Reacties

Cameratoezicht op de middelbare school — 35 reacties

  1. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik zal het eens vragen aan mijn dochter. Ik denk dat als een school in een onveilige wijk staat het goed is om cameratoezicht te hebben.

    Op de basisschool van mijn zoon worden de deuren gesloten onder lestijd. Zodat er geen vreemde personen naar binnen kunnen komen ( dat is ooit gebeurd). Maar dat is op een middelbare schoolmoeilijk te realiseren i.v.m. met de wisselende lestijden.

    • Het is zeker geen onveilige wijk. De school staat aan een drukke doorgaande weg, in een verder rustige wijk.

      Ik geloof dat op de basisschool de deuren ook op slot gingen inderdaad.

  2. Op de basisschool van onze kinderen hangt het al een paar jaar.
    Dit naar aanleiding van incidenten met kinderen die niet op onze school zitten maar in de bouw rondom de school wonen.
    Steeds treiterend gedrag tegenover de (kleine) kinderen van onze school, fietsbanden lek prikken, hondenpoep tegen de ruiten, vuurwerk op het schoolplein gooien.
    Sinds de camera's er hangen gaat het heel goed!
    Erg jammer dat dit nodig is maar als de kinderen op deze manier met een veilig gevoel op school zitten... waarom dan niet?

    • Op een basisschool zelfs al! Maar het klinkt ook wel erg vervelend zeg, die treiterkoppen. Fijn dat de camera's zo goed helpen! In zo'n geval vind ik het een prima oplossing.

  3. Hmmm.. ik vind het wat dubbel. Begrijp dat het nodig is om klachten - zoals die Jet noemt- terug te kunnen dringen maar tegelijkertijd geeft het ook een wat onheilspellend gevoel.

  4. Twijfel, twijfel. Ik denk dat ik er minder moeite mee heb als er camera's op een school hangen dan bijvoorbeeld overal buiten. Nog even en er hangen camera's aan de bomen in het bos.

    Een school zou een veilige omgeving moeten zijn, het is jammer dat er camera's voor nodig zijn.

    • Een camera in een bos lijkt me inderdaad wel raar. Zo'n ding past daar eigenlijk helemaal niet, midden in de natuur. Anderzijds: misschien zou ik dan wel in mijn eentje in het bos durven hardlopen?

  5. Ja, ook een gemengd gevoel. Zo jammer dat het nodig blijkt te zijn. Het duurt nog even voor mijn eigen dochter naar de middelbare school moet, maar de berichten die je ziet op het journaal mbt pesten en de gevolgen daarvan maken me best bezorgd.

  6. Steeds meer camera's overal. Het boek 1984 wordt steeds meer waarheid. Controle via je mobiele telefoon, op de weg overal.

    Bij een cursus over de geschiedenis van de stad vertelde een politieagent dat het grote park rond 1990 veel meer gevaar had 's avonds en 's nachts. Nu dankzij de camera's en meer licht fiets het een stuk beter. Er is bijna geen criminaliteit meer.

    Als er zoveel moet gebeuren, voordat de videobeelden gebruikt mogen worden een onwerkbare situatie geeft.
    Als er op school gepest wordt lijkt het mij dat de ouders niet altijd even transparant zullen zijn in het geven van toestemming van de beelden.

    Het is zoals het is, er zullen overal camera's gehangen worden.

    • Kijk dat vind ik dan wel weer fijn om te horen, dat door meer licht en camera's de criminaliteit vrijwel weg is bij jullie in het grote park! Zo'n camera is een veilig apparaat, en werkt dus preventief.

  7. Bij mij hingen ze ook al, ja.
    Ik kan me wel voorstellen dat je dochter er een naar gevoel bij heeft. Toch heeft het inderdaad ook wel voordelen, zoals je zelf ook al zegt. Het is inderdaad te bizar voor woorden dat dit nodig is.

  8. Ik vind het een beetje dubbel. Aan de ene kant blij ivm de veiligheid. En ik denk ook, dat het pesters zal afschrikken :-)
    Aan de andere kant.. waar is de privacy naar toe?

  9. Onze zoon heeft één jaar op een middelbare school gezeten en daar waren camera's. Ik was er erg blij mee omdat hij daar geïntimideerd werd door een groep gekleurde jongens onder aanvoering van een blanke jongen. Dankzij de camerabeelden, want onze zoon werd wel opgewacht in ruimtes buiten het zicht van de leraren, stond onze zoon in zijn gelijk. De politie heeft een hartig woordje met ze gesproken. De blanke dader ging door leugens vrijuit. De ouders (die bij ons in het dorp wonen en kennissen waren) logen er nog een staaltje bij. Het is opgelost toen, maar hij is wel van de school afgegaan. Hij was er bang en vond het er niet fijn. De leiding van de school zei gewoon dat ze de veiligheid van de leerlingen niet konden garanderen en daar mag je het als ouders van een kind van toen 12 mee doen.
    Zo zie je maar weer dat ik absolute voorstander ben van camera's. Die mogen van mij overal hangen.
    In de stad hier in de buurt hangen ze ook in de tunnels die een toegangsweg vormen naar het centrum. Puur voor de veiligheid.
    Nogmaals ik ben er heel blij mee.

    • Ik kan me helemaal voorstellen dat je blij was met de camera's zodat je zoon ondersteund werd in zijn verhaal. Het lijkt me zo naar voor een kind om zo gepest te worden. Ik zou ook van school gewisseld zijn!

      Wel heftig dat een school zegt dat ze veiligheid niet kunnen garanderen...

  10. Mijn kinderen zijn allang van school af, maar ik heb geen probleem met een beetje toezicht. Al zou er altijd iemand naar die beelden kijken. Wat geeft dat. Als er een leraar in de ruimte komt om toezicht te houden hoor je toch ook niemand klagen over inbreuk op privacy?

  11. Ik begrijp je dochter wel. Ik zou me ook niet veilig voelen op een school waar het blijkbaar nodig is om camera's op te hangen. Wij hadden gewoon een concierge, en leraren die in de pauzes rondhingen om een oogje in het zeil te houden. Wat is dan het incident geweest dat dit nodig maakt?
    En waarom een camera die alleen achteraf kan worden ingezet in plaats van een mens van vlees en bloed, zoals een leraar? Ik vind het echt wel een supergroot verschil: een leraar of een camera...
    Is er geen ouderraad of leerlingenraad die hier vragen over kan stellen?

  12. Het feit dat camera's op school noodzakelijk zijn - of geacht worden - voor de veiligheid, vind ik een jammerlijke ontwikkeling.
    Zo kwam ik ooit op een ROC in Amsterdam dat ook flink beveiligd was met camera's, beveiligingspoortjes, pasjes (voor die poortjes) en beveiligingsagenten. Wanneer de bel - die het begin van een lesuur aangeeft - afging, gingen automatisch alle deuren van de klaslokalen op slot...
    Ik vond die instelling meer op een gevangenis lijken dan op een school. Heel bevreemdend, voelde dat.

  13. Ik weet eigenlijk niet wat ik ervan moet denken. Aan de ene kant is het ook wel goed, juist omdat er zoveel rare dingen gebeuren. Aan de andere kant is het triest dat het blijkbaar nodig is...

  14. Mijn middelbare schooltijd licht alweer 20 jaar achter me, maar toen waren er ook al camera's. Zeker bij fietsenstallingen, favoriete hangplek, maar vooral ivm diefstal en vernieling. In de aula hingen ook camera's. Het wat niet eens een middelbare school in de (rand)stad.

    • Het is dus denk ik ook best school specifiek. Ik heb nu 8 jaar kinderen op de middelbare school, en de camera's zijn nieuw voor mij.

      Op de middelbare school van mijn jongste en middelste zoon zijn ze bijvoorbeeld niet.

      Maar als er wordt gestolen en vernield, dan kan ik me wel wat voorstellen bij die camera's.

  15. Ik snap je gemengde gevoelens wel. Ik vind het ook wel een goed plan ergens... zeker als je keer op keer weer belaagd wordt met beelden van smartphones van weer een vechtpartij op school... Maar inderdaad akelig dat dit noodzakelijk is.

    Ik kan niet zeggen 'waar gaat het heen met de jeugd' want 10 jaar terug waren er ook genoeg knokpartijen op de middelbare school... Sterker nog, om 3 uur achter de school met een vuistgebaar was al bekend in mijn basisschool tijd...

    Dus ja... ook toen speelde dit al.

    Ik moet me eerst nog oriënteren op een basisschool voor over 1,5 jaar dus voor ons duurt het hier nog wel een poos.

  16. Eigenlijk heel triest dat dit nodig is tegenwoordig. Ik snap heel goed je gemengde gevoelens hierin. Bij ons zitten de kids nog op de basisschool en ik heb eerlijk gezegd geen idee of ze daar hangen. Welkom in 2015 zullen we maar zeggen.

  17. Blijkbaar zijn deze camera's nodig om problemen tussen leerlingen onderling te voorkomen. Aangezien ze pas gecheckt worden op het moment dat daar aanleiding toe is, lijkt het er niet op dat ze gebruikt worden om direct gevaar van buitenaf te voorkomen. Ik snap wel dat je twijfelt over deze maatregel.

  18. Op de school waar ik werk hangen ze ook en ja dat is soms écht wel nodig om terug te kijken wie iemands fiets jatte of andere zaken die niet deugen. Helaas is dit nodig in deze tijd en ik moet zeggen dat ik dat wel een prettig gevoel vind..

    • Als je het zo formuleert zie ik ook de voordelen wel inderdaad. Spuugvervelend als iemand je fiets jat, en dan is het wel handig als je de dief op camera kunt zien!

  19. Vreemd dat de sfeer kennelijk zo geworden is dat er tegenwoordig cameras moeten hangen. Vroeger was de middelbare school een van de veiligste plekken waar je kon zijn. Je vertrouwde elkaar en je was op school nooit bang dat er iets gebeurde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder