjes mirjam

 2. Je hebt helemaal gelijk het is niet zo leuk als iedereen beweerd.
  Ik ervaarde het net als jij, helaas heb ik er wel mijn spaarzame centjes aan uit gegeven.
  leuke blog trouwens ik heb er al een hoop van opgestoken waar ik echt wat aan heb!
  groet van zonnestraal

 3. Hey, je hebt je broodbakmachine!
  Goed hoor, 15 euro is ook heel goedkoop.
  Ik vond het boekje van Kath Kelly erg leuk om te lezen, vooral vanwege de positiviteit die ze uitstraalde in haar verhaal.
  Ik vond het wel een beetje onwaarschijnlijk dat ze niet af en toe een mindere dag had (met koopneigingen ;)) en ik miste een beetje hoe ze thuis de dag doorkwam, want ze was eigenlijk de hele tijd onderweg!
  Maar leuk om te lezen, heb ‘m al voor de tweede keer gelezen.

  groetjes,
  Lilian

 4. Oh, dat boekje heb ik ook geleend van de bieb! Leuk he? Zelf had ik ook al een logje op mijn blogje er aan gewijd. Het zet je wel aan het denken… Mijn jongste en ik zijn al eens bij de bieb naar een gezellige voorleesochtend geweest en gaan 5 december natuurlijk weer. En inderdaad, zoals anonymous al zegt, je kunt bij zoveel winkels je schoentje zetten! De Lidl, Super de boer, de dierenwinkel, de Welkoop, AH, Dirk van de Broek…misschien zijn er nog wel meer! Mijn jongsten doen overal aan mee. Tip; kleur de zelfmaakschoenen met krijtjes, dat gaat wat sneller, want als ze er veel moeten kleuren…
  Oh, het is hier overigens ook een invasie van kleurplaten bij de winkels op het moment!
  Groetjes van mama lieveheersbeestje.
  P.s. bedankt voor je complimentjes voor mijn deken!

 5. k Heb het boek wel zien liggen bij de boekhandel maar had geen geld (over) om het te kopen… Vond het gegeven wel erg leuk, vast een eye-opener voor velen. Maar als je niet uit vrije keus maar noodgedwongen met weinig geld moet leven is de uitdaging na 1 jaar niet zo leuk meer, denk ik zo…

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.