Reacties

Opbergsysteem schoonmaakspullen en Ikea versus Marie Kondo — 32 reacties

  1. Ik wist niet dat Marie Kondo schoenendozen adviseert. Ik heb haar boek niet gelezen, maar ik had achter haar een meer esthetische vrouw gezocht.
    Ze heeft wel gelijk dat je niet je geld moet uitgeven aan een mooi opbergsysteem, maar beter minder spullen kunt kopen. Die fout heb ik ook wel gemaakt.

    • Schoenendozen adviseert ze als manier om je kasten en lades te ordenen. Verder niet hoor. En haar grootste boodschap blijft natuurlijk dat je gewoonweg niet zoveel spullen moet hebben dat je schoenendozen nodig hebt.

  2. Ze heeft helemaal gelijk om veel minder spullen te hebben dan een mooi opruimsysteem. Maar schoenen dozen, nee, daar hou ik dan weer niet van. Ik heb liever een stevig en mooi opbergsysteem dan verschillende schoenendozen op een plank staan. Vind ik er zo rommelig uitzien.

  3. Marie wel gelezen maar een paar mooie samla bakken zijn niet weg. Je kan moeilijk alles weggooien. En schoenendozen vind ik zo lelijk. Die dozen gaan hier gelijk het huis uit.

  4. Ik ben tegenwoordig ook spullen aan het weg doen die al jaren weg geborgen zijn zoals oud servies dat niet gebruikt word ,kleding die ik niet gebruik om wat anders van te maken,tijdschriften van tuinieren en zo voort maar ik moet dat doen als mijne man dat niet ziet want die denkt te veel dat alles nog gebruikt kan worden en voor opruimen bakken heb ik allemaal dezelfde plastiek bakken staan en schoendozen daar word hier mee geknutseld bv kijkdozen.

    • Fijn om de boel zo uit te mesten Simonne! En soms kun je dat inderdaad het beste in je eentje doen, zonder de ondermijnende invloed van andere gezinsleden ; )

  5. Ik was daar niet echt gevoelig voor. Alleen hebben we in dit huis papiervisjes en dus is het niet handig om kartonnen (schoenen)dozen te gebruiken om spullen te bewaren. Ik heb diverse plastic kratten met deksel gekocht bij de a.c.tion.
    Ik ben ook niet gevoelig voor Marie Kondo. Ik ben geen minimalist. Ik bewaar heel weinig dingen vanwege gevoelswaarde. Praktische spullen bewaar ik wel graag.

  6. Hoewel ik probeer om niets/weinig te bewaren wat ik niet nodig heb, zijn er toch altijd spullen die je soms nodig hebt en die een mooi plekje verdienen. Zo'n systeem is daarvoor dus heel geschikt. Neem bijvoorbeeld schoonmaakspullen, kerstspullen, tuingereedschap, wintersportkleding/spullen, enz. Allemaal seizoensdingetjes die je echt niet weggooit. Ik hou echt wel van haar methode, maar heel realistisch vind ik dit stukje niet; iedereen heeft toch wel iets wat ie moet bewaren. En een schoenendoos is mooi budgetverantwoord; maar het oog wil ook wat.

  7. Als kind had ik heel weinig speelgoed, dus thuis had ik geen opbergsysteem nodig. Ik las veel en had wel een bureau/boekenkast. Mijn vriend had heel heel veel speelgoed, maar daar hebben we ook al veel van weggegooid, en mijn kinderen hebben ook veel speelgoed, weggemoffeld in bakken. Het liefst gooi ik de helft weg, want soms zitten er dingen bij die jaren niet gebruikt worden. Maar we houden eens in het jaar een grote opruimbeurt en dan geven we veel speelgoed weg.

  8. Ik ben wel voor die theorie te vinden. Nu ik hier een eigen hobbykamer heb, merk ik pas hoeveel spullen ik heb. Doosje hier kopen en doosje daar. Misschien is minder spullen hebben een goed idee.

  9. Op het moment dat ik dingetjes in doosjes doe dan raak ik het overzicht kwijt en kijk er vaak niet meer naar om dus had ik beter weg kunnen doen. IKEA heeft hele fijn oplossingen vooral voor kleinere woningen lijkt het mij ideaal. Het boek van Marie heb ik niet gelezen maar ik weet wel in grote lijnen wat je volgens haar zou moeten.

  10. Ik ben het met Marie eens. Dozen vol spullen die je nooit gebruikt en alleen bewaard dienen je niet. Ik heb voor de spullen die ik overhad hier en daar wel een doosje gebruikt, of lades handig ingedeeld met kleinere doosjes die ik nog had zodat niet allees los ligt te zwerven. Het is dan dus netje ingedeeld, het kost geen geld en je belast het milieu ook niet met nog meer (opberg) troep. Win, win win. ????

  11. Opruimsystemen werken in mijn huis redelijk. Ik ben een rommelig persoon, net als de rest van mijn gezin. Wat ik me afvraag is, waar blijven al die spullen die Marie Kondo fans weggooien ? Ik stel me een enorme berg van kleren, spullen en herinneringen voor.En volgens mij is dat extreme opruimen ook maar een trend, die weer zal overwaaien. Er zullen dan mensen zijn die er spijt van krijgen dat ze hun oude familie foto's hebben weggedaan.

  12. Er zijn toch wel spullen die je met bewaren :S Papieren, diploma's, rekeningen, andere belangrijke documenten. Die 'gebruik' je eigenlijk nooit, maar je moet ze wel kunnen tonen in bepaalde gevallen. Daar hebben we dus mappen en dozen voor. En eigenlijk zouden we voor sommige papieren brandproof kasten moeten hebben, eigenlijk toch wel.
    Verder zul je toch ook een stofzuiger moeten hebben en als je daar een opbergsysteem van inbouwt in een kast is dat toch alleen maar netjes?
    Ik begrijp die Marie Kondo echt niet. Echt niet! Maar ik begrijp troepverzamelaars of hoarders ook niet. Ik denk dat ze beiden twee kanten van eenzelfde munt zijn.

    • Zelfs papieren hoef je nauwelijks te bewaren volgens Marie Kondo. Dat was een van de dingen die me opviel in haar boek. Tuurlijk moet je er wel wat bewaren, maar de meeste kunnen weg aldus Kondo.

    • Dat vind ik toch wel erg gevaarlijk advies :S Ik snap dat veel mensen tegenwoordig zeggen 'oh maar alles staat toch online', maar je weet nooit of die zaken ook goed bewaard worden, en of je ten alle tijden bij je eigen gegevens kan. Voor een huurcontract alleen al moet je de laatste drie loonstrookjes kunnen overleggen. Nou kun je die natuurlijk pas uitprinten als je ze nodig hebt, maar dan moeten ze wel beschikbaar zijn, je printer moet het doen, je moet inkt hebben (en geloof me, met huidige printers ben je zo door je inkt heen).
      Kijk, ik snap dat je dingen als zwemdiploma's en de rapporten van kinderen kan weggooien nadat je ze gezien hebt. (Het is wel niet leuk voor je kids, maar ach, daar gaat Kondo ook niet over), maar polissen, diploma's, jaarafrekeningen, dat soort dingen, die moet je toch echt wel een minimale periode bewaren. Bepaalde polissen worden wel elk jaar vervangen en dan kun je de oude weggooien (dus: versnipperen). Maar verder vertrouw ik er echt niet op dat een andere partij mijn gegevens bewaakt.

    • Je hebt gelijk, dus ik heb boek er nog even bij gepakt. Kondo's basisregel als het gaat om het sorteren van de papierwinkel is 'alles weggooien'.

      Maar verderop nuanceert ze enigszins: verzekeringspolis, garantiebewijzen en huurccontracten moeten altijd bewaard worden.

    • Dan hoop ik wel dat mensen het hele boek eerts doorlezen :P Kun je je voorstellen dat je na het lezen van die basisregel inderdaad alles maar weggooit, en dan daarna leest "... maar bewaar etc etc"? Zou echt iets voor mij zijn. Ik lees nooit alles in één keer door :D

  13. Ik ben dol op opbergsystemen. Maar ik denk dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten. Fijne opbergsystemen voor spullen die je écht wilt bewaren... Maar dan wel éérst het uitzoeken en daarná pas een opbergsysteem uitzoeken.... Want anders ben je toch geneigd om spullen te bewaren waar je eigenlijk niet blij van wordt.

  14. Schoenen staan onder in de kast, heb maar 3 paar dus is makkelijk. Man heeft ook maar 3 paar. En verder zit alles in kastjes eigenlijk of inderdaad in schoenendoos of andere dozen. Het hoeft van mij niet mooi te zijn, als het maar functioneel is.

  15. Ik ben helemaal voor Marie Kondo: lekker wég met al die spullen!
    Maar ik denk dat Ikea niet zo veel te vrezen heeft, want je moet het maar kúnnen om al die spullen zo rigoureus weg te doen. Dat lukt echt lang niet iedereen!

    • Ja dat 'stapelen' van de Hema is natuurlijk ook helemaal niet goed volgens Marie Kondo : )

      Wat vind je van het boek? Leuk dat je het aan het lezen bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder