Reacties

Durven we nog wel zelf op te voeden? — 21 reacties

  1. Ik voed mijn kinderen graag zelf op. Ze zijn nooit naar het kdv geweest, wel de peuterspeelzaal omdat ik dat een goede aanvulling vond. En ook wel handig, dat je af en toe je handen vrij hebt ;-). Maar eigenlijk kan het tegenwoordig bijna niet meer. Ik heb nog steeds geen baan omdat mijn jongste dochter (waarschijnlijk) autistisch is en we er een hele weg mee hebben moeten gaan voordat ze op een goede school zat, waar ze dan ook hele dagen op kan blijven. Nu kan dat wel en kan ik iets voor onder schooltijden gaan zoeken. Maar nog steeds heb ik geen gerust hart bij een baan van een paar dagen, want dan moeten ze in de vakantie ook 'onderdak', na-schools ook, ga zo maar door. En dat wil ik mijn kinderen niet aandoen. Misschien ben ik dan wel een slechte moeder ;-) want waarschijnlijk hebben ze het daar ook erg naar hun zin...

    • MIjn kinderen gingen inderdaad ook naar de peuterspeelzaal. Ook uit een stukje zorg dat ze anders niet goed voorbereid zouden zijn op de basisschool. De boodschap dat socialisatie belangrijk is, pik je toch me...

      Fijn dat je een goede school voor je dochter hebt kunnen vinden Suzanna. Dat valt niet altijd mee, weet ik uit ervaring.

  2. Mijn kinderen zijn vanaf 3 maanden 2 dagen naar de kdv gegaan waar ze het heel leuk hebben gehad
    Onze zoon is ook nog een jaartje naar de peuterspeelzaal gegaan maar dát vond ik persoonlijk niks omdat de kinderen veel moesten in weinig tijd.
    Ik vind de combi van een paar dagen kdv en de rest thuis prima

    • Bij die peuterspeelzaal waren ze misschien het element spelen een beetje vergeten : )

      Hoewel je inderdaad hoort dat er steeds meer druk op kleine kinderen komt om voorschoolse educatie te krijgen.

  3. Ik denk dat hulp bij opvoeden wel makkelijk is. Veel ouders werken ook zoveel dat ze helemaal niet zoveel tijd hebben. Ik denk dat een combinatie van KDV en thuis het beste is. Is er ondersteuning, maar heeft een kind ook zijn persoonlijke aandacht.

    • Het is inderdaad wel zo dat ouders anno 2016 vaak minder steun hebben van familie en buren omdat veel mensen overdag weg zijn. Het kinderdagverblijf kan dat misschien een stukje vervangen.

  4. Ik geloof juist helemaal niet dat een kdv beter is voor kinderen. Ik vind baby's bij hun ouders weghalen voor hele lange dagen vreselijk zielig en ben dan ook ongelooflijk blij dat de mijne dat niet hoefde.
    Die professionals hebben alleen maar spw gedaan hoor, ze zijn heus niet allemaal pedagogen/psychologen/ervaren opvoeders. Ik denk dat dat vooral geroepen wordt om eigen schuldgevoel te nekken. Net als dat socialisatie argument. (Wat dus gewoon niet waar is. Net als enig kinderen, die zijn ook bewezen niet minder sociaal)
    Ik heb zelf een veel beter gevoel, als het nodig is opvang te regelen, bij een gastouder: dan zoek je zélf uit wie je je grootste rijkdom toevertrouwt, in een gezinsomgeving.
    Mijn dochter ging met twee, toen ze echt eraan toe was om te gaan spelen met kindjes, twee dagdelen naar een gastouder. En later naar de psz.
    Ik ken trouwens niemand in mijn vriendenkring die zijn kind naar het kdv heeft gebracht. Niet dat ik ze weer ofzo hoor, haha. Allemaal bewuste ouders om me heen denk ik. En er is al helemaal niemand die vindt dat het in de opvang beter is. Op school merk ik zelf op dat juist de kinderen die veel naar opvang moesten minder zeker en gehecht zijn.
    Ik reageer even met alleen een voorletter want zou niemand onverhoopt willen kwetsen mochten ze mijn naam tegenkomen.

    • Nog even een toevoeging: alle respect voor mensen die een andere keuze maken. Net als met borst/flesvoeding, suiker geven, wat dan ook. Iedereen heeft zijn/haar eigen leven, gevoel en verantwoordelijkheid.
      Het stuit me alleen tegen de borst dat het als het ware omgedraaid wordt, ipv noodzakelijk kwaad als noodzaak, volgens mij dus alleen tegen dat schuldgevoel.

    • Dat heb ik ook A. Net als jij vind ik dat iedereen het zelf mag weten, maar het stuit mij ook tegen de borst dat je nu bijna verwijten krijgt als je er voor kiest om fulltime te moederen.

      Die vermeende vrijheid blijkt dan alleen te gelden als je kiest voor het kdv. Niet voor fulltime moederen.

  5. Het was maar goed dat ik geen plannen had om mijn kinderen naar een kinderdagverblijf te brengen. Mijn zoons waren bijzonder vaak ziek toen ze nog geen vier jaar oud waren. Als ik al een baan had gehad, dan had ik er mee moeten stoppen.
    Buiten dat denk ik dat mijn zoons niet echt blij zouden zijn geworden van een kdv. Ze vonden het leuk om met andere kinderen te spelen, maar hielden ook erg van rust. Oudst zoon vond psz erg leuk. Al zat ie de eerste maanden liefst bij de hulpleidster op schoot. De jongste vond er niks aan. De kleutergroepen op de basisschool gingen wel weer beter.
    Ik denk dat het ook ligt aan het karakter van je kinderen of het goed voor ze is op de psz. Oppassen door Opa of Oma is ook niet altijd ideaal. Ik zie ook flink mopperende grootouders met de kleinkinderen. Het lijkt me best pittig om op je oude dag op de kleinkinderen te passen.

    • Ik bedoel natuurlijk bij het karakter van de kinderen het kdv. Hoewel het natuurlijk ook op de psz van toepassing is.
      Mijn zoons hebben op een verschillende psz gezeten omdat we zijn verhuisd. Ik vond de sfeer op de psz in Friesland beter, ook op de basisschool.

    • Ja, er wordt best een flink beroep gedaan op grootouders tegenwoordig. Je leest ook inderdaad dat sommigen het lastig vinden. En dan hoor je ook nog ouders mopperen als opa en oma zich met de opvoeding gaan bemoeien.

      Maar dan denk ik: 't is het een of het ander. Als je ze inzet als oppas, dan kun je verwachten dat ze meer zullen zeggen op het gebied van opvoeding.'

      'You can't have your cake and eat it too!'

  6. Ik heb Tobias bewust thuisgehouden de eerste anderhalf jaar. Daarna merkte ik duidelijk aan zijn gedrag dat hij meer uitdaging nodig had dan ik hem thuis kon bieden. Hier in de buurt helaas weinig kindjes van zijn leeftijd, dus hij vindt nog niet zoveel aansluiting. Dit komt ook mede door mij, ik ben niet iemand die snel op mensen afstapt. Tobias wel, die geniet echt enorm van zoveel mogelijk interactie. Ik zie hem echt enorm opbloeien op het KDV, hij leert er enorm veel van.

    Dus ja, ik ben enorm blij met het KDV. Bij ons in de gemeente is KDV en PSZ ook gemengd. Het enige verschil is dat kindjes bij het KDV een uurtje eerder mogen komen en een uurtje langer mogen blijven; ook 's middags is er een PSZ groep die dan weer gemengd wordt met de kindertjes die er 's middags zijn.

  7. Waarom zouden we niet zelf opvoeden als de kinderen naar het KDV gaan?
    Het grootste deel van hun tijd besteden de kinderen thuis!

    Als ik deze redenatie doortrek dat de kinderen die op het KDV zitten niet zelf opgevoed worden, dan zou de opvoeding van de ouders dus stoppen op het moment dat de kinderen 4 jaar zijn en naar school gaan?

    Laat zowel thuisblijfmoeders als werkende moeders elkaar respecteren, en geen wedstrijd houden wat het beste is.

    Ben ik een minder bewuste ouder als ik blijf werken?

    • Dat laatste lees ik nergens Marijke.

      En persoonlijk vind ik dat de opvoeding eigenlijk nooit stopt. Ook niet als een kind naar de basisschool gaat. Daar krijgen ze lés. Opvoeden doe je toch vooral als ouder.

  8. Ik denk dat we prima onze kinderen zelf kunnen opvoeden, maar mijn dochter gaat (omdat het nou eenmaal niet anders kan) 1 dag in de week naar het KDV en ik kan wel met zekerheid zeggen dat ze een heleboel geleerd heeft sinds ze daar heen gaat. Plus denk ik wel dat het goed is als kinderen ergens anders regelmatig in contact komen met andere kinderen, i.v.m. samen spelen etc. Hoeft niet per sé het KDV te zijn, maar in ons geval met onze oudste dochter en geen leeftijdsgenootjes voor haar om ons heen, is het dat wel.

  9. Wat een onzin (sorry)! Niet jouw stukje, maar wel dat mensen in het KDV je kind beter zouden kunnen opvoeden. Zelfs als er hele goede leidsters zijn, is dat toch niet hetzelfde als betrokken ouders.
    En begrijp me niet verkeerd, mijn kinderen zijn wel naar het KDV geweest. En ze hadden het er prima naar hun zin, maar opvoeden doe ik toch echt vooral zelf. Natuurlijk hebben ze er wel dingen geleerd (brood smeren, dat was handig :-) ), maar ik kan het me niet voorstellen dat ze dat niet geleerd hadden als ik thuisblijfmoeder was geweest.
    Op onze creche waren de leidsters meestal heel betrokken, maar ik heb ook vaak genoeg van die meiden gezien die meer met hun telefoon bezig waren dan met de peuters waar ze voor moesten zorgen.

    • Ik denk dat het inderdaad erg afhangt van het kdv en de leidsters die er werken. Als je warme, betrokken leidsters hebt die weten wat ze doen en genoeg tijd hebben, en de groepen klein zijn, dan scheelt dat wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder