Reacties

Peulvruchten: koken met bonen — 30 reacties

  1. Niet zo heel vaak, bruine bonen a la chili con carne of zo uit het nat met uitgebakken vet spek en vers gebakken halve uienringen, waar ietwat maggi door gaat, zodat de uien zoet worden, erg lekker.
    Kikkererwten maak ik soms ook klaar door in olie gesnipperde ui en knoflook te bakken, chilisaus erdoor en dan de kikkererwten mee opwarmen.
    Jonge verse tuinboontjes, van die hele kleintjes met een bloemsausje en vers bonenkruid kun je me 's nachts voor wakker maken, zo lekker vind ik dat, maar dan moeten ze wel heel klein zijn en echt alleen vers bonenkruid.
    Uit pot of diepvries hebben ze niet die lekkere specifieke smaak van tuinbonen, wel jammer, dat ze zo schreeuwend duur zijn en er niet standaard meer een bosje bonenkruid bij verkocht wordt, dus heb ik het zelf maar in de tuin gezet ;)

    Vroeger wilde ik nog wel eens bonen koken, maar ik vind het nogal een werk: eerst een nacht voorweken en dan koken om dan nog eens in een gerecht te verwerken, dus potten of blikken zijn wel handig.

    Groetjes Lily

    • Potten of blikken zijn inderdaad een stuk makkelijker Lily. Dat vind ik ook.

      Als kind aten we regelmatig tuinbonen uit onze eigen groentetuin, die we dan eerst moesten doppen. Maar vies bleven ze...

    • Ik kan me wel voorstellen, dat veel mensen tuinbonen niet lekker vinden, maar heel kleine tuinboontjes, ter grootte van een doperwtje, zijn echt heel lekker!
      Als ik tuinbonen koop, zoek ik dan ook de peulen eruit, waarin die hele kleine boontjes zitten.
      Zodra ze de grootte krijgen van een bruine boon, vind ik ze ook al niet zo lekker meer en worden de velletjes al harder. Nog groter moet ik ze niet eens meer!

      Groetjes Lily

  2. Wij eten ze heel vaak. In soepen, burgers, smeersels etc. Als je vaker peulvruchten eet dan gaat je darmflora zich hier aan aanpassen. Om je darmen te laten wennen aan peulvruchten is mijn ervaring dat je ze dan het best kunt eten uit pot of blik

  3. Peulvruchten eet ik graag in de chili con carne. Ik had me dit jaar voorgenomen meer met peulvruchten te koken, maar nu mijn manlief jicht heeft kan ik dat beter niet meer doen. Peulvruchten en jicht schijnt geen goede combi te zijn...

  4. Ik koop gedroogde peulvruchten, week en kook ze en vries ze in in handige porties. Groene erwten, kidneybinen, bruine en witte binen, kikkererwten en linzen, Van kikkererwten maakt jongste dochter heerlijke falafel, lekker met een broodje en een salade.Ik eet ze ook regelmatig bij de warme maaltijd (ik eet geen vlees) Aan peulvruchten in blik of pot wordt suiker (!!) en zout toegevoegd daarom koop ik dat niet.

  5. Tip voor iets lekkers met kikkererwten, zelf humus maken. Erg makkelijk en heerlijk op brood. Of geroosterde kikkererwten, een snack die lijkt op borrelnootjes, maar dan gezonder. In het kookboek van Joke Boon staan heerlijke linzentruffels. Ja echt, ik geloofde het niet, dat die lekker konden zijn, maar ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk.
    Kikkererwten gebruik ik vrij veel, wat door de sla, wat door de macaroni/spaghetti(en wat minder gehakt)watdoor de soep. Ik kook ze meestal in grote hoeveelheid en doe ze in porties in de vriezer, dat maakt het makkelijk om even wat kikkererwten ergens bij te doen.

    • Dat herken ik Nancy. Ik heb tot dusver bruine bonensoep gemaakt en in het verleden wel eens Chili Con Carne maar verder ben ik ook nog niet gekomen.

  6. Ik heb altijd veel bonen en peulvruchten in huis, heerlijk om een salade mee te maken, bijv. linzen met geroosterde tomaten, rode ui en verkruimelde roquefort of witte bonen met sperziebonen en tonijn, heerlijk!
    Groet Adriana

  7. Zelf eet ik ook niet veel bonen, een sperzieboon op zijn tijd of snijboon. Mijn man is gek op witte bonen in tomaten saus, maar dat krijg ik echt niet weg. Kidneybeans vind ik wel lekker, maa die lust mijn man weer niet.

  8. Wij eten vaak bonen en andere peulvruchten, als vleesvervanger of gewoon bij de maaltijd. Heerlijk! Zelfs mijn dochter die er niet van houdt eet ze. Ik eet ze soms als ik ze zelf geweekt en gekookt heb, en vaak voor het gemak uit blik. Voruit plannen helpt maar daar ben ik erg slecht in.

  9. Wij (kinderen ook) zijn dol op bonen! Ik maak zeker 1 x per 10 dagen en enorme plan Chili (super simpel) en goedkoop. Recept: 3 grote uien, kilo gehakt, 2 blik bruine bonen en alle groene restjes. Plus mais erdoor en kidneybonen.
    Daarna in invriezen (ik houd 2 kilo over).... De ene keer met rijst en sla, de andere (derde) keer komt bv het grote genieten..... Wraps beleggen met sla, tomaat, Chili erop, en quacamole erbij (op de markt 1 kilo voor euro 2,50 laten rijpen, prakken, limoensap erbin, scheutje chilisaus...... Aaaarrrggghhhh... . . Zo lekker!

    En..... Drie maaltijden voor 3 a 4 pp is 12 maaltijden voor max 20 euro, dat is ruim 1 euro pp per keer. Restjes in de vriezer. Weet gebruiken met rijst in filodeeg! Dat laatste voor keukenprinsessen. Maar geen leven zonder bruine bonen!

  10. Peulvruchten zijn erg gezond. Ik eet ze ook te weinig. Slechts twee maal per maand maak ik een z.g. Zeeuwse rijsttafel, maar dan wel zonder rijst. In plaats van bruine bonen ben ik overgestapt op capucijners. Het vruchtwater daarvan is in tegenstelling tot bruine bonen uit blik, althans die van de Aldi, niet slijmerig.
    Deze twee peulvruchtmaaltijden herinneren mij er altijd aan dat ik dan mijn tweemaandelijkse rantsoen zwavelbloem moet opeten. Zwavel heeft ons lichaam tegenwoordig nl een enorm tekort aan.
    Echter, de combinatie peulvruchten, uien en zwavel zijn verre van ideaal. Er zal, onherroepelijk een niet af te wenden, doch onweerstaanbare euforische drang tot veesten ontstaan. Geef hier nooit aan toe, althans niet binnenshuis, want het veroorzaakt alleen maar onheil. Zelfs je honden zullen je een maand lang negeren nadat ze jankend het huis ontvlucht zijn.
    Ooit veestte ik onbespied, spontaan en stoutmoedig bij mij achterom op een leeg terras waar ik in eerste instantie niets van merkte. Dat bleek echter uiterlijke schijn. In tegenstelling tot normale omstandigheden dient deze zeer specifieke samenstelling van geconcentreerd buikgas eerst een chemische reactie aan te gaan met zuurstof om optimaal tot ontwikkeling te kunnen komen. Doch wis en waarachtig zeg, alras ontwaarde ik dan ook een geursensatie die een enorme indruk op me maakte doch tegelijkertijd ook zeer angstaanjagend was. Het kwaad was echter reeds geschied toen ik deels het gesprek opving van mijn kokhalzende buren. " Kom snel naar binnen en laat de koffie maar staan want dit is geen boer die zijn gierton geledigd heeft. Misschien is het wel vergif en kun je er dood van gaan."
    Houd dus ook rekening met de windrichting. Je buren zullen je er dankbaar voor zijn.
    Neemt niet weg dat peulvruchten en zwavel erg gezond zijn, maar voorzichtigheid blijft geboden.

    • Brrr, slijmerig vruchtwater vind ik ook vies. Ik moet wel glimlachen om je rijsttafel zonder rijst ; )

      Je beschrijving van je wind vind ik kostelijk. Dat klinkt echt verschrikkelijk zeg.... Dat helpt mij niet om peulvruchten te gaan eten! Je verhaal bevestigt precies mijn idee dat je van peulvruchten zo gaat stinken!

  11. Wij maken graag zelf hummus. Ook andere peulvruchten worden hier graag gebruikt.

    Met een hooimadam (of de pan in bed stoppen) zijn ze erg makkelijk te koken. En vele malen goedkoper dan pot of blik :)

  12. 5 soorten gedroogde bonen in huis.
    Heerlijk met rauwe wilof en sla,aanmaken met wat slasaus.soms wat gebakken spekjes erbij.bv 1 eet lepeltje.
    Of met broccoli, bloemkool of spruitjes.
    Ik heb aardappelen vervangen door bonen.
    Eet gemiddeld 5 keer per week bonen.
    Koop op de markt of bij ah 1 kilo verpakkingen.
    Zet het wel eerst 24 uur in week,na 12 uur spoel ik het af ,zet weg in schoon water,waarna het nog 12 uur staat,ook dat water gooi ik weg(regenton)en zet het dan op te koken tot ze gaar zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder