Diepvrieskist of diepvrieskast? Met update 7 jaar later!

diepvrieskist of diepvrieskast

Toen ik opgroeide hadden mijn ouders altijd een grote diepvrieskist.

Toen ik trouwde kochten mijn man en ik er ook eentje. Toen we naar het platteland verhuisden was de diepvrieskist aan vervanging toe. Eigenlijk wilde ik het liefst een diepvrieskást. Want dat leek me veel prettiger in het gebruik. Je hebt dan namelijk overzicht, en hoeft niet te graven naar producten.

Ik schreef daar toen onderstaande blogpost over.

Diepvries: kist of kast?

Het ziet er naar uit dat onze gammele diepvrieskist de reis naar ons nieuw huis niet zal overleven, en omdat we niet zonder diepvries kunnen, beraden we ons nu over een nieuwe.

Diepvrieskast: lekker overzichtelijk

En tijdens het speuren naar de beste koop, viel ik voor diepvrieskàsten. Die lijken op koelkasten, en in plaats van dat je op poolexpeditie moet om de karbonaadjes op te sporen, liggen ze in een diepvrieskast voor het grijpen.

Diepvrieskast kan minder in?

Maar nou beweren zowel mijn moeder als mijn man, dat diepvrieskásten veel minder ruimte bieden dan diepvrieskísten. Zelfs als zo'n diepvrieskast pakweg 150 liter meer kan bevatten.
En hoe vaak ze me dat ook uitleggen, ik kan daar maar niet bevatten.

'Daar kan het varken van Neef Henk nooit in!'

De somberste voorspelling van mijn man luidt: 'Dan kun je het varken van Neef Henk voortaan wel vergeten.' Dit heeft mijn verlangen naar een diepvrieskást hevig aan het wankelen gebracht, want ik bied het varken van Neef Henk graag onderdak. Het is opgegroeid in de buitenlucht, heeft lekker gescharreld, en is schoon van enge stoffen.

Diepvrieskist versus diepvrieskast

Nu strijden mijn verstand en mijn gevoel een hevige strijd. Mijn verstand vindt dat ik zo'n stomme diepvrieskíst moet nemen, die ook nog eens goedkoper is. Maar mijn gevoel wil de diepvrieskást, die veel minder plek inneemt, en die bovendien veel gebruikersvriendelijker is.

Helaas koos ik destijds voor de diepvrieskist.

Hieronder jullie reacties en adviezen van destijds.

Vriezer kist versus kast

  • Onze diepvrieskist is oerdegelijk en de rekening ligt in mijn map van diverse aankopen. Juni 1978 staat erop, ik ben hem helemaal beu, maar hij is onverslijtbaar. In de zomer staat hij in de hitte in de serre, en in de winter staat hij in de vorst in de serre. Momenteel staat hij in de tuin met een doek erover (en ronkt ondanks deze belediging toch maar door), Het snoer gaat door de kattenval, want de serre ondergaat een opknapbeurt en ik wil hem niet meer binnen. Schandalig veel eten van jaren geleden heb ik moeten weggooien, omdat alles zo onoverzichtelijk was. Ik ga uitkijken naar een kast.
  • Het was of een diepvrieskist of de auto binnen – de auto won … Maar ik ben best wel tevreden met mijn diepvrieskast hoor :-)Al kan ik niet echt vergelijken; we hebben altijd een kast gehad. Succes met de beslissing :-) (Chocho)
  • Ik heb een kast, en kan er een berg in kwijt. Slim omspringen met de ruimte, en het varken kan erin…… Spaar vast de doosjes van het ijs en de chinees, handig stapelbaar en je kan er een hoop indoen. (Marion)
  • Ik heb een kast, en ben er erg blij mee. Maar je moet goed overwegen wat je allemaal in wil vriezen. Als ik geen ruimte heb in de kast eten we die week dus extra uit de vriezer. Ligt dus aan hoe je er mee omgaat. (Spaarmoeder)
  • Ik heb een kast, maar ik zou graag een kist willen. Kisten zijn prima te organiseren, en volgens mij kan er ook meer in, omdat je niet de beperking van een bepaald formaat lade hebt. Je kunt dus veel beter alle hoekjes benutten. Als onze vriezer het begeeft, dan denk ik zeker dat we voor een kist gaan. (Lekker Leven Met Minder)
  • Door verhuizing ben ik van een kist naar een diepvrieskast over gegaan. Ik heb het idee dat ik de helft minder kwijt kan. Het overzichtelijke was maar van tijdelijke aard. Door plaatsgebrek in de groentela, belandde de groente bij het vlees e.d. In onze diepvrieskist had ik altijd 4 boodschappenkratten staan en dat was ook super overzichtelijk en heel gemakkelijk met schoonmaken. Het enige voordeel van de kast vind ik nu dat hij niet vacuum zuigt. (Anonymous)
  • Ik vind een kist fijner dan een kast. Je moet wel van te voren een beetje idee hebben hoe je hem wil vullen zodat je de spullen ook weer terug kunt vinden. Bij aanschaf zijn ze goedkoper, en ze gebruiken minder stroom. Als je de kist open maakt blijft de koude er in zitten. Bij een kast ‘valt’ de kou er uit. Een kast neemt wel minder ruimte in, maar is wel weer veel meer werk met schoonmaken. Groetjes, VeggieMo
  • Ik heb een vrieskist van 300 liter. Voor mij werkt het prima. Ik doe veel aan vriezerkoken, en vries dan maaltijden of delen daarvan in, in een zipzakje. Dat ligt eerst plat in het invriesdeel en als ik dan een plat vrieszakje met eten heb gaat het per soort in een krat in de vriezer. Ik heb een krat voor varkensvlees, daarboven staat een krat met brood. Een krat met rundvlees en daarop staat kip. Dan een krat met kant en klaar bereide maaltijden, en daarboven een krat met appelmoes/stoofperen, soep ed. Dan hangen er nog 3 mandjes boven met ijs, diepvriessnacks en diepvries gebak. Het invriesdeel is echt gereserveerd voor snelvriezen. Voor mij werkt dat dus prima. (Blogster)
  • Ik heb een kast, de kist was kapot. Er kan heeeeeeeeeel veel in, ik heb dan ook een vrij grote van Liebherr. Met 6 grote en diepe laden, 1 onderste lade, die de helft kleiner is en helemaal bovenin een plat laatje waar ik altijd mijn ijsblokjes heb liggen. Ben helemaal blij en volgens mij past het varken van neef Herman er perfect in ;) (Frisse Starter)
  • Wij hebben ook een kast, maar die is soms wat aan de kleine kant met drie lades. We hebben gratis ergens nog een tafelmodel opgehaald die ons door de periode’s helpt dat de kast te weinig ruimte bied. Zodra hij weer uit kan maak ik hem schoon en stop er mijn lege diepvries bakjes in en gebruik hem als opslagruimte. Hij staat in de garage.  Maar dat is omdat we nu op het platteland wonen en de kast al hadden, anders hadden we een grotere genomen. (Johanna)
  • Voor mij nooit meer een diepvrieskist. Had er ooit eentje van iemand gekregen, maar ik vond het een onding. Het is vreselijk onoverzichtelijk. Maar dit kan ook aan mijn chaotische aard hebben gelegen. Wat je nodig hebt ligt altijd onderop, en zit dan nog vastgevroren ook als het iets te lang ligt. En ondertussen staat dat ding maar open en warmte te verzamelen. Ben zo blij met mijn vrieskastje. Deurtje open, graaien precies daar waar je weet dat iets ligt en binnen twee seconden deur weer dicht. Nu heb ik natuurlijk geen neef Henk… (Oog op de toekomst)
  • Hier ook een kast. Met 5 laden en gesorteerd op brood, groente, vlees, kant en klaar e.d. Af en toe haal ik er eens een lade uit om te ordenen en schoon te maken en ik heb nog nooit iets weg hoeven gooien dankzij het overzicht. Ik vind het helemaal geweldig! Groetjes Jacq.
  • Ik ben voor kast. Denk dat je er inderdaad geen heel grote dingen er in kunt stoppen, maar veel meer hapklare brokken zeg maar. Omdat je alles beter kunt overzien zul je waarschijnlijk ook minder dingen hebben die je er nooit uithaalt en uiteindelijk weggooit. Ik heb 3, 5 lade in mijn kastje. Mijn ouders hebben zo’n hele hoge, en die hebben het duidelijk geordend en bijna nooit dingen die ze weg moeten gooien. (Inge)

Diepvrieskist: de verstandige keuze

Uiteindelijk kozen we toch maar voor een diepvrieskist, omdat daar nu eenmaal meer in past. En als neef Henk één van zijn varkens slacht, dan krijgen wij daar altijd van mee. Dan zit onze diepvries altijd behoorlijk vol. Bovendien nemen broden veel plek in. Die kopen we één keer per week in bij de Lidl. Dus al met al was een diepvrieskist (helaas) de verstandigste keuze.

Vier jaar later 2019: ik haat mijn diepvrieskist!

Inmiddels wonen we bijna vier jaar op het platteland. En ik heb een gloeiende hekel aan die stomme diepvrieskist gekregen. Want dat ding laat zich gewoonweg niet goed organiseren. Ik heb echt van alles geprobeerd, maar het wordt binnen no time weer een zootje. Mijn laatste poging tot ordening bestond uit het introduceren van grote boodschappentassen. Het voordeel van die tassen was dat je die er makkelijk uit kon tillen, om er onder iets te pakken.

Maar op een gegeven moment stond ik telkens drie van die tassen uit de diepvrieskist te hijsen, om op de bodem vervolgens een worst van neef Henk los te bikken.

'Mama gaat op poolexpeditie kinderen. Waar is mijn pikhouweel?' somberde ik als ik weer iets moest gaan zoeken in de diepvrieskist.

Stiekem begon ik al eens op marktplaats te kijken of ze daar niet ergens een leuke diepvrieskást aanboden. Maar dat durfde ik toch niet goed aan. Ook in verband met de vaak hogere energiekosten van een wat ouder model. Maar op een dag was ik het zo zat dat ik besloot: 'Ik wil een diepvrieskást!'

En daar had ik goede argumenten voor.

Ik wil een diepvrieskást!

  1. Een diepvrieskast is overzichtelijker.
  2. Uit een diepvrieskast kun je veel makkelijker pakken wat je nodig hebt.
  3. In een diepvrieskast verdwijnen voedingsmiddelen niet onder andere voedingsmiddelen, waardoor ze te lang blijven liggen en niet meer eetbaar zijn. En dat gebeurde met de diepvrieskist. Dat is financieel ook niet slim!
  4. Een diepvrieskast lijkt me zo fijn.
  5. Ik wil het, ik wil het, ik wil het.

Mijn man en ik leven zuinig, en soms moet je jezelf iets gunnen. En dus kocht ik bij Coolblue een Bosch GSN33VW30*. Kijk, hier is tie:

diepvrieskast

Is het geen beauty?!

Over mijn Bosch diepvrieskast

Mijn Bosch diepvrieskast heeft maar liefst 7 vakken waar ik eten in kan doen! Vijf lades en twee vakken. Als ik wil kan ik de lades er helemaal uit halen, om zo nog meer ruimte te creëren. Maar dat doe ik niet, want ik ben dol op de lades. Ik kan ze namelijk opentrekken en heel gemakkelijk iets pakken.

No frost

De Bosch diepvrieskast is 'no frost' zoals dat heet. Dat wil zeggen dat er zich geen ijs in vastzet! Vertel dat maar eens aan mijn diepvrieskist! Die heeft namelijk nu alweer een enorme dikke ijslaag... Dat komt natuurlijk omdat het ding veel te vol zat, en te lang open werd gehouden tijdens het zoeken naar etenswaren, maar vervelend is het wel. Deze diepvrieskast hoeft niet ontdooit te worden!

Energiekosten van de Bosch diepvrieskast

Ook niet onbelangrijk: de Bosch diepvrieskast kost me aan energiekosten 51,75 euro per jaar. Dat is dus ongeveer 1,- per week. Nou, daar doe ik het voor!

De Bosch diepvrieskast in de praktijk

Inmiddels heb ik een groot deel van de voedingswaren van de diepvrieskist naar de diepvrieskast verhuisd. Ik verheugde me zelfs op dit klusje. Nu liggen alle diepvriesgroentes netjes bij elkaar, evenals vleeswaren, ijs etc.

Ik hoef niet langer eerst moed te verzamelen als ik iets uit de diepvries moet halen.

Diepvrieskist versus diepvrieskast

Eén ding moet ik wel toegeven: in een diepvrieskíst past meer. Met alleen de Bosch diepvrieskast zouden we het hier op het platteland met een gezin van 7 personen niet redden. Al was het maar vanwege de broden. Mijn plan is om de diepvrieskist eerst eens leeg te eten. Want ik heb van alles terug gevonden... Vervolgens ga ik hem ontdooien en grondig schoonmaken. En daarna gebruik ik de kist alleen nog voor broden en het varken van neef Henk.

Alle dingen die ik regelmatig nodig heb doe ik lekker in mijn diepvrieskást!

Wat is zuiniger: vrieskist of vrieskast?

Volgens kieskeurig zijn vrieskisten iets energiezuiniger dan vrieskasten. Dat komt omdat het deksel aan de bovenkant zit! Als je de vrieskist optent valt de kou als het waren terug in de vrieskist! Terwijl bij een vrieskást de kou simpelweg vrij komt als je de deur opent en verloren gaat.

Dat gezegd hebbende: het hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je vrieskist of vrieskast en het energielabel. Een vrieskást met een goed energielabel zal zuiniger zijn dan een hele oude vrieskast met een energielabel uit het jaar nul.

Diepvriesladen los kopen?

Bij onze koelkast gaat er nog wel eens een onderdeel stuk. Gelukkig kun je ook diepvriesladen los kopen als het nodig is. Je kunt simpelweg 'diepvrieslade' googelen en je krijgt webshops te zien als parts.nl, onderdelenhuis.nl en koelkast-onderdelenshop. Wil je goedkoop uit zijn, dan is het de moeite om ook even op marktplaats te kijken.

Beste diepvrieskist 2022

Helaas is er geen onderzoek van de Consumentenbond met als resultaat de beste diepvrieskist of vrieskast. Wat ik in zo'n geval graag doe, is kijken bij bol.com en selecteren op vrieskisten en vrieskasten met minimaal 5 sterretjes.

Vervolgens is het belangrijk dat zo'n product minimaal 10 of meer beoordelingen heeft om zo'n hoge score geloofwaardig te maken. Foolproof is deze methode om de beste diepvrieskist te vinden niet helemaal, maar je komt wel een eind in de richting.

Conclusie over diepvrieskist versus diepvrieskast

Hoewel in een diepvrieskist meer past, is een diepvrieskast echt veel fijner. Een diepvrieskast biedt namelijk meer overzicht. En op termijn is die daardoor denk ik ook voordeliger. Want je eet de bevroren etenswaren tenminste ook echt op. Door onze overvolle diepvrieskist bevroren sommige producten niet goed waardoor ze soms bedorven bleken als ik ze wilde gebruiken. Of ze lagen zo ver onderop dat ik vergat dat ik ze had.

Op basis van mijn ervaring raad ik daarom een diepvrieskást aan. Zelf ben ik helemaal blij met mijn Bosch diepvrieskast ad 510, bij Coolblue.

Zie ook mijn post je vriezer organiseren.

Leestip

Heb jij een diepvrieskist, diepvrieskast of alleen een diepvriesvakje in je koelkast?

Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2015, en is helemaal geupdate!

*Nooit meer leverbaar staat er bij deze link! Lekker dan.

Vergelijkbare berichten

87 reacties

  1. Kast!!!!! Nooit meer een kist!
    Ik heb er twee (kleinere) een in de keuken, een losse kast. Ook Bosch. Na drie jaar bij t schoonmaken kwam ik erachter dat er onder de onderste lade nog een soort "holte" zit waar 4 pakjes gehakt zeg maar in passen . Alleen wat ik daar nu instop,vergeet ik weer (kist-effect).
    Het brood ligt bv. binnen. Ik gooi nooit iets weg, maak overal weer bakjes van.

    Vries ook bv. 5 liter courgettesoep in. Uit de tuin en dan zelf soep maken.
    (In zakjes invriezen in open doosjes) en daarna stapelen als bakstenen. Ideaal.

    Losse varkens hebben we hier niet. Haha!

    P.s. die App van gisteren, Calm, staat op mijn telefoon, barst v d geldige meditaties en oefeningen.

    Fijne dag!

  2. Hier echt een kist rede is goedkoper in aanschaf en zuiniger in energie gebruik.

    Hoe groot die kast van jullie lijkt onze kist is echt ruim 100 liter groter en was toen al ruim 5 jaar geleden al veel goedkoper.

    Gewoon iedere 2 jaar helemaal leeg eten dan komt allemaal goed en hoef je niks weg te gooien.

  3. Proficiat met je diepvrieskast, ik vind hem heel mooi.
    Hoe hoog is hij wel niet, kun je zonder trapje bij de bovenste lade? :-)
    Je hebt nu alleen wel dubbele energiekosten.

    Ik ga ook voor de diepvrieskast, hoewel ik geen ervaring heb met een kist, maar die lijkt me zó onhandig. Ik zou ook van alles vergeten om eruit te eten.

    Zelf hebben wij een extra koelkast in de berging staan met 3 grote diepvrieslades eronder, maar daar pak je geen grote hoeveelheden in, dus hebben wij er vorig jaar een nieuwe maar beschadigde (en dus relatief goedkope) diepvrieskast met 3 lades bij gekocht. Wij zijn maar met z'n tweetjes, maar vinden een voorraadje wel prettig.
    Wij hebben weliswaar geen neef Henk, maar kopen ons vlees altijd 3-maandelijks bij de zoon van een goede kennis die een eigen slagerij heeft (bio-vlees én fatsoenlijk betaalbaar), dus daar moet wel ruimte voor zijn.

    1. Ik kan gelukkig goed bij de bovenste lade! De extra energiekosten heb ik er graag voor over. Het is zo'n genoegen nu om iets uit de diepvries te halen! Toen we alleen die kist hadden, was het echt zo'n rotklus.

  4. Ben heel blij met m'n kast, zag vroegâh mijn moeder ook altijd op de kop in de kist hangen ;) en besloot toen al een vrieskast te willen hebben.
    De mijne is iets kleiner (1 lade minder) reden: anders moet ik er een trapje bij gebruiken ;)

  5. Ik heb een koelkast met 3 vrieslades en 1 kist met 7 lades.
    Ik heb een Word document gemaakt met de inhoud per lade.

    Ook probeer ik brood, fruit, groentes, vis, varkens, kip en rundvlees in aparte lades te doen. In de koelkastvrieslades bewaar ik de zelfgemaakte k-en-k pakjes per 1of 2 personen. En bv resten gehaalde chinees.
    Als er meerdere zakjes van hetzelfde zijn doe ik dat ik grotere zaken briefje erin wat het is. Op de enkele dingen zitten stickers.

    Het bijhouden van de lijsten verloopt niet altijd goed, soms ligt er iets in een lade wat niet op lijst staat of andersom, dan wil ik iets pakken en is het al op.

    Afgelopen weekend was hachee fabriekje hier, er staat nu 10 liter in porties in de kist.

  6. Ik kan me voortellen dat je met een groot gezin echt wel en grote vriezer nodig hebt, hetzij in de vorm van een kist, hetzij in de vorm van een kast. Zo'n diepvrieskast lijkt mij ook veel handiger. En helemaal als het 'no frost' is. Dat is iets wat ik heel vervelend vind aan mijn vriezer, dat ik 'm om de haverklap moet ontdooien om al die frost weg te krijgen.

    1. Ik snap wat je bedoelt Sunny Mama. Dat is met onze diepvrieskist ook het geval.

      Dat we op het platteland wonen maakt de noodzaak van een diepvries nog weer wat groter merk ik. Als je niet om de haverklap benzine kwijt wilt zijn om boodschappen te doen, moet je zorgen voor goede voorraden. En dan is een diepvries echt wel heel handig.

  7. Hier ook een kast. Een Liebherr met 8 lades. Dat is voor ons gezin (11 personen) genoeg, omdat ik maar één lade nodig heb voor brood. Er wordt hier namelijk elke twee dagen brood gebakken en er hoeft dus niet voor een hele week in. Ik heb hem genomen, omdat het een stuk minder vloeroppervlak kost. Hij bevalt me prima. Maar dat je een no-frost kast noooooooit meer hoeft te ontdooien, is een sprookje. Ik moet mijn kast toch echt wel elk jaar een keer doen. Maar dat is niet erg, want dan kun je meteen alle dingen die er (te) lang in liggen eens opeten.

    1. Hier is het sprookje werkelijkheid geworden hoor want ik heb mijn grote 7 lades no frost diepvrieskast (AEG) inmiddels 7 1/2 jaar en heb hem echt nog nooit hoeven ontdooien.

  8. Een kist hebben we vroeger thuis ook altijd gehad. Hoe grappig is dat? Zo een kist lijkt gemakkelijk maar is het eigenlijk niet. Toen ik ging samen wonen kozen we voor een kast, vele gemakkelijker en handiger. :)

  9. :-) mooie kast hoor, bij zo'n kist (vooral in zo'n afgelegen huis op t platteland).....daar krijg ik altijd van die nare voorstellingen bij dat er vermoorde en in stukken gehakte mensen in liggen brrrr ( ja ik heb een te levendige fantasie- i know).
    Ik heb er zelf geen ik heb een vrij grote koelkast met 3 diepvrieslades ook zogenaamd no frost......klopt ook niet helemaal hoor.

  10. Ik voel je vrieskou-pijn. Wij hebben een koelkast met een diepvrieslade én een kleine kist eronder. Best of both worlds! Het is een dubbeldeurs van Samsung, met boven het koelgedeelte (ook lekker groot en breed: de kast is 90 cm breed! ). Dan is de onderste helft een lade die je opentrekt, met een bovenlade voor spullen die je vaak nodig hebt, en een diepere la (of mini-kist) daaronder.
    Wij zijn natuurlijk met maar zijn tweetjes (plus 3 huisdieren). Dus voor ons is het absurd veel ruimte, maar ik hoef nooit te veel te reorganiseren om iets in de koelkast of vriezer te krijgen.
    Hij is ook zuinig, zeker voor zo'n grote koelkast. En no frost, natuurlijk. Als er toch 'frost' op de lades komt te zitten, dan moet je vaak even d temperatuur bijstellen, of een eco-stand aan of uit zetten. Maar ik heb nog nooit een no frost vriezer hoeven te ontdooien. Da;s wel fijn, want wat is dat een rotklus.

  11. Wij hebben ook een diepvrieskast, als onderdeel van zo'n Amerikaanse koelkast. Die staat bij ons in de garage, in de keuken hebben we een kleine inbouwkoelkast. De diepvrieskast bevalt mij ook goed, maar om nou te zeggen dat alles op gaat.. dat is bij ons niet het geval helaas.

  12. O, hoe herkenbaar is dit verhaal! Wij hebben een hele grote diepvrieskist, laten zelf 2x per jaar een varken slachten, hebben fruit en groenten van eigen tuin en halen ook 1x per week brood. Maar wat een gegraaf en gezoek! En inderdaad, een goed systeem om alles goed te vinden lukt ook hier niet. Maar helaas zou ik niet waar ik een kast moet laten, want die kist blijven we toch echt ook nodig houden! Ben dus eigenlijk wel een beetje jaloers op je.......
    Misschien als de diepvrieskist het begeeft een kleinere kist met een kast ernaast? Drooom.....

    1. Ik begrijp je heel goed Truus! Ik droomde dus ook echt van een diepvrieskast. Want hoe netjes je een kist ook inpakt, binnen no time ligt het toch weer door elkaar. En het blijft een gedoe om iets te vinden.

      De diepvrieskast staat bij ons in de berging, en is daar best een beetje een sta in de weg, maar dat kan me niet schelen. Ik neem dat graag op de koop toe.

      Balen dat er bij jullie geen plek is Truus. Hopelijk kun je in de toekomst een oplossing vinden!

  13. Ik heb alleen een diepvriesvakje in mijn koelkast. Op zich prima voor met zijn tweetjes. Wegens ruimte gebrek hebben wij geen diepvrieskist of kast. Als ik de ruimte wel zou hebben zou ik zeker weten voor een kast gaan! Dat lijkt me gewoon wat fijner.

  14. Fijne review! Wij willen als we dan eindelijk voor een nieuwe keuken gaan een koelkast zonder vriezer en een vriezer in de kelder. Je hebt mij weten te prikkelen hoor, geen kist maar kast!

    1. Een kast is echt veel fijner Nesrin. Als je een diepvries in de kelder wilt zetten is het belangrijk er op te letten dat de diepvries daar geschikt voor is. Niet alle diepvriezers mogen blijkbaar in een hele koude ruimte als garage of kelder staan.

      Ik wist dat ook niet, en was er best verbaasd over. Je zou denken dat het minder energie kost als de vriezer op een koude plek staat, maar dat is dus niet zo.

  15. Oh, zo handig een diepvrieskast met no-frost. Ik kan ook niet meer zonder. Alleen dat brood, dat blijft wel een dingetje. We moeten ergens halverwege de week onze brood voorraad toch even weer aanvullen, want dat past er niet allemaal tegelijk in.

  16. Wij hebben ook een kast. Anders kan ik met mijn lengte amper op de bodem van de kist iets pakken ;). Jullie hebben een mooi gekocht. Hopelijk hebben jullie er veel plezier van!

  17. LOL, ben het zo met je eens, hoe wij eraan kwamen weet ik niet eens meer, een gevertje/krijgertje toen ik voor het eerst ging samen wonen, oh een kist, zo handig, kunnen we meer in kwijt. Dat ding moest al in de box terwijl wij op 2 hoog woonden en ik moest echt buitenom naar mijn box toe elke keer, geloof me, dat houdt ook al tegen om überhaupt iets te pakken, hahaha of erin te doen! Of direct vanuit de kofferbak in die kist, en vervolgens....

    Maar we hadden ook een combi boven, met een groot vak best wel, waar ik dan dagelijkse dingen in deed, ijsjes en geblancheerde groenten, brood verdween in de kist beneden...

    Nou goed, ik had hetzelfde probleem als jij, en eigenlijk heb ik daarna gekozen waar ik nu woon, voor een combi met 3 lades, ik ben maar alleen, toen was ik met peuter en alleen en brood eten doen wij toch al niet, genen en Indisch... niet voor ons weg gelegd. Soms is ie vol, en dan maak ik hem weer leeg en zelfs met de lades komt er nog weleens iets uit dat ik denk, woops! hahaha andere oorzaak, hamsteren door armoede.

    Mijn ouders hebben echter een tweede koelcombi gekocht en deze staat meer uit dan aan? Omdat die wordt gebruikt in de zomer of met feestjes alleen, daar kun jij ook aan denken straks met de kist als die weer schoon is, is ie laag, trek de stekker eruit, komt het varken weer, dan zet je hem weer aan. Overigens kun je er ook aan denken zoals mijn ouders, een tweede kast erbij en de kist eruit. ;-)

    X

    1. Hmm, dat klinkt wel aantrekkelijk: de diepvrieskist er helemaal uit! Maar dat moet even wachten. Maar als de diepvrieskist straks leeg is, ga ik hem zeker eens flink schoonmaken en alles.

  18. Wij hebben vorige week zitten kijken maar inderdaad, zo'n kist wordt zo'n rommeltje. Ik vind een kast dan veel makkelijker met lades die je duidelijk voor productgroepen kunt indelen.

    1. Precies Iooon! Het is praktisch onmogelijk om een diepvrieskist netjes te houden. Of je moet er heel weinig in doen. Maar dan verlies je net weer het (enige) voordeel van de diepvrieskist: de grote hoeveelheid ruimte.

      Ik kan nu zo maar pakken wat ik nodig heb! Zonder eerst een winterjas aan te moeten en handschoenen en dan 10 minuten grabbelen in de vrieskou!

  19. Vroeger hadden we een hele grote moestuin en een bijbehorende vrieskist van 600 ltr.
    Toen deze af was hebben we een vrieskast gekocht en die is veel prettiger in het gebruik en nu kan ik alles vinden en pakken zonder in die kist te hangen.
    Wij hebben een Liebherr no frost en die bevalt me prima ;)

  20. Wij hebben een kleine diepvrieskist maar ik liever een diepvrieskast. Het is veel overzichtelijker en toegankelijker. Bij deze kist weet ik nooit precies wat er op de bodem ligt. Bovendien erger ik me groen en geel aan de ijsafzetting, volgens mij kost dat enorm veel stroom. Kortom ik moet ook een keer aan een nieuwe diepvrieskast.

    1. Ik kan de diepvrieskast van harte aanraden Chris. Onze diepvrieskist heeft nu ook weer best veel ijsafzetting. Maar dat komt volgens mij ook wel omdat we hem te vol hadden, en doordat hij soms best lang open stond als ik weer eens aan het zoeken was.

  21. Ik heb nu alleen nog maar drie vriesvakladen onder mijn koelkast. Ik heb geen vrieskist meer. Het ding werd oud en het echte stroomvreter.
    Ik mis het nu niet echt dat ik geen grote vriezer meer heb, maar als ik op het platteland woonde zou ik er wel weer een willen hebben. En dan weer een kist. Ik vond een kist juist makkelijk en ik was vrijer met indelen. Ik bakte toen nog brood en dan kon ik vijf kilo meelzakken makkelijk kwijt. Ik heb er wel eens een 25 kilo zak in gehad.
    Het ontdooien en schoonmaken deed ik in de winter. Was een klusje van niks.

    1. Had jij niet het probleem dat je niks kon vinden VeggieMo? Want dat heb ik heel erg met die stomme diepvrieskist. En ik heb echt van alles geprobeerd om hem netjes in te delen.

  22. No frost is echt ideaal! Je hebt totaal geen last van ijsvorming en hoeft het ding nooit te ontdooien (wat een rotklus is dat!). Ik spreek uit ervaring. Veel plezier met je nieuwste aanwinst.

  23. Wij hebben altijd een tafelmodel kast gehad van liebherr. Die is vijfentwintig jaar meegegaan! Toen vertrouwde ik hem niet meer. En hij ging ook wel veel stroom gebruiken. Nu hebben we ook zo'n grote kast, waar ik recht in kan staan ;) Maar dat betekent in ons geval niet dat wij precies weten wat erin zit hoor. Met alle goede intenties worden maaltijden ingevroren, omdat wij vaak koken voor 4 terwijl we met z'n tweeen zijn. Alleen... wij hebben dan weer niet een systeempje waarmee wij kunnen achterhalen welke met welke prak of welk prutje wij van doen hebben in stijfbevroren toestand. Ook de leeftijd ervan is giswerk. Eigenlijk moeten wij restjes direct de dag erop opeten, om deze gezondheidsbedreigende taferelen te voorkomen. Gelukkig zijn we nooit ziek geworden....Eens in het half jaar onderwerpen wij de dozen met geheimzinnige inhoud aan een kritische inspectie en gooien we weg, wat we niet meer vertrouwen.

    Maar goed. Een kast dus. Met volle laden. Ik probeer trouwens wel een beetje te rubriceren: een la brood, een la snacks voor in de frituur, een la groenten, een la geheimzinnige bakken en een la met spul voor de beesten die absoluut NIET voor wat anders mag worden gebruikt. Want er zitten wormpjes in voor de vogels en rauw vlees voor de honden. Dat wil je niet in je bami aantreffen ;)

    1. Yikes! Die la met eten voor de beesten zou ik dan inderdaad ook heel erg goed apart houden.

      Ik heb de lades nu ook gerubriceerd. Soms doe ik hem heel even open, en dan kijk ik hoe netjes alles er in ligt : )

  24. Haha die kist hadden mijn ouders vroeger ook en nu zo'n enorme kast als jou. Zelf hebben we een koelvriescombinatie. Dat zijn 2,5 lades. We wonen op 10 minuten fietsen van winkels en als het brood op is, dan bak ik s avonds een in de broodbakmachine . Voor nood hebben we crackers en afbakbroodjes. Er wordt hier veel gegeten met drie jongens in de groei.

    1. Kratten heb ik geprobeerd, maar werkte niet goed. Dat paste dan weer net niet optimaal. Dus toen gebruikte ik grote boodschappentassen. Dat paste beter, maar gaf uiteindelijk nog steeds chaos...

  25. Een diepvries KAST is veel handiger. Minder oppervlak, toch groot volume, alles makkelijker kunnen vinden.

    Electrolux TF 1040 (vrieskast)
    product nummer 9222511
    serienummer 809-0162
    Nieuw gekocht: 1978

    Mijn diepvrieskast kocht ik in 1978, samen met een koelkast (zonder vriesvak) Een "side-by-side" set. Niet goedkoop, maar heel tevreden ben ik er al die jaren mee geweest, tot nu.

    De vriezer is gestopt.
    Nu zit ik dus met een volle vriezer die langzaam gaat ontdooien.

    Een nieuwe vriezer zou je niet in haast moeten kopen, maar nu zit ik met het probleem: Electrolux biedt geen service meer omdat de vriezer te oud is. Hun nieuwe apparaten gaan maximaal 10 jaar mee, dus die van mij is al ver over tijd. Reparateurs zijn ook niet te vinden en het is ook nog weekeinde, dus iedereen is vrij, niemand levert nog iets. Ook geen onderdelen voor reparatie.

    Is mijn vrieskast nog te repareren? Dat weet ik niet.
    Moet ik nieuw kopen, dan weet ik ook zo gauw niet welke.
    De oude was handig met stevige rekken, stil, zuinig, ruim.
    Maar wat is tegenwoordig stil en zuinig?
    En welke is niet al heel snel kapot?

    Hoe heb jij jouw vrieskast gezocht en gevonden?

    1. Wat vervelend dat je diepvrieskast het heeft begeven Vlierbloesem! Wat doe je nu met al dat ontdooiende voedsel. Ik kan me voorstellen dat het een haastig gevoel kan oproepen, van snel een nieuwe.

      Ik ben het helemaal met je eens dat een diepvrieskast veel fijner is dan een diepvrieskist. Wij hebben beide, maar ik gebruik veel liever de diepvrieskast.

      Wij kochten de onze simpelweg online... Ik kijk altijd graag bij De Consumentenbond en of zij misschien iets getest hebben.

  26. Diepvrieskist hebben wij niet. Alleen koelkast met drie laadjes met vriezer erin. Hou ik zo bij. Vrieskist vind ik niet zo handig. Alleen als grote gezin hebt.

  27. Wij hebben een vriezer beneden en boven, beide hebben 3 lade. Het nadeel is het ijs wat tussen de lade gaat zitten, omdat we de deur dichtgooien en niet goed aandrukken.

  28. Een heel herkenbaar stukje!
    Toen wij hier kwamen wonen was er een grote diepvrieskist blijven staan en toen die aan vervanging toe was kochten we automatisch weer een kist. Twee jaar geleden kwamen mijn ouders in het verpleeghuis terecht en hun twee diepvrieskasten wilde niemand hebben. Uiteindelijk besloot ik dat wij ze dan zelf maar gingen houden... en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad! De kist ging weg en nu taan die twee diepvrieskasten netjes naast elkaar in de garage te pronken.

  29. Ik heb in de berging een kleine vrieskast staan. Echt ideaal. Gelukkig nooit een kist gehad. Zou ook echt niet weten waar ik die moet plaatsen

  30. haha ik moest alleen al lachen om je titel en was reuze benieuwd waar je voorkeur naar uitging. Een diepvrieskist lijkt mij echt reuze handig. Daar kan zoveel meer in dan in een kast. Maar toegegeven er verdwijnt nogal eens wat onder al het andere eten dat ingevroren wordt. Dat probleem hebben wij nu al met onze vier laden vriezer. Soms is dat ding echt veel te klein. Maar om mijzelf nog over de rand van die kist te zien hangen opzoek naar dat die ingevroren maaltijd is ook weer zo'n dingetje he....

    1. In een diepvrieskist kan inderdaad enorm veel. Maar eigenlijk is dat ook meteen het nadeel, want bij sommige dingen kom je eigenlijk nooit meer goed bij.

  31. Wij hebben een kast en per la hebben we alles ingedeeld. Groentes, brood, vlees, patatdag lol, ijsjes en nog rommel lades. We komen eigenlijk wel altijd ruimte te kort haha, ik zou liever geen kist willen.. ook net wat je gewend bent denk ik.

  32. Ik heb al jaren een Electrolux vrieskast. Helaas ging die van mij op 41 jarige leeftijd kapot. Vanwege de handige laden gebruik ik die nu als muisdichte voorraadkast voor alles wat ongekoeld bewaard wordt.

    Het energieverbruik van de meest zuinige nieuwe vriezer is aanzienlijk HOGER dan van mijn oude Electrolux. Dat komt door nieuwe technieken die MEER energie verbruiken. Iets om aan te denken als je nog een goed werkend oud energiezuinig exemplaar hebt.

    Verkopers van alle duurdere merken vertelden me dat een vrieskast niet langer dan 10 jaar meegaat. Het prijsverschil rechtvaardigt daarom geen dure aanschaf. Mijn nieuwe vrieskast is er één uit het verre oosten en het ding wordt onder verschillende merknamen verkocht. Frilec, Everglades en Koenic heb ik gezien.

    Tot nu toe bevalt die nieuwe mij ook goed. Ook No-frost. Laden en rekjes kunnen er uit als je grote dingen wilt invriezen. De indeling past goed bij wat ik aan bevroren spul bewaar.

    Als extra had ik ooit ook een vrieskist. Vanwege dat halve varken en de broden. Die ging kapot en heb ik niet meer vervangen, want te onhandig. Nu heb ik als backup een gratis gekregen vrieskastje van Beco. Oud en gaat al lang mee. Maar die staat vaak uit.

    1. Dat verrast mij Vlierbloesem: 'Het energieverbruik van de meest zuinige nieuwe vriezer is aanzienlijk HOGER dan van mijn oude Electrolux.' Wat erg eigenlijk, ik had juist begrepen dat hoe nieuwer het apparaat, hoe zuiniger het was.

  33. Kast. Geen kist echt een kast. Hoewel een kist een prima verstopplek is. (als ie niet te vol zit dan hè ;-) ) Een hele koude verstopplek waar je snel uit jezelf weer tevoorschijn komt. Dat dan weer wel. Dus om te voorkomen dat mijn kinderen dezelfde verstopplek zoeken als hun moeder heeft gedaan, heb ik een kast haha

  34. Het verbruik opgeven in euro's is niet zo handig. Was dat 5 jaar geleden of nu? Dwz de elektrakosten zijn flink gestegen. Heb 'm nagezocht en zag dat ie in de folder voor 225 kWh/Jr staat. Afhankelijk of ie in de keuken of een onverwarmde schuur staat kan dat meer of minder worden. Ook is bepalend hoe vaak er iets uit wordt gepakt.

    Zelf heb ik ik geen vriezer nodig. Ik heb zo'n combiding met 2 en een halve vriesla onderin en een gewonen koelkast bovenin. Dat ding nam in de folder 109kWh/Jr. Bij mij staat ie in de open keuken en ondanks dat neemt ie maar 88kWh/Jr. (Het is lastig om zo'n ding goed te meten omdat ie aan en afslaat. In de zomer en overdag is het verbruik hoger dan in de winter en 's nachts.)

  35. Ik heb het gevoel dat een kast minder plaats inneemt.
    Mijn schoonouders werken enkel met kasten.
    Ik vind een kist ook niet slecht zolang je ze ordelijk houdt.
    Ik werkte nl. met verschillende opbergboxen en dat werkte prima.
    Ook label ik elke lade in een diepvrieskist om te voorkomen dat ik elke schuif moet opentrekken alvorens ik vind wat ik zoek.

  36. Mijn voorkeur gaat uit naar een diepvrieskast met no frost functie, ideaal. Nu heb ik een kleine vriezer onder de koelkast zitten met 3 lades.

  37. Hier een diepvrieskist. In een diepvrieskast kan niet genoeg en voor je het weet sta je nog in drie van die dingen laden open te trekken tot je eindelijk gevonden hebt wat je zocht. Ik heb er een mandje in met ruimte onder het mandje en daarnaast twee stapels met drie opbergboxen (uiteraard dus goed stapelbare varianten, zonder deksel!). Ik weet uit mijn hoofd welke categorie er in welke van de 6 boxen zit, voor de volledigheid hangt er ook een overzicht van indeling op de kist. In de box is het vervolgens prima overzicht houden. Daarbij moet nieuwe voorraad dus of even onderin (bovenste als eerste opmaken), of links (opmaken vanaf rechts) en anders boven (=klepzijde en opmaken vanaf onder). Onder het mandje ligt alleen brood (voor twee personen is dat ruimte zat). In het mandje liggen alleen korte termijn dingen, de aardappeltjes voor morgenavond (dus morgenochtend eruit) of het gehakt voor de gehaktballen van overmorgen of de ijsjes voor het toetje van vandaag. Ik heb totaal geen problemen met overzicht houden en er bederft niets (nee, echt niets!). Ik zou niet anders meer willen!

  38. mijn diepvrieskist was zo groot: ik kon er een lijk in kwijt...toen we gingen verhuizen kocht ik een lief klein vrieskastje. Helaas, wij werden overijverige moestuinders, het kastje was te klein. de oplossing was eenvoudig: we hebben nu 2 kleine diepvrieskastjes.

  39. Mijn ouders hebben ook zo'n diepvrieskist en die is inderdaad ook al zolang ik me kan herrineren een dikke bende. Niet te organiseren inderdaad. Ikzelf heb maar twee lades in huis en dat is af en toe wel te weinig.

  40. Ik heb een vakje in de koelkast en dat vind ik in de huidige situatie prima maar wanneer ik ooit weer in Frankrijk ga wonen, dan neem ik weer een diepvrieskist. We gingen toen we daar woonden namelijk slechts 1x per week boodschappen doen met de auto en naar de slager gingen we ongeveer eens in de 10 dagen want dat was nog verder en dan is het fijn om zo'n grote kist te hebben.

  41. Een goede diepvries met wat ruimte is wel echt ideaal en zeker nodig. Kun je ook een keer bulk inkopen hihi. Doet mijn broertje met online deals.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.