Aparte vrouwen en heren wc's versus unisex toilet

unisex toilettenHet is vanzelfsprekend in openbare gelegenheden met meerdere toiletten: een apart toilet voor mannen, en een apart toilet voor vrouwen. Maar wat te denken van een unisex toilet?

Bijvoorbeeld in scholen, bioscopen, horeca en schouwburgen. Bij bioscopen en schouwburgen kun je zo zien waar de vrouwentoiletten zijn, want daar staat een rij voor! Bij de mannentoiletten zie je zelden een rij.

Waarom er aparte heren- en vrouwen wc's zijn!

Maar wist je dat aparte wc's voor mannen en vrouwen nog niet eens zo heel lang bestaan? We hebben ze te danken aan de Victoriaanse tijd, aan het eind van de 19e eeuw. De Victorianen waren erg preuts. Een blote enkel ging al te ver! Geen wonder dat ze aparte wc's wilden. Daar kwam nog bij dat sommige vrouwen buiten de deur aan het werk gingen. Politici vonden aparte wc's op het werk nodig om de vrouwen tegen mannen te beschermen.

Ik weet niet anders dan dat er aparte wc's zijn voor heren en vrouwen. En eigenlijk vind ik dat best prettig. Ik weet niet waarom. Hoewel ik, als de rij bij de dameswc's ellenlang is, wel eens snel van het herentoilet gebruik maak. Maar dat voelt dan toch altijd een beetje incorrect.

Weerstand tegen aparte heren- en vrouwen wc's

Hoewel het ruim honderd jaar de gewoonste zaak van de wereld was om aparte wc's te hebben voor mannen en vrouwen, komt er her en der weerstand tegen. Een mooi voorbeeld was de negentiger jaren serie Ally McBeale. Dat ging over een modern advocatenkantoor en daar hadden ze zogenoemde unisex wc's.

In onderstaand filmpje zie je dat de acteurs die heel apart vonden.

Argumenten voor unisex toilet

  • Vrouwen en mannen doen hetzelfde op de wc: plassen en poepen.
  • Het lost het probleem op van een vader met dochter die naar de wc moet, of een moeder met een zoontje dat moet plassen. Welke wc kies je als ouder? Bij unisex wc's is de vraag er niet!
  • Geen ellenlange rijen meer bij de vrouwen toiletten terwijl de mannentoiletten ongebruikt staan.
  • Het maakt het leven voor transgenders eenvoudiger.
  • Je kunt het af met 1 toilet. Bij Bakker Bart in Doetinchem, waar het vrij klein is, is maar één toilet. En dat is dus voor mannen en vrouwen.

Argumenten tegen unisex toilet

  • Mag er nog iets geheim blijven? Tuurlijk we poepen en plassen allemaal, maar wil je dat doen in gezelschap van de andere sekse? En wil je de geluiden van de andere sekse horen?
  • Wc's in uitgaansgelegenheden zijn vaak ook plekken waar vrouwen kletsen en ervaringen uitwisselen in de wetenschap dat ze 'onder elkaar' zijn.
  • Wat als heren de wc-bril niet omhoog doen, maar nat achterlaten?
  • Unisex op middelbare scholen kunnen ongemakkelijk zijn voor pubers vol hormonen die zich net bewust worden van de andere sekse.
  • Vrouwen gedragen zich vaak anders in toiletten dan mannen. Ze kletsen bijvoorbeeld samen. Past de toiletetiquette van mannen goed de gewoontes van vrouwen?

Wat zeggen de kinderen?

Ik besloot mijn kinderen eens te vragen wat zij er van zouden vinden als op school unisex toiletten kwamen. Maar geen van vijven kon het ze wat schelen. Alleen mijn jongste zoon vond het sneu voor de meisjes, vanwege slordig plassende jongens.

Conclusie

De gewoonte om in het openbare leven aparte wc's te hebben voor mannen en vrouwen is pas zo'n honderd jaar oud. Biologisch gezien is het niet nodig, want thuis gebruik je immers ook allemaal dezelfde wc. Toch vind ik het best prettig om in openbare gebouwen aparte toiletten te hebben. Hoewel het ook weer niet zo is dat ik zou protesteren tegen unisex toiletten. Net als mijn kinderen, maakt het me niet zoveel uit.

Leestips

Wat vind jij van unisex toiletten?

Vergelijkbare berichten

40 reacties

  1. Als het om meerdere toiletten gaat met een grote ruimte om handen te wassen vind ik het wel fijn om alleen vrouwspersonen daar tegen te komen. Aan de andere kant zou ik het ook echt prima vinden om naar unisex wc's te gaan. Op tv zag ik laatst een woonhuis met een dames- en een herentoilet.

    1. Als ik er over nadenk kan ik me daar best wat bij voorstellen! Ik heb hier 3 jongens en een man in huis, en als zij net naar de wc zijn geweest zou ik soms best een wc voor de dames willen!

    2. Dan moet je ze gewoon thuis zittend laten plassen. Dat doen ze hier en de wc blijft veel netter. We krijgen weleens mannen over de vloer en vies na de tijd. Ben blij dat ik manlief vrij snel zittend heb gekregen.

  2. Je staat er eigenlijk nooit zo bij stil omdat het heel normaal is om buiten de deur aparte toiletten aan te treffen .
    In een kleinere horecagelegenheid is er inderdaad soms maar 1 toilet en dat is prima , net zoals in een vliegtuig .
    Toch vind ik het prettiger om het apart te hebben ondanks de irritante wachtrijen soms ( ik ga wel eens naar grote hobbybeurzen waar hoofdzakelijk dames komen en dan hangt er een briefje over het mannetje zodat dames daar ook gebruik van kunnen maken , heel handig en slim )
    Het is gewoon het gevoel , maar dat heb ik ook nog steeds met het feit dat men in het ziekenhuis tegenwoordig ook gemengd ligt , ook dat spreekt me nog steeds niet aan ..
    De urinoirs zouden ze dan trouwens wel meteen af moeten schaffen , dat zou voor beide partijen erg ongemakkelijk worden lijkt mij ....

    1. Wat een goede oplossing om gewoon het mannetje even af te plakken.

      En wat betreft de urinoirs: helemaal mee eens. Ik hoef niet andermans geslachtdelen te zien inderdaad. Zelfs niet als het functioneel is om te plassen.

  3. Apart graag, en wel om de reden waarom ze destijds kwamen: beschermd worden tegen mannen. Je zal maar ergens zijn in een dansgelegenheid ofzo...waar net als jij moet alleen een stuk of 6 mannen staan. Je bent dan wel in je uppie tegen die zes als ze vervelend zouden willen zijn.

  4. Het belangrijkste is, dat er voldoende schone toiletten zijn.
    (Ik ben opgegroeid met 1 toilet in huis, en dat was altijd voldoende. Maar nu vind ik het fijn dat er in woningen vrij standaard twee zijn).

    Ons kind heeft gender issues. Het zou heerlijk zijn om niet te hoeven kiezen.

  5. De laatste tijd worden we weer met de neus op de feiten gedrukt: veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met (seksueel) geweld. Dus toch maar liever aparte toiletten. Ik las laatst in een krantenartikel dat in India in veel woonhuizen geen toilet is en dat vrouwen dan hun behoefte buiten moeten doen, waarbij ze het risico lopen overvallen te worden door kwaadwillende mannen. Heel erg vind ik dat.

    1. Jeetje, dat is echt erg! Absurd dat je als vrouw niet rustig je behoefte kunt doen zonder dat grijpgrage mannen denken dat ze het recht hebben om aan je te zitten.

  6. Heel graag apart, om de hygiëne vooral en ook wel om de "vrouwencultuur"
    Maar wel met dien verstande dat transgender mensen de wc mogen kiezen waar zij zich thuisvoelen, óók als je (nog) kunt zien dat ze transgender zijn. Dit is natuurlijk een ding in Amerika nu.

    1. Trans is een heel langdurig proces, en dan nog zijn er mensen die zich niet het een dan wel het ander voelen. Of soms meer het een dan dan weer meer het ander.
      In mijn ervaring is het vooral de omgeving die behoefte heeft aan duidelijkheid. Voel je je geen man? Dan ga je toch als vrouw? En vice versa. Maar een "tussenin" zijn, of een "beide" of een "soms" - onze taal heeft er geen woorden voor, en onze maatschappij dwingt je energie te steken in dit soort triviale keuzes. Als ouder van, zou ik wensen dat er een soort neutrale sekse was.

      Voor de hygiene: in alle toiletten een vuilnisbakje en voorraadje tampons/verbandjes plaatsen (al griezelen veel mannen daarvan) en contactloze spoeling en kraan. En voldoende papier, kan je altijd de bril beetje poetsen, wat helaas ook in dameswcs heel vaak nodig is.

      (Het valt me trouwens op het werk ook vaak op, dat ook als er vier toiletten naast elkaar zijn, het maar zelden gebeurt dat dames tegelijkertijd poepen. Blijkbaar wacht iedereen tot er een gelegenheid is om dat in eenzaamheid te doen. Je geneert je gewoon als je op het toilet een wind laat - terwijl dat er toch een prima plek voor is. Bij buikpijn zeg ik wel eens tegen mezelf: we zijn toch allemaal maar mensen...)

    2. Als "ouder van" snap ik dat heel erg goed ja.
      Maar goed, wat de andere 99,9% wil is natuurlijk ook nog steeds belangrijk. Om dus overal sekseneutrale wc's te installeren voor een heel kleine groep mensen die de keuze lastig vindt is ook weer zo wat.
      De realiteit van behoren bij een (kleine) minderheid is toch dat je je binnen de maatschappij aan moet passen aan de meerderheid, ook al is dat soms lastig.
      Op persoonlijk vlak zou ik zelf iemand gewoonweg accepteren zoals die is en niet om een keuze vragen. Op individueel niveau kan er meer.
      Ik wens jullie veel sterkte en geluk in dit proces!

  7. Heb je thuis een eigen apart toilet, waar je mannen niet komen? :P Ik niet. Op mijn werk zijn twee toiletten, en die zitten naast elkaar. Er staat heel netjes een mannetje en een vrouwtje op. En die negeren we gewoon. :D Je maakt gebruik van het toilet dat niet bezet is. Ik merk nou niet echt dat mannen andere geluiden maken bij het plassen (of poepen, maar dat gebeurt denk ik veel discreter op het werk dan thuis). Soms denk ik dar mijn vrouwelijke collega in het toilet naast me is. En dan is het toch een man!
    Onze mannen zijn ook netjes op het toilet. Echt. En de toiletten worden regelmatig schoongemaakt.
    Maar ... op mijn werk zijn het mannen die ik ken en vertrouw. Misschien dat dat wel meespeelt. Van openbare toiletten maak ik dan ook liever geen gebruik, ook niet als ze alleen door vrouwen worden gebruikt. Maar ook voor openbare toiletten maakt het me niet uit verder.
    En ik ben echt de enige vrouw die nooit naar het toilet gaat om 'te kletsen':S Daar ga je toch niet voor je lol heen? Als ik socialiseer dan doe ik dat niet in een koud en kil toiletkamertje...

  8. Interessant onderwerp!
    Persoonlijk vind ik aparte toiletten voor mannen en vrouwen wel erg prettig. Zo vind ik het fijn om mijn make-up een beetje te kunnen bijwerken in de spiegel zo'n toilettenruimte. Het in- en uitlopen van mannen zou mij daarbij onrustig maken.

  9. Leuk onderwerp!
    Mij maakt het niet uit of het unisex is of niet. Ik ga als we ergens zijn en het is loeidruk in het damestoilet, rustig naar het herentoilet.
    Qua hygiëne maakt het niet zo heel veel uit volgens mij. Ik ben regelmatig op damestoiletten geweest waar het echt heel smerig was (denk aan druppels op de bril, niet doorgetrokken ontlasting enz.)

    1. Als het heel druk is ga ik ook wel eens naar een herentoilet. Maar ik voel me daar wel wat ongemakkelijk bij.

      Ook damestoiletten kunnen vies zijn inderdaad.

  10. Ik dacht eerst dat ik wel pro unisex wc's was... tot ik je voor- en nadelen las... oeps. Nu twijfel ik hahahaha.

    Nee mij maakt het vrij weinig uit. Voor beiden valt wel iets te zeggen. Bij pinkpop waren er gewoon van die dixies en plas bakken... vond ik ook prima haha!

  11. Ik ga ook bij de heren als de rij bij de dames te lang is. Vind het wel genant als ik dan tegen zo rij pisbakken aanloop waar er net een aan zijn broek staat te sjorren.

    VErder vind ik het prima, zolang ieder in zijn eigen hok zit maakt het mij niet elk welk geslacht. Je zoon heeft wel gelijk dat jongens viezer zijn (thuis ook!). Dus pleit ik voor twee wc-s thuis (die de heren en de dames zelf schoon moeten houden) en voor gescheiden tafels in de bedrijfskantines. Weet je hoe smerig die kerels kunnen eten soms? :-)

    1. Oja, die make-up, dat zal voor veel vrouwen wel een dingetje zijn. Men (de man) mag je natuurlijk niet zónder of met niet meer in goede staat zijnde make-up zien.... (Waar gaat het héén met de wereld?!!!)

  12. Dit is echt zo'n onderwerp waar ik serieus nog nooit over heb nagedacht. Ik denk dat ik aparte toiletten wel prettig vind, vooral in restaurants en clubs. Op het werk hebben we een unisex toilet, maar gelukkig zijn mijn mannelijke collega's heel netjes.

    Liefs.x

  13. In openbare voorzieningen vind ik het apert toilet wel prettig. Dat je niet met je handen een wc bril omlaag hoeft te doen, omdat een mannelijk persoon het vergeten is.

    Maar verder, ik heb er geen probleem mee wanneer er maar 1 toilet is. Als je ik moet plassen, ben ik blij dat er en toilet te vinden is ;

  14. Geef mij maar aparte wc's voor dames en heren. Ik wil graag ongestoord willen zitten zonder al die opmerkingen die mannen. En zeker in uitgaansgelegenheden gebeurt het maar vaak genoeg dat er ongewenste dingen gebeuren. Ook het feit dat de mannen vaak de bril om laag laten er erop spetteren waardoor ik er boven moet hangen ..... nee dank je.

    Ik ga zelden tot nooit meer uit. Ik heb al te vaak een mannenhand gevoeld. De laatste persoon die dat bij mij deed kreeg een knietje. Aangifte gedaan, maar dan komen ze er nog met een waarschuwing vanaf.

    In kleinere gelegenheden is vaak maar een toilet, maar de sfeer is daar vaak anders. Maar dan nog zorg ik ervoor dat ik niet de enige vrouw in de rij/ruimte ben.

    Zo vind ik de gemengde kamers in het ziekenhuis ook vreselijk. Na mijn ongeluk in december heb ik ook geweigerd om op genomen te worden en er voor gekozen om de volgende ochtend wel gewoon terug te komen voor verder controles en onderzoeken.

    1. Handig zeg! Bij de vrouwentoiletten staan normaliter inderdaad altijd veel meer wachtenden dan bij de mannen. Door dat verschil weg te halen, kan iedereen eerder. Behalve de mannen : )

  15. Voorop gesteld dat een toilet bezoek op een veilige beschermde omgeving kan heb ik geen bezwaar tegen een ruime toilet ruimte waar zowel vrouw als man plassen of poepen een voorbeeld van mijn werk wij hebben een dames toilet met 2 toilet potten en een heren toilet met 4 toilet potten en 2 urinoirs welke dan ook het vaakst gebruikt worden door een muurtje overdwars te plaatsen achter de urinoirs is deze afgeschermd tegen inkijk en kunnen ook de vrouwen van de toiletpotten gebruikmaken de 2 dames toiletten kan dan omgebouwd worden naar een invalide toilet met baby aankleed kussen. zoals iedereen al aangeeft thuis gaan wij ook allemaal naar 1 toiletpot dan blijft ook alles fris en schoon achter voor de volgende waarom kan dat niet op openbare ruimtes? Een stukje opvoeding en bewust wording kan dat gemakkelijk in de 21ste eeuw een Gendervrije toilet ruimte en ook nog eens duurzaam.
    (bij grote evenementen is de toilet ook gedeeld, waarom niet altijd dan?)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.