Reacties

Dingen zelf maken: hoe doe je dat? — 32 reacties

  1. Ik maak veel zelf. Met name tuinmeubels, tafels en kast voor in huis, lampen. ik verbouw zelf groenten, wij maken onze kaarsen zelf, en gisteren maakte mijn vrouw verjaardagskaarten.
    Klinkt als een leuk boek!

    • Ik denk dat het voor jullie zeker een leuk boek is Mr FOB. Als je toch al veel maakt ben je handig, en dan biedt dit boek veel leuke ideeën!

  2. Een behoorlijk lijstje van wat je allemaal zelf kunt maken! Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, maar heb er momenteel niet veel tijd voor. Maar als Ik dit zo lees lijkt me weer erg leuk als het weer wat rustiger is om op te pakken. Dan wil ik ten eerste mijn groentetuin oppakken, een beetje zelf en ook wat met de kinderen.

    • Ja, het is een flinke lijst inderdaad. Tijdgebrek is een grote hinderpaal inderdaad om dingen zelf te maken. Je moet er de tijd en de rust wel voor hebben.

  3. DIY in de zin van iets knutselen vind ik nog wel leuk. Eenvoudige dingen via Pinterest.
    Maar eigen gemaakt zeep, wasmiddel enz. Dat hoeft voor mij persoonlijk niet.

    • De mensen die dit soort dingen zelf maken doen dat vaak omdat het goedkoper is, om afval te verminderen en om het milieu niet te belasten. Ik vind dat goede redenen, maar zelf ben ik ook nog niet zo ver gekomen.

  4. Ik maak minder dan ik zou willen. Zelfgemaakt wasmiddel durf ik bv niet aan in mijn wasmachine. We hebben hier keihard water en dan werkt zeep minder goed. Verder is manlief hier veel beter in houtbewerking. Ik heb wel zelfgrmaakte gebreide dekens, aanrechtdoekjes (hoewel ik liever gekochte gebruik), ik ben niet handig met de naaimachine, ik brei wel soms een trui voor mezelf. Qua handwerken werk ik liefst meditatief. Ik wil geen moeilijke patronen, maar ik werk wel weer heel netjes.
    Met koken maak ik nog het meest zelf :-)

  5. Bij veel dingen uit je lijstje komt naald en draad bij kijken, daar ben ik echt niet handig mee. Manlief is van het zelf doen wat klussen in huis betreft en dat is erg fijn dat hij handig is. Ik zou veel meer zelf willen (leren) doen maar mijn energie is niet toereikend. Soms is het gewoon erg fijn dat je dingen kunt kopen.

    • Ook een handige man! Fijn zeg! Dat lijkt me echt ideaal.

      En als je energie ontoereikend is, is het inderdaad een goede oplossing als je een product kunt kopen.

  6. Kun je even uitleggen wat een vierkant rondje is? Want iets is of rond of vierkant maar een vierkant rondje is mij onbekend.

    Ik maak veel zelf: stoffen tas, broodzakken, maar ook het vernieuwen van de afvoer in de keuken draai ik mijn hand niet voor om. Muurtje plaatsen van steen of gipsplaat.

    De meesten kunnen het prima maar hebben in hun jeugd niet de gelegenheid gekregen om te prutsen want dat is gevaarlijk, niet gewenst. Ik zat altijd in de schuur bij mijn vader met hout en metal te rommelen, batterijen er bij en je kon ook nog dingen laten bewegen.

    Op de middelbare school waren de vakken waar ik nu nog het meest aan heb de dingen als autotechniek, bouwkunde, metaal- en hout bewerking. Ik vind dat alle kinderen en niet alleen de vmbo kinderen dat soort dingen moeten leren. Misschien dat er dan ook minder op het vmbo wordt neergekeken, zonder vmbo zou onze maatschappij niet kunnen functioneren.

    • Dat is inderdaad wel heel bijzonder een vierkant rondje : )
      Geen wonder dat ik terug schrok voor deze tutorial!

      Ik ben het helemaal met je eens dat de vaardigheden die worden geleerd op het vmbo superhandig zijn en essentieel.

      Wat leuk dat je zoveel dingen kunt maken thuis Lobke! Ik vind het knap.

  7. Uhm, vierkante rondjes zagen? Dat zie ik niet helemaal voor me geloof ik...Maar er zitten wel hele leuke projecten tussen! Ik ben ook wel nieuwsgierig geworden naar hoe je zelf zonnebrandcrème kunt maken eigenlijk.

  8. Ik maak graag iets zelf, meestal wordt het kreatief naaien, van oud naar nieuw.
    Zelf amandelmeel maken is het volgende projectje"!

  9. Wij proberen hier toch ook zoveel mogelijk zelf te maken. Gewoon... omdat het leuker is dan het gewoon te kopen èn vooral omdat we het dan, tijdens onze verbouwingen nu, op maat kunnen maken :)
    Het is ook gewoon een heel leuke en ontspannende bezigheid. Niks zo goed voor je hoofd leeg te maken als handenarbeid ;)

    • Handenarbeid staat inderdaad vaak bekend om de meditatieve werking. Maar zelf moet ik dan altijd eerst nog aan de slag in de tuin.... Dat moet ook hoognodig gebeuren.

  10. wat een leuke log.......
    Kijk naar wat je maakt, in elkaar zet, bereid, schrijft etc.... Jij schrijft / maakt o.a. blogposten!
    De een is hier goed in en de ander daar, iedereen heeft kwaliteiten.
    Ik ben ook geneigd om te kijken naar wat ik niet kan en doe, wel graag zou willen, maar niet lukt door tijdsgebrek of gebrek aan energie of of ..
    Ik moet doen met wat ik wel kan, dat is wanneer je er bewust van bent, heel veel, nog meer na het lezen van deze log!

    • Oh, wat leuk dat je dit zegt Marrian. Zo had ik het nog helemaal niet bekeken. Ik denk inderdaad vooral dat ik niet handig ben en geen dingen kan maken. Maar dit blog heb ik inderdaad wel zelf gemaakt.

      Bedankt voor dit perspectief!

  11. Ik maak veel zelf, niet altijd omdat ik het leuk vind,maar omdat het kan, omdat het goedkoper is, omdat het nuttig is, omdat ik dan bezig ben, omdat het nog altijd beter is dan voor de tv een of ander onzinprogramma te kijken over welke boer verliefd is op welke vrouw ofzo. Wat ik niet kan, wil ik op zijn minst leren. Dus op mijn vijftigste een lascursus doen is niet vreemd voor mij.Ik ben dolp zelfgemaakt, op ambachten, op oude beroepen.
    Wat ik dan weer niet kan is dat computergedoe, ik klik verkeerd, ik kom op verkeerde paginas, ik zet verkeerde dingen op verkeerde plek waardoor ik niet verder in de bewerking kan....idioot, maar het is een soort computerdyslexie. Echt, al zoveel les gehad dat ik er wel les in kan geven, maar niet zelf kan uitvoeren. Maf he.

    (en nu maar hopen dat het goedkomt met de gemeentelijke belasting, moest ook online)

  12. Wij maken best veel zelf.
    Verzorgingsproducten, wasmiddel, zeep, brood, alle eten natuurlijk. Truien, vesten, soms kleding. Kadootjes zoals gehaakte knuffels, gevilte tassen enzo.
    Het is gewoon een hobby én we doen graag zo groen mogelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder