Nieuwe vintage

nieuwe vintageRetro en vintage zijn hip! Kleding en meubels uit vervlogen tijden zijn populair.

Zo kocht ik ooit op de Engelse eBay een mooi Laura Ashley jurkje in de stijl van de jaren 40 van de vorige eeuw. Het is van jersey, dus het zit nog lekker ook. Tot mijn spijt is er op het moment ook een revival van de mode uit de jaren 80 aan de gang... Ik was een tiener in die tijd, en bekijk de foto's van mijn kleding in die tijd vol afschuw. Vintage kan dus oud zijn, maar soms worden spullen van zo'n 25 jaar geleden ook al als vintage betiteld.

Wat als alle vintage spullen opraken?

Een kennis van mij had een tijdlang een succesvolle webshop met tweedehands vintage spullen. Maar naarmate de tijd vorderde vond ze het steeds moeilijker om nog nieuwe tweedehands meubels en spullen te vinden. Bovendien kwamen er steeds meer winkels die tweedehands schatten aanboden. De concurrentie was zoals dat heet, moordend. En het punt met tweedehands is, is dat het op een gegeven moment natuurlijk ook gewoon óp is.

Dan maak je ze gewoon na!

Je ziet dan ook dat veel vintage spullen gewoon opnieuw worden gemaakt! Zo verkopen ze bij de H&M bijvoorbeeld weer seventies broeken met van die wijd uitlopende pijpen. Bij Huissteil verkopen ze prachtige retro portemonnee's, en King Louie verkoopt jurkjes die doen denken aan vroeger tijden.

vintage jurk
Nieuw gemaakt, oude stijl jurk van King Louie

Brocante klassiekers

Het heeft even geduurd voordat ik door had dat brocante hetzelfde is als tweedehands. Sommige mensen hebben echt oog voor brocante en doen de meest fantastische vondsten. Vaak ook nog gewoon op straat! Ik vind dat altijd heel bijzonder. Want ik weet er niet genoeg van af om de echte klassiekers te vinden. En ik kom ze dan ook zelden tot nooit tegen.

Daarom heb ik eens wat research gedaan wat nou klassieke tweedehands spullen zijn die daardoor heel waardevol zijn.

  • Chesterfield banken (Heb ik! Met dank aan marktplaats)
  • Eames stoelen
  • Tulp stoelen
  • Wishbone Chair Stoel, ontworpen door Hans J. Wegner voor Carl Hansen
  • Aeron stoel van Herman Miller
  • Sjaals van Hermes
  • Tassen van designers als Yves Saint Laurent
  • Schildpad poppen
  • Wildebras poppen
  • Cartier horloge
  • Platner koffietafel
antieke pop
antieke pop

Nieuwe vintage spullen

Het klinkt een beetje paradoxaal: nieuwe vintage spullen. Want is vintage niet per definitie niet nieuw? Maar zoals ik al schreef, wordt er veel nagemaakt! Ik noemde al Huissteil en King Louie. En op meubelgebied heb je bijvoorbeeld Furnishspot. Die hebben zich helemaal gespecialiseerd in vintage modellen stoelen. Zo vind je er bijvoorbeeld Eames stoelen voor zo'n 60,-. Zoals deze leuke groene:

eames stoel

Ik vind de vintage trend leuk!

Wat vind jij van vintage spullen en meubels? Wat is jouw favoriete stijl?

Vergelijkbare berichten

43 reacties

  1. Ik ben dol op de kleuren en organische vormen van de jaren 60/70. En enorme fan van, wat ik goede kitsch noem.
    Onze inrichting niet strak en wit en fotogeniek, maar een verzameling van wat wij samen zijn en mooi vinden . Daarentegen is mijn kledingstijl sober en heeft mijn hoofd 'rust nodig'.

  2. Dat jurkje vind ik iig heel leuk :-)
    Ik merk dat ik heel veel stijlen leuk vind, al heb ik dan weer weinig met de brocante stijl die je nu veel ziet.
    Ik ben gek op spullen uit de jaren dertig , vijftig en zestig. Het eiken of teak spul uit Nederland. Maar ook de pastels uit de jaren vijftig uit de VS.

    1. Ja klopt Liesje haha we hebben hier ook zoveel leuke herinneringen aan! Verstoppertje spelen in een kringloopwinkel was zo leuk want ik kon wel kiezen uit 30 bankstellen waar ik onder kroop en dan nog niet gesproken over de vele speelgoed die daar binnen gebracht werd ;-)

  3. Grappige slippers - mijn tienerpop Sindy had vroeger net zulke!

    Er is ook een levendige handel in oude kledingpatronen 40-50-60-70 jaren. Ik heb laatst een patroon gekocht van een mooi 50 jaren bloesje, wel in maten van nu. Ik heb zin er iets moois van te maken :-D

  4. Prachtig 'vintage'-jurkje, ik zou er graag het figuur voor willen hebben...... zucht.
    Bij ons in huis is het een combinatie van landelijk, industrieel en antiek (woonkamer en keuken) en héél modern en strak (de hoofdslaapkamer).
    Onlangs zag ik een jong stel dat helemaal 50-er jaren vintage gekleed ging, incl. de make-up. Prachtig om te zien, ik bewonder hun durf.

  5. Allereerst een complimentje over je nieuwe lay-out. Ik vind 'm heel mooi!

    Het is natuurlijk een oplossing om vintage na te gaan maken, maar wat een leuke bijkomstigheid was aan dat zogenaamde 'vintage' is dat je vaak ook iets min of meer unieks had. Als de H&M er nu massaproductie van gaat maken, gaat de uniciteit er wel behoorlijk vanaf! ;-)

  6. Ik houd enorm van mooi tweedehands of nieuw vintage meubels, zeker de vrolijk gekleurde strakke stijl vind ik superleuk. Qua kleding vind ik het lastiger, ik vind de jurken zoals die van King Louie erg mooi, maar voor mij net iets te overdressed om op een gewone dag te dragen. Ik kijk er dus graag naar, maar iets kopen is er nog niet van gekomen.

  7. Ik struin vaak door kringloop winkels. Maar dan kijk ik vooral naar dingen in de landelijke stijl. Of ik kijk hoe ik de dingen zelf kan veranderen nar mijn smaak. Zo heb ik een tijd geleden een lampenvoet gekocht, oranje met geel. Oerlelijk! Maar na de 'verbouwing' is het een geweldige camel/bruine kruiklamp geworden. Maar echte vintage is niet zo mijn ding.

    1. Soms kunnen dingen zo ontzettend lelijk zijn dat ze er weer mooi van worden ; )

      Ik lees vaak van die boeken over tweedehands meubels en dan probeer ik vervolgens in de kringloopwinkel met andere ogen naar dingen te kijken, en de mogelijkheden meer te zien. Soms kun je dingen heel mooi opknappen.

  8. Ik ben gek op vintage meubeltjes en kleding en platen/platenspelers! Oh ja, en oude camera's en reclameposters... ik kan wel door blijven gaan. De jaren 50 en 60 zijn mijn favoriete tijdperken. Ja, helemaal geweldig. Mooie nieuwe blog lay-out trouwens.

    1. Dank voor het compliment voor de blog layout! Ik merk dat ik dat net even nodig had, want ik zat zelf nog een beetje te twijfelen of het wel goed was zo.

      Reclameposters van vroeger vind ik ook prachtig.

  9. Ik heb een vintage pop die bijna 60 jaar oud is, Sarah kan daar straks mee spelen. Ook staat er een oude site table van mijn opa en oma in de woonkamer. Die wil ik nog wel een beetje opknappen. Maar vintage spullen vind ik wel heel erg leuk, afgewisseld met modern.

  10. LOL, mijn vintage stijl ligt in de middeleeuwen of in 1888 of zo, mijn moeder werd al gek van mij als kind, toen ik voor het eerst Sissi zag en Queen Victoria bijv. de gordijnen, zo wilde ik dat ook later in mijn huis, en ja ik heb zoiets gehad, punt was alleen, toen ik voor die stijl ging omdat ik ging samenwonen, koof met sierrand en strikken om de gordijnen heen gemaakt, had iedereen dat.. grrrrrrrrr hahahaha

    En dat geldt ook voor kleding, jaren 1888, jaren 20, jaren 50 en dan jaren 80, ja juist wel! Maar goed, toen had je ook al stromingen en ik weet natuurlijk niet welke stroming jij droeg in de eighties, de mijne was vooral strak, kant en dat is nu ook weer in inderdaad, leer ook al... en bohemian armbanden zoals ze nu genoemd worden had ik ook al, lol... Ik was Madonna stijl dus...

    X

    1. hahahaha, ja, maar ik wilde dus echt mijn latere huis zo inrichten ook, dat zei ik al dus toen ik 7 of 8 was, zoiets... Dat gezicht van mijn moeder... hahaha

      X

  11. Vintage is heel mooi, maar het moet bij elkaar passen. Ik heb heel veel interesse in inrichting ed, en vaak vind ik die echt lelijk. Ofwel heb je Ikea, of landelijk, of...maar niet alles tegelijk. Vreselijk. Helaas staat ons huis vol Ikea-meuk, omdat wij erg moeten letten op de praktische kant : het moet in de ruimte passen. Een Chesterfield is zowaar een droom van mij, maar zet hier zo'n bank neer en het zitgedeelte van de woonkamer staat vol. Geen zicht, ook al hebben we hoge plafonds. Hoewel, helaas...wij zijn wel goedkoop gesteld haha. Soms denk ik 'als de jongste groot is kan ik wél duurdere stukken kopen', maar dat is een utopie want intussen hebben we al een kleinkind. Als alle kinderen (net als bij jou 5) met hun bloedjes langskomen? Hm, laat die Chesterfield maar zitten, hoe mooi ik hem ook vind ;)

  12. Echte designklassiekers kunnen altijd. Die vintage jurkjes (king louie) vind ik geweldig. Jaren 80 hoeft voor mij ook niet zo, en vintage om het vintage vind ik al net zo suf als brocante...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.