Reacties

Van appelboom tot appelflap — 44 reacties

    • Mijn man heeft nu inderdaad appelmoes gemaakt....

      Doneren aan de voedselbank is ook een goede zeg! Daar had ik nog niet aan gedacht. Bedankt Mama Lifestyle!

  1. Zoals hierboven al genoemd, appelmoes! Daar heb je weinig schil- en snijwerk aan, is zo klaar. Bovendien kan je het invriezen, dus hoef je niet tegen heug en meug te eten.
    Er zijn ook bedrijven (agrarisch, markt, etc.) die een grote sapmachine hebben staan. Voor een habbekrats kan je daar je eigen appels brengen en ontsappen. Wordt in mooie flessen gedaan... misschien is er zoiets bij jou in de buurt?

  2. Appelmoes, appelgelei, appelschijfjes drogen, appelkruimeltaart, appelcake. Zoals iemand hier noemde, doneren aan de voedselbank is een supergoed idee !En weggeven door ze aan de weg te leggen op een tafe lo.i.d., ook een heel goed idee !

  3. Appelmoes inmaken, dat is een inkopper. Je kan potjes wecken of de appelmoes in spatschoon gemaakte potjes ook gewoon bewaren (als je wat suiker in de appelmoes doet). Altijd handig voor een drukke dag.

    Je hoeft de appels ook niet allemaal meteen te verwerken. Mijn moeder had altijd een aantal dozen waarin ze de appels bewaarde. Appels met "een smetje" werden het eerst verwerkt. Gave appels kun je heel goed langdurig bewaren, mits koel en niet te veel op elkaar gestapeld. Regelmatig even kijken of er plekjes ontstaan, dan die eerst gebruiken.

    Wat bij ons een hitrecept is, is appelcrumble als toetje. We krijgen vrijwel nooit toetjes, maar als er appels snel moeten worden verwerkt.. lekker warm herfst of winter toetje evt met scheutje vanillevla er bij of op zondag een beetje slagroom

  4. Ik heb niet alleen appelmoes, appeltaart, appelflappen, appelkruimeltaart en appelcake ook heerlijk appel/gemberjam gemaakt.
    1150 gram appelstukjes, 100 gram verse gember en een pak geleisuiker 1:2

    Appels in kleine stukjes snijden, gember raspen (ik vries de gemberwortel na het schoonmaken eerst in, dat raspt veel gemakkelijker) en de geleisuiker in een hoge pan aan de kook brengen een en even door laten koken (staat, meende ik 1 minuut op het pak suiker) maar ik maak er 2 minuten van. Tijdens het aan de koken brengen met de staafmixer in de pan zodat de appelstukjes wat kleiner worden.
    Potjes vullen, deksel stevig aandraaien en 5 minuten op de kop laten staan. Het is een verwarmende jam, lekker in herfst en winter!

  5. Inderdaad jam maken tante Anneke maakte vlierbessenappel jam oooo dat is ook zo heerlijk.
    veel plezier met het koken en bakken van al dat lekkers hoor.

  6. Wij kregen onlangs van onze buurman een heleboel appels. Ik heb een deel verwerkt tot appelmoes en in porties ingevroren in de diepvriezer. Een ander deel bewaar ik in kartonnen bakjes. Uit ervaring weet ik dat de appels van onze buurman vrij lang bewaren.
    Vorige week deden mijn man en ik een fietstocht langs de Schelde. Aan de voortuin van een huis stonden een heleboel houten kratten met appels en okkernoten met een plakkaatje 'gratis' erbij. Wij hebben mijn fietszakken gevuld met appels en okkernoten. Mijn man heeft aangebeld om de gulle gevers te bedanken maar er was niemand thuis. Dit weekend zijn we met de fiets nog eens langs dat huis gereden en hadden enkele courgetten uit onze tuin mee en hebben ze afgegeven aan die mensen van wie we gratis appels mochten meenemen. Ze waren aardig verrast een attentie terug te krijgen in ruil voor appels en noten.

  7. Appelschijven gebakken in de boter, met wat kaneel heerlijk bij varkensvlees, appels gevuld met de stukjes van de uitgeholde appel, uien, tijm en spekjes uit de oven, schijfjes appel door de witlofsalade of een heerlijke wintersalade van geroosterde wortels, appels, pastinaken, een bietje met een dressing van zonnebloemolie en ciderazijn met geitenkaas.
    Nog veel plezier met je appels ik had vorig jaar 1appel aan mijn boom en dit jaar 10!
    Adriana

  8. In de schuur (koel en droog) kun je ze ook echt heeeeel lang bewaren. Hoef je voorlopig geen fruit te kopen! :)
    En nog onbespoten ook!

    Een standje aan de weg is volgend jaar zeker leuk, maar je mag er dan toch best wat voor vragen? Je moet ze toch ook plukken enzo.
    En er bij zetten: onbespoten.

    • Oh en appelmoes maken en wecken!

      Onze appelboom is nog jong en had dit jaar wel vier appels ????????
      Denk niet dat het al tijd is voor een standje aan de weg!

  9. Hier hetzelfde.apprlflappen en appeltaart
    Ik doe ze ook door t avondeten.
    Bijvoorbeel kip met spekjes en appel. Rode kool met appeltjes. Hete bliksem. Jachtschotel. Kerrie knolselderij schotel met appel en rijst. Bietjessalade met geitenkaas en appel. Roerbak van witlof met appel en gehakt.

    En yoghurt met geraspte appel en kaneel.
    Appel kruimeltoetje.

  10. Ovenschotel (oa als dessert) 'appeltjes uit de oven'. Appels onderin, jam erover en dan een laag heel luchtig romig deeg. Ik kan het recept zo snel op internet niet vinden. Ik ken het als familierecept, het zit in mijn map maar nu helaas geen tijd om het even over te typen. Misschien denk ik er morgen nog even aan om het hier nog even onder te plaatsen. Het is wel echt een aanrader!

    • Het recept van 'appeltjes uit de oven':

      4 middelgrote appels
      2 eetlepels jam
      1 dl melk
      40 gram bloem
      40 gram boter
      40 gram witte basterdsuiker
      2 eieren
      Iets zout

      Doe de melk, boter en zout in een steelpannetje en breng het aan de kook, daarna gas laag.
      Voeg in één keer de bloem toe. Daarna roeren tot het één grote bal is, zonder klonten. Dit duurt ongeveer 1 minuut.
      Doe het geheel in een beslagkom.
      Voeg één voor één de eieren toe en daarna de suiker.
      Boor de appels en schil ze (in kwarten in de schaal vind ik zelf makkelijker eten!).
      Plaats de appels in een vuurvaste ovenschaal die met boter is ingesmeerd.
      Vul de boorgaten met jam (of dus wat jam op elke kwart).
      Overgiet het geheel met het beslag.
      In een niet(!) voorverwarmde oven plaatsten.
      Temperatuur en tijd zijn lastig. Het recept zegt stand 4 of 5 voor 25 tot 50 minuten.
      Mijn moeder maakte altijd de dubbele hoeveelheid beslag (dit is namelijk erg lekker!) en koos voor 150 graden voor 60 minuten. Zelf had ik een keer redelijk succes met de aangegeven hoeveelheden beslag (maar minder appel) en dan op 150 graden voor 45 minuten. Helaas is dit dus een beetje uitproberen en in de gaten houden.

  11. Ik dacht ook aan appelmoes en gedroogde appelschijfjes.
    Ik koop nu juist veel appels om te drogen in mijn groente- en fruitdroger.
    Zo hebben we tot de volgende oogst lekker iedere dag gedroogde appeltjes mee naar het werk, samen met wat nootjes en ander gedroogd fruit, echt een traktatie.
    Onze eigen appelboom is een vroege soort, we hadden niet zo heel veel appels, die hebben we gewoon opgegeten, niet gedroogd.

  12. Appelmoes , gedroogde appelringen, appelcake, appelcrumble, appelcompote etc...er is al veel benoemd!
    Gewoon een tafeltje langs de weg met wat tasjes appels en evt een jammetje erbij!

    Wanneer je man zo van appeltaart bakken houdt, geef hem het boek van Janneke Philippi : appeltaart, een kust en keur aan recepten en de moeite waard.
    Heel fijn en inspirerend boek, niet moeilijk, waar ik ook graag even in kijk en uit bak!

  13. Alle goede ideeen zijn vast al genoemd. Ik maak appelmoes zonder suiker en doe ze in met sodawater schoongemaakte potjes. Hoeft geen suiker bij.
    Verder eten we hier graag 's avonds warme appelcompote met wat kaneel of koekkruiden, een schep kokosmelk en wat oerzoet of rietsuiker.
    Hete bliksem is ook erg lekker. En gisteren en eergisteren heb ik appelschijfjes met kaneel gedroogd in de voedseldroger.

  14. Ooooooow ik wil ook zo'n appelboom!! Appelmoes maken natuurlijk! Alleen de appels in blokjes koken in wat water, met kaneel en rozijnen. En dan niet helemaal tot moes maar een beetje compote-achting met grove stukjes. En die appelflap ziet er heerlijk uit!

  15. als je appelmoes maakt kun je er ook fruit leather van maken. Google maar eens. Lekker als snack.
    Appels snijden en invriezen, kun je er later zo uithalen voor appeltaar.
    Groet, Wilma

  16. ik las nu alle reakties, genoeg tips lijkt me, maar wat me verbaast dat het niemand heeft over de soort appel. Nou ik wel, de Groninger Kroon is de top in Nederland, dan komt die andere, ik kan niet op de naam komen....

  17. Een kennis van ons had vorig jaar stoofpeertjes aan de weg staan met een bordje gratis. Na tien minuten kwam er een auto die alles in een keer inlaadde in de kofferbak.nu vraagt ze twee kwartjes per zak en de mensen zijn er blij mee maar nemen alleen datgene dat ze ook gebruiken. Zo kan ze veel meer mensen blij maken en krijg je niet dat t allemaal in een keer meegepakt wordt.

    • Dat is dan inderdaad een beetje jammer dat 1 persoon gewoon alles inlaadt! Goed dat ze het op deze manier heeft kunnen oplossen zodat er meer mensen van kunnen genieten.

  18. Owww wat lekker die appelflap! Ik kan hem bijna ruiken.Ik kan me wel voorstellen hoor als je er teveel van krijgt dat het misschien gaat vervelen.
    Alhoewel ik er nu een moord voor zou doen. Ik ga morgen ook maar eens een appeltaart maken. Goed idee.
    Wat kun je nog meer doen met appels? Appelmoes maken? Op een kinderdagverblijf afgeven als fruit voor de kids. Appelpannenkoek? In een kraampje langs de kant van de weg ;) Voedselbank? Buren?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder