Hoe kies je de snelste rij in de supermarkt: aandachtspunten

verkeerde rijHet is één van de bekendste supermarkt ergernissen:

In de verkeerde rij staan.

En met verkeerde rij bedoel ik de rij, die niet opschiet!

Wist je dat we gemiddeld 2 jaar van ons leven in een rij staan te wachten? Elke persoon in de rij voegt zo'n 48 seconden toe aan de tijd dat je moet wachten tot jij aan de beurt bent. De meeste mensen willen het liefst zo kort mogelijk wachten.

Hoe kies je de snelste rij in de supermarkt: aandachtspunten!

  1. Een korte rij is niet per sé sneller! Kijk ook altijd even hoeveel de mensen in de rij in hun karretje hebben. Soms zijn 4 personen met alleen een gevuld mandje toch sneller klaar, dan 2 personen met overvolle winkelwagens.
  2. Kijk wíe er in de rij staan. Een moeder/vader met kind waarbij het kind elk item zelf op de band mag zetten kan voor behoorlijk wat oponthoud zorgen. Zeker als het kind eigenlijk niet goed bij de band kan. Of als ouders hun kind laten betalen met muntgeld... Oudere mensen kunnen soms ook wat traag zijn met het uitpakken van hun karretje. Mijn favoriete soort rij bestaat uit kwieke tweeverdieners, die uitstralen dat ze zo snel mogelijk weer weg willen uit de supermarkt. Scholieren vind ik ook prettig. Want die kopen meestal alleen maar zakken chips en energy drinks en zijn dus zo klaar.
  3. Kijk welke rij het snelst beweegt. Een korte rij kan bijvoorbeeld komen omdat de kassière de papierrol moet wisselen, en andere shoppers om die reden al zijn afgehaakt naar een andere rij.
  4. Kies je supermarkt zorgvuldig. De layout van supermarkten kan heel verschillend zijn als het gaat om rijen voor de kassa. In supermarkten met flink wat kassa's die ook nog eens ópen zijn, ben je meestal sneller aan de beurt dan bij supermarkten met maar twee kassa's.
  5. Buurtsupers hebben vaak korte rijen. Als je bereid bent iets meer te betalen, kan een buurtsuper prettig zijn. In de regel zijn daar de rijen namelijk korter.
  6. Ken je kassières. Als je elke week de supermarkt bezoekt, dan kan een kassière een bekend gezicht voor je worden. En dat weet je bijvoorbeeld: 'Oh ja, dat is die slomo, ik neem de andere kassa.'
  7. Kies de linker rij. De meeste mensen zijn rechtshandig, en lopen daarom die kant op ; )

Zo zien mensen in 'de goede rij' er uit ; )

De serpentine rij!

Heb je wel eens gehoord van de serpentine rij?

Bij een serpentine rij is er maar 1 rij!

Iedereen staat dus in dezelfde rij. En je wordt geholpen aan de eerste de beste kassa waar plek is. Op die manier kun je dus nooit meer in de 'verkeerde rij' staan. Hieronder een voorbeeld van zo'n serpentine rij:

serpentine rij
1 rij, 3 verschillende kassa's

Maar de meeste supermarkten hebben deze indeling:

verkeerde rij
Iedere rij een eigen kassa

Het nadeel van de serpentine rij is dat die rij best heel lang kan lijken. Veel mensen geven er dan toch de voorkeur aan zelf een rij te kiezen. Want ze denken dat ze de snelste rij kunnen identificeren. Maar we weten allemaal hoe dat uitpakt!

Conclusie over de snelste rij kiezen in de supermarkt

Bijna iedere supermarktbezoeker probeert de snelste rij te kiezen. Toch is 'in de verkeerde rij' staan een van de grootste ergernissen in de supermarkt. Blijkbaar gaat het dus vaak mis! In dit artikel las je een aantal aandachtspunten om je te helpen de 'goede rij te kiezen'. Overigens is er nu een nieuwe fenomeen: de Langzaamaan kassa! Speciaal voormensen die juist geen haast hebben in de supermarkt.

Succes!

Lees ook mijn post over Supermarkt etiquette.

Kies jij bewust voor een bepaalde rij in de supermarkt? En zo ja, hoe bepaal je je je keuze voor de rij?

Vergelijkbare berichten

39 reacties

  1. Leuk artikel! Bij de wekelijkse boodschappen gebruik ik altijd de zelfscanner en hoef ik nooit in de rij te staan. Bij kleine boodschappen gebruik ik de zelfscanner niet, omdat ik dan naar een andere supermarkt ga zonder zelfscanner. Vaak ontkom ik dan niet aan een rij, maar ach zo erg vind ik het niet. Ik ga toch nooit gehaast de supermarkt in dus die minuut extra maakt me dan niet uit. Ik kies dan natuurlijk wel altijd voor de kortste rij.

    1. Wat prettig dat je nooit haast hebt in de supermarkt! Hoe doe je dat precies?

      De rij met de zelfscan kassa vind ik ook altijd het fijnst. Die gaat hoe dan ook sneller.

  2. Aandachtspunt 7 kende ik nog niet. Die ga ik onrhouden! Vind het zelf ook fijn als een snel-kassa hebben voor mensen met kleine boodschappen.
    Maar meestal doe ik boodschappen heel vroeg in de ochtend, dan zijn de rijen ook heel kort

    1. Ik doe de boodschappen ook altijd 's ochtends vroeg. Maar dat heeft soms weer als nadeel dat ze de vakken nog aan het vullen zijn, en dan staan ze er vaak voor. Of de voorraden zijn nog niet aangevuld.

  3. Wij gaan gewoonlijk naar de colruyt en daar let ik er op hoeveel er in de karren zit soms als je wisselt duurt het langer, de colruyt die hebben geen band daar leggen ze zelf alles na gescand te hebben in een andere kar waar ik mijn krat in zet en alles word netjes ingeladen door hen;

  4. Ik neem ook geen kassa,waar iemand wordt ingewerkt. En let bij drukte op,of ik overal vierde in de rij zou zijn. Dan krijg ik de boodschappen gratis.

    1. Ik heb het twee keer zelf gehad. Maar je moet het dan wel roepen naar de kassière. De meeste mensen doen dat liever niet.

  5. Mijn ervaring met punt 1 is toch anders. Er gaat vaak veel tijd zitten in het afrekenritueel. Dus minder mensen die voor mij af moeten rekenen is vaak sneller. Maar tegenwoordig boeit het me niet meer zo.

  6. Hier in Frankrijk kan ik het nooit goed gokken, soms staan er maar twee mensen in de rij maar dan komt het chequeboek uit de tas en duurt het weer veel langer, of het zijn kennissen of vrienden of familie van de kassiere dan wordt er eerst gekust, dat schiet ook weer niet op. De meeste mensen, mijn dochter doet het ook altijd, gaan eerst hun boodschappen, grote karren vol, inpakken en dan pas betalen, ik maak me er niet meer druk om en het valt mij op dat niemand dat hier doet, als ik in Nederland ben merk ik hoe gehaast iedereen is ook het bordje: U kunt al beginnen met pinnen! zegt al genoeg.
    Groet Adriana

    1. Betalen met een cheque! Dat kan geloof ik niet eens meer in Nederland.

      Je hebt wel een goed punt eigenlijk over de haast in Nederland. Dat bord met U kunt al beginnen met pinnen is wat dat betreft veelzeggend.

      Je maakt me hier van bewust.

      Bedankt!

  7. Leuk om te lezen !
    Ik kijk inderdaad ook altijd naar de inhoud van karretjes en mandjes voor ik kies , maar zeker ook naar degene achter de kassa ....
    Maar het is echt opvallend hoe weinig geduld mensen tegenwoordig hebben , alles moet vlug vlug vlug ...
    Op mijn werk hebben we 2 kassa's en normaal gesproken is dat voldoende, alleen bij extreme drukte is het lastig , dan wordt er ook veel gemopperd .
    Ik vind het kassasysteem bij de Primark ook wel wat hebben , voorkruipen ( echt ergelijk) is daar niet meer aan de orde en het gaat erg snel ....

    1. Mensen die voorkruipen vind ik echt een verschrikking. Ik vind dat zo enorm asociaal en ik vind dat echt heel vervelend. Een systeem waar dit niet meer bij kan, moedig ik aan!

  8. Ik kijk inderdaad wie er achter de kassa zit, bij de buurtsuper, vaak zijn jongens biet snel en sluit ik daar niet aan al is de rij korter. Mijn buurmeisje is super snel en vaak sluit ik aan bij haar ook al is er een grotere rij, vaak ben ik dan toch eerder klaar. Bij de Jumbo hoef je nooit echt lang te wachten omdat ze een "ben jij de vierde in de rij dan krijg je de boodschappen gratis" beleid hebben, en daar ben je vaak heel snel aan de beurt.

  9. Ja ik kijk altijd goed welke het snelst is en waar de karren niet zo vol van zijn. Maar ik heb ook weleens gewisseld van rij, want die was sneller.. totdat dan diegene voor mij 'iets' heeft waardoor het toch langer duurt en die andere rij achteraf toch sneller was geweest dus wisselen doe ik niet meer... meestal maak ik de verkeerde keus haha

    1. Of dat ze dan vergeten zijn om de groentes af te wegen, en dit eerst nog moeten gaan doen... Dat is ook zo'n instinker.

      En ik heb ook wel eens iemand voor laten gaan met maar 1 ding, en die ging vervolgens allerlei dingen aan de kassière vragen waardoor het alsnog heel lang duurde.

  10. Ik doe nooit boodschappen als ik haast heb, een rij maakt mij niet zoveel uit. Een rij is eigenlijk een momentje meer lege tijd...iets waar veel mensen niet goed meer tegen kunnen. Ik probeer die wachttijd leuk voor mezelf te maken. Gelukkig kan ik dat nog zonder mobiel of apps.
    Ooit erg gelachen in een rij mopperende mensen. Iedereen had wat aan te merken op de jonge caissière...en toen ging ook de kassarol nog leeg. Ik stond als tweede in de rij, draaide me om en stelde voor om voor iedereen in de rij koffie te halen zodat de jongedame rustig de rol kon wisselen. Ineens moest de hele rij lachen.
    Bij andere rijen dan de supermarkt,zoals bv Schiphol of de wachtkamer van de dokter, ga ik gewoon lezen, ik heb altijd een boek bij me.

    Groet,Greet

  11. Ik sta ALTIJD in de verkeerde rij als ik niet voor de zelfscan ga!???? Maar dan amuseer me eigenlijk meestal wel: kijken wat een ander in het karretje heeft en daar menu's bij verzinnen, praatje maken etc. Helpt me vaak om ergernis te voorkomen....

  12. Ach, ik maak me niet meer druk of ik in de verkeerde rij sta of niet. Ik wacht rustig op mijn beurt. Scheelt een hoop stress. Ik doe dus ook nooit boodschappen als ik haast heb om ergens op tijd te zijn.

    Sinds ik me er bij neer leg en accepteer dat ik toch wel aan de beurt kom en naar buiten kan met mijn boodschappen ben ik rustiger geworden. Sommige kun je je beter niet te druk om maken. Want wat scheelt het nou als je in de verkeerde rij staat? 2 minuten?

    1. Er zijn meerdere mensen die bewust de tijd nemen om boodschappen te doen en zo ergernis voorkomen valt me op! Het lijkt me een prima methode.

  13. ik kijk ook vaak wat er in het mandje/band ligt en of ze idd gezond eten. Maar ik probeer altijd een korte rij te nemen dus een rij zonder grote winkelwagens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.