De ene radiator is de andere niet!

radiator

Toen we nog in de stad woonden hadden we zogenoemde 'radiatorbekleding' om onze verwarmingen.

Die verwarmingen waren namelijk niet zo mooi. En die radiatorbekleding verdoezelde dat.

Nu hebben we paneel radiatoren

Als je helemaal geen radiatoren in je huis wilt hebben is vloerverwarming de perfecte oplossing. Mijn ouders hebben dat ook. Maar ons huis heeft wel gewoon radiatoren. In de woonkamer hangen er 3, en in de keuken 2. En in mijn kantoortje hangt er eentje. De radiatoren die wij hebben vallen onder de noemer paneel radiator.

Maar als het om radiatoren gaat, kun je uit diverse soorten kiezen. En er zijn grote verschillen.

Ik neem de belangrijkste met je door!

Design radiatoren

Een design radiator is een radiator met allure. Niet zo maar een ordinaire radiator, maar een radiator die je voor je plezier in je huis hebt hangen omdat hij zo mooi is... 'Jaja, dacht ik,' want het leek me onmogelijk om een radiator te maken die ook echt mooi is. Maar toen kwam ik op designradiator.nl deze design radiator tegen:

radiator

Eerlijk is eerlijk: deze radiator lijkt meer op een schilderij dan op een radiator! Er hangt dan ook een heel stevig prijskaartje aan: 3.297,00.

Maar je hebt ook wat eenvoudiger design radiators:

radiatorVlakke radiatoren

Onze radiatoren hebben reliëf: ze zijn niet glad, maar hebben ribbels. Als je daar niet van houdt kun je kiezen voor vlakke radiatoren. Zo'n vlakke radiator is een middenweg tussen een paneel radiator en een design radiator.

Hier onder een voorbeeld:

radiator

Handdoek radiatoren

Handdoek radiatoren, de naam zegt het al, worden vaak in badkamers gebruikt om handdoeken aan op te hangen en/of te drogen. In ons huis in de stad hadden we een gewone paneel radiator maar hier hebben we warempel inderdaad zo'n handdoek radiator.

handdoek radiator

Verticale radiatoren

Een verticale radiator is een radiator die heel geschikt is als je weinig ruimte hebt. Hij is namelijk lang en smal, en verticaal. Het is eigenlijk een paneel radiator maar dan dus verticaal. Je kunt zo'n verticale radiator bijvoorbeeld naast een groot raam hangen.

verticale radiator

Raamradiatoren

Een raamradiator is eigenlijk gewoon een hele lage radiator. Stel je hebt ramen van de vloer tot aan het plafond, en je hebt op die plek ook een verwarming nodig. Dan neemt zo'n raamradiator de minste plek in. Meestal zijn ze niet meer dan 20 cm hoog.

Ledenradiator

In ons huis in de stad hadden we een ledenradiator. Bij een ledenradiator lijkt het een beetje alsof de verwarming spijlen heeft. Er kwam altijd ontzettend veel stof tussen herinner ik me. En echt mooi vond ik ze ook niet.

Maar moet je kijken welke ledenradiator ik tegenkwam bij de Praxis nota bene:

ledenradiator

Dit is radiator in de stijl uit 1920. Hij is van gietijzer en heeft een bloemmotief! Hij is wel een stukje duurder: 969,-.

In soortgelijke stijl, maar dan goudkleurig en veel goedkoper:

epoca
197,99 bij cvkoopjes.nl

En ik kwam ook nog onderstaande radiatoren tegen:

radiator
Wat een schatjes!

Deze vind ik schattig vanwege de pasteltinten. Ze kosten 230,- en zijn te koop op designradiator.nl.

Extra radiator plaatsen

Heb je het koud ondanks je verwarming? Dan kan een extra radiator plaatsen een goede manier zijn om een ruimte in je huis efficiënter te verwarmen. Hieronder zijn de stappen die je kunt volgen om een extra radiator te installeren.

Maar ik zeg nu alvast: het is best ingewikkeld en volgens mij moet je flink wat loodgieter ervaring hebben om dit te kunnen. Ik zou dit zelf zeker niet kunnen. Voor de meeste mensen is het denk ik beter om een professional in te schakelen voor een extra radiator plaatsen. Op werkspot zie ik bedragen van rond de 500 euro voor een extra radiator plaatsen.

  1. Kies de plek waar je de nieuwe radiator wilt plaatsen. Zorg ervoor dat deze plek zich in de buurt van de bestaande verwarmingsleidingen en de ketel bevindt. Dat maakt de aansluiting op het verwarmingssysteem namelijk makkelijker.
  2. Bepaal de warmtebehoefte van de ruimte waarin je de radiator wilt installeren. Dit helpt bij het bepalen van het juiste formaat radiator. De warmtebehoefte in een kamer bereken je als volgt: Q = V x ΔT x U. Q is de benodigde warmte in kilowattuur (kWh). V is het volume van de kamer in kubieke meters. ΔT is het temperatuurverschil tussen de gewenste binnentemperatuur en de buitentemperatuur in graden Celsius. U is de warmteverliescoëfficiënt, die afhankelijk is van de kwaliteit van de isolatie en andere factoren.
  3. Koop een radiator van het gewenste formaat, radiatorkranen, beugels om de radiator aan de muur te bevestigen, leidingen en eventuele andere benodigde accessoires.
  4. Maak verbinding tussen de radiator en de bestaande verwarmingsleidingen. Dit kan betekenen dat je nieuwe leidingen moet leggen vanaf de bestaande leidingen naar de locatie van de nieuwe radiator!
  5. Bevestig de radiator stevig aan de muur met behulp van de beugels. Zorg ervoor dat de radiator waterpas staat.
  6. Vul het verwarmingssysteem met water en ontlucht het om luchtbellen te verwijderen.
  7. Zet het verwarmingssysteem aan en controleer of de nieuwe radiator goed verwarmt.
  8. Pas de thermostaat aan: Pas indien nodig de thermostaat van de nieuwe radiator aan, zodat deze de gewenste temperatuur in de ruimte kan handhaven.

Conclusie over radiatoren

Als je niet de luxe van vloerverwarming hebt ben je al gauw veroordeeld tot radiatoren aan je muren. Maar je kunt daarbij wel kiezen uit allerlei types radiatoren. En sommige radiatoren zijn werkelijk een lust voor het oog.

Ik vind het moeilijk kiezen tussen de nostalgische gouden radiator op Cvkoopjes.nl en de pastelkleurige radiatoren : )

Aandachtspunten bij de aanschaf van een radiator:

  • Hangende of staande radiator?
  • Hoe groot is de ruimte die je er mee moet verwarmen?
  • Mag de radiator gezien worden, of moet hij juist zo onzichtbaar mogelijk zijn?
  • Prijskaartje: wat mag het kosten?

Leestip

Radiator ventilator

Wat voor type radiatoren heb jij?

N.B. Lees ook mijn post over de vraag of een houtkachel goedkoper is dan een cv.

Vergelijkbare berichten

14 reacties

  1. Wij hebben beneden vloerverwarming; ideaal! Boven in elke kamer een radiator. Maar boven heb ik nooit de verwarming aan. Toch wil ik ze niet weghalen want wie weet komt er toch ooit een strenge winter dan kunnen de kinderkamers overdag verwarmd worden en kunnen de meiden gewoon boven spelen.

    1. Vloerverwarming lijkt mij ook ideaal omdat je dan geen radiatoren meer nodig hebt. Bij mij hebben twee van de vijf kinderen geen verwarming op de slaapkamer. Maar ze klagen eigenlijk nooit : )

  2. In de keuken zat een radiator, maar die heeft men verwijderd omdat hij op een onlogische plek zat. In de woonkamer zit nog een hele kleine radiator. Maar dat formaatje is vast niet afdoende voor de hele woonkamer. Ik denk dat wij het toch moeten hebben van de convectorput in de woonkamer. Het zit achter de bank. Zuigt warmte op en werkt binnen enkele minuten. Onze hele kamer is verwarmd terwijl we niet die lelijke dingen in huis hebben.

  3. Wij hebben van die saaie standaard radiatoren die al in ons huis zaten toen we hier kwamen wonen. En die doen het, dus ze blijven nog wel even. Als we ze ooit vervangen, nemen we wel mooie denk ik, maar vooral ook met die handige knoppen dat je ze per kamer aan en uit kunt zetten met je telefoon. Dat hebben we nu niet. Dan kun je nog een stuk zuiniger stoken lijkt me.

    1. Ja, dat klinkt wel heel handig. En ook dat je dan bijvoorbeeld op weg naar huis met je smartphone alvast de verwarming kunt aanzetten zodat je in een behaaglijk warm huis thuis kunt komen!

  4. Ik heb heel gewone radiatoren, maar twee ervan heb ik vervangen door van die handdoek-ophangers: in de badkamer en in de keuken. Die vind ik erg handig, en of ze fraai zijn vind ik minder belangrijk. Ze zijn in elk geval niet fraai als ze volhangen met drogende sokken en ondergoed.

  5. Leuk om je eigen radiatoren te zoeken. Helaas willen de loodgieters die het onderhoud in huis doen alleen hun eigen radiatoren verkopen en plaatsen. Zo merkte ik. Geen denken aan om ze bij de bouwmarkten te kopen en ze daarna door een merkloodgieter te laten installeren.

    Dan komt er een prijs uit waar ik wel drie radiatoren bij hen kon kopen en installeren.

    Ik wens je sterkte met je radiatoren zoeken en plaatsen. Probeer voor die tijd een offerte te krijgen van een loodgieter. ????

    1. Dat is een belangrijke aanvulling zeg Consuminderen. Ik wist niet dat loodgieters daar zo moeilijk over zouden doen. Daar sta je dan met je mooie antieke radiator van de Praxis...

    2. De door mij aangeschafte convector op marktplaats heb ik dan ook op gratisoptehalen gezet.
      Mijn huidige loodgieter heeft voor gelijktijdig vervangen van al mijn convectoren in radiatoren een goede offerte gegeven.

  6. Ja er zijn vele te verkrijgen in alle soorten en maten. Die pastelgetinte zijn leuk ook! Ideaal voor op een kinderkamer. Johan cvs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.