Douchemuts: zo houd ik mijn haar droog onder de douche

douchemuts

Omdat ik elke ochtend ga hardlopen, douche ik dagelijks. Met een douchemuts op!

Want ik heb geen zin om elke dag mijn haren te wassen.

Eén keer per week vind ik echt wel genoeg, want ik vind het altijd een hele klus. Want na de shampoo en de crèmespoeling, moet er ook nog een boel arganolie in om te voorkomen dat ik er uitzie als een uitgebloeide paardebloem.

Waarom ik een douchemuts draag

Omdat ik niet wil dat mijn haar helemaal nat wordt draag ik onder de douche dus altijd een douchemuts. Wat een geweldige uitvinding is dat! Zo kan ik zonder dat mijn haren nat worden heerlijk het warme douchewater over mijn hoofd laten kletteren! Ik koop mijn douchemutsen meestal bij de Wibra. Ze kosten daar maar één euro, dus dat is niet veel. Mijn allereerste douchemuts was een stuk duurder. Die kocht ik bij de Kruidvat voor 4,99.

Maar op een kwade dag ging ik mijn haar verven. En toen leek het me een goed idee om de douchemuts op te zetten terwijl het introk. En het is daarna nooit meer goedgekomen met die douchemuts.

Douchemuts: wat is het?

In het Engels heet een douchemuts een 'shower cap' en heeft hij zijn eigen Wikipedia pagina! Hij wordt daar beschreven als een hoed die je opzet onder de douche om te voorkomen dat je haar nat wordt.

Douchemuts kind

Overigens heb je ook speciale douchemutsen voor kinderen! Maar sommigen hebben een compleet andere functie. Want die laten de haren juist vrij, en hebben een wijde rand om te voorkomen dat er shampoo in de oogjes komt. Hier onder demonstreren twee hele blije baby's deze kinder douchemuts:

douchemuts kinderen
Ik vind met name het linker kindje om op te vreten zo schattig!

Soorten douchemutsen

Je hebt ook wegwerp douchemutsen voor eenmalig gebruik. Maar uiteindelijk zijn die duurder, en bovendien zijn ze slecht voor het milieu. Dan koop ik liever zo'n duurzame douchemuts. Wegwerp douchemutsen zijn doorgaans doorzichtig en behoorlijk oncharmant. Hieronder een voorbeeld:douchemutsDaarnaast heb je ook nog heel ludieke douchemutsen. Bijvoorbeeld in de vorm van een haai:

douchemuts

Wat is belangrijk bij de aanschaf van een douchemuts

  • Met stip op nummer 1: hij moet goed passen en al je haren moeten er in passen. Ik heb ruim schouderlang haar, en best een redelijke bos. Dus het is essentieel dat dit allemaal in de douchemuts gepropt kan worden. Dat houdt bij de douchemutsen van de Wibra helaas niet over. Maar het kan wel.
  • Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat zo'n douchemuts waterafstotend en waterdicht is. Het is immers de bedoeling dat hij je haren droog houdt. Dit doen de Wibra douchemutsen gelukkig prima.
  • En last but not least speelt de prijs een rol. Ik vind het het wel leuk om een enigszins toonbare douchemuts te dragen, maar tegelijkertijd wil ik er niet al teveel geld aan uitgeven.

Douchemuts kopen

Er zijn meerdere plekken waar je terecht kunt voor een douchemuts! Hieronder een overzicht.

Hema douchemuts

Hema haren droog houden

Douchemuts Zeeman

De douchemuts van Zeeman is helaas online uitverkocht. Op de website van Zeeman adviseren ze om te kijken of hij nog beschikbaar is in een winkel.

Douchemuts Zeeman

Douglas douchemuts

Bij Douglas verkopen ze een douchemuts die op een tulband lijkt. Screen Shot 2021 01 04 at 10.39.25

Met een prijskaartje van 18,14 is dit geen goedkope douchecap. Maar ze schrijven er aanstekelijk over:

'Bent u gek op het idee van een shower cap, maar valt de realiteit altijd tegen? Dat vindt STYLEDRY dus ook. Daarom heeft het merk de shower cap uitgevonden. Het zachte lycra beschermt uw haar tegen water (bye bye frizz), laat geen lelijke afdruk achter en heeft precies de juiste pasvorm - geen plukje haar blijft onbeschermd achter.'

Douchemuts bij bol.com

Aangezien de winkels zeker nog dicht zijn tot en met half januari, kun je ook bij bol.com kijken voor een douchemuts. Het merk Vagabond heeft diverse leuke badmutsen.

douchemuts

Douchemuts Etos

Weinig bijzonder, maar wel budgetvriendelijk is deze douchecap van Etos. Hij kost maar 1,99.

Screen Shot 2021 01 04 at 11.01.46

Ook bij Blokker!

Bij Blokker ben je ook voordelig uit met deze douchemuts van 1,49:

douchecap Blokker

Douchemuts eenhoorn! 4 voor een tientje bij Amazon

douchemuts met eenhorn

Samenvattend over douchemutsen

Douchemutsen zijn bedoeld om je haar droog te houden onder de douche. Het zijn dus nadrukkelijk geen bádmutsen waarmee je tijdens het zwemmen je haar droogt houdt. Een douchemuts zit ook veel minder strak om je hoofd, waardoor hij minder stom staat dan een badmuts.

Bezoekers van Huisvlijt over douchemutsen

  • Ik draag zelfs een badmuts in de douche, omdat mijn douchemutsen snel kapot gingen, en best wel duur waren. Maar nu is mijn badmuts stuk en ga ik maar weer aan de douche muts, maar nu van de Wibra ! (Sylvia)
  • Brrr, nee ik houd het op haren in een knot en douche wat lager op de stang. Vroeger vanwege pijn in mijn oren met zwemmen altijd met een badmuts op moeten zwemmen. Geen echt trauma van, maar ik vind het ook niet prettig zo’n ding op mijn hoofd. (Marijke)
  • Ik herinner me dat mijn oma dat vroeger ook deed. Als ze pap had gekookt of over een schaal aardappels die ze bewaarde om ze de volgende dag te bakken… Ze had doorzichtige met stipjes. Ik zou er nooit meer aan gedacht hebben maar nu ik dit lees komt me de herinnering weer boven drijven… (Jet)
  • Ik koop altijd die hele goedkope. Tien voor een euro ofzo. Op de bazaar in Beverwijk of een toko. Maar ik gebruik ze niet voor mijn haren, ik gebruik ze om kommen mee af te dekken. Vooral wanneer er deeg in staat te rijzen. Echt een uitkomst. Heel af en toe koop in een fancy douchemuts. Voor fancy deeg! Hahaha (Es)
  • Jazeker..ik heb heel lang haar dus dat kan niet zonder douche muts. Dank voor je leuke tips. (Lisa)
  • Ik probeer plastic te vermijden dus dan past een douchemuts niet zo goed in het plaatje. ik heb halflang haar en als ik wil douchen zonder mijn haar te wassen dan zet ik de douchestang lager en steek mijn haar op. (Johmar
  • Hier geen douchemuts. Als ik mijn haar niet hoef te wassen zet ik de douche wat lager op de stang. En dan werkt aardig goed, moet wel zeggen dat ik kort haar heb. Maar dat wil denk ik ook wel als je je lange haren opsteekt. Vroeger(25 jaar geleden alweer) waren wij met schoolreis in België en daar mochten we het zwembad niet in zonder een badmuts. Gelukkig was het niet echt mooi weer dus gingen we niet zwemmen. En wellicht geldt dit tegenwoordig ook nog wel in andere landen.
    Toen wij 4 jaar geleden op vakantie waren in België hoefden we dat niet meer, maar dat was wel een zwembad op een vakantiepark. Dus ik weet niet hoe het met de gewone zwembaden daar zit. (Janneke)
  • Ik heb een geweldige Frozen badmuts voor mijn oudste dochter! Zelf gebruik ik hem niet. Ik weet de exacte prijs niet mee, maar ik heb hem bij de Action gehaald. Dus duur was ie niet. (Irene) 😉

Hoe houd jij je haar droog onder de douche? Of was je je haar dagelijks en is droog houden dus niet nodig?

Lees ook mijn post over een slaapmuts! en Samen douchen.

Deze post is een samenvoeging van twee blogposts over douchemutsen, waarvan eentje uit 2015. De informatie is helemaal geupdate!

Vergelijkbare berichten

81 reacties

  1. Toen mijn haar nog lang was deed ik 1 of meerdere klemmen in mijn haar en stak het op zodat er geen haren meer langs mijn gezicht en hals hingen, zette de douchestang en kop op schouderhoogte - doordat de glijstang ver genoeg naar beneden kon schuiven- zodat de stralen tot mijn schouders kwam en niet verder.
    Nu mijn haar kort is werkt dezelfde methode ook zo.
    Met een douche muts douchen vind ik vervelend omdat het getik/ gespetter op de douchemuts mij een afgesloten gevoel geeft en mijn ervaring is dat mijn haar soms toch wat 'klammig' werd door het zo opgesloten zitten.

    1. De winkels zijn weer open hoor. Denk dat je dit artikel al eerder hebt geschreven?

  2. Mijn dochter doucht 's avonds en dan wil ik dat ze haar haar droogt houdt. De badmuts die we nu hebben werkt helaas niet goed genoeg. Zal eens kijken naar een van deze andere badmutsen

  3. Ik heb ook al jaren een douche-muts en was 1x per week mijn haren.
    Ik heb er 1 met stof erover, waardoor het water niet zo klettert.
    Prettig om er niet op te hoeven letten, dat het haar niet nat wordt ;)

    Groetjes Lily

  4. Ik vind de douchemuts van kruidvat lekker ouderwets schattig. maar ik gebruik ze dus ook niet, ik bind mijn haar in een hoge dot en gebruik de sproeikop handmatig, zodat ik kan kiezen waar het water terecht komt.

    wegwerpdouchemutsen lijken mij idd duur uiteindelijk.

  5. Hier een verfent gebruiker van een douchemuts. Ik heb er een bloedhekel aan steeds nat haar te hebben. Als mijn haar nat is geweest, dan moet ik het ook was. Anders wordt het slap, futloos en gaat het slierten. Ik draag meestal 2 dagen een muts en de derde dag is het weer tijd om te wassen. Ik moet wel zeggen dat ik een paar jaar moeite heb gehad om ze te vinden, maar tegenwoordig zijn bijna weer bij iedere drogist te koop.

  6. Leuk.... de douchemutsen gebruik ik soms om schaaltjes af te dekken in de koelkast of om het brooddeeg te laten rijzen in een (rond) rijsmandje!!

    Ook ik was mijn haar ong een keer in de week, overige dagen bind ik het staartje met een knip omhoog tijdens douchen. Ik heb nooit last van nat haar na het douchen.

    Hoe lang laat je arganolie inwerken en spoel je dan nog uit?

    1. Ik smeer het kwistig in mijn handdoekdroge haar en dan borstel ik het. Uitwassen doe ik niet. Dankzij arganolie heb ik nog lang haar. Anders had ik het al lang van narigheid kortgeknipt.

  7. Ik was mijn haar ook niet vaak in een week maar ik maak het wel nat. Heb een periode geprobeerd met zo'n muts te douchen maar het is niet zo mijn ding. Meer omdat ik veel mousse in mijn haar smeer wat ik er wel uit wil hebben de volgende ochtend.
    Liefs,
    Elles

  8. Ik gebruik geen douchemuts onder de shower maar ik heb hem wel. Die is van Kruidvat 3 stuk (geen idee meer hoeveel kost die) en ik gebruik hem als ik mijn haar verven. En toevallig draag ik nu (bezig haar verven)

  9. Die van Blond is echt geweldig! Haha... Ik was niet mijn haar elke dag, maar ik houd wel van het stromende water op mijn hoofd. Heerlijk! Als ik mijn haar droog wil houden, steek het op in een hoog knotje en stel ik de hoogte van de douchekop in op schouderhoogte... Net zo makkelijk... :)

  10. één keer in de week je haar wassen? Hoe doe je dat? Mijn haar wordt al vet na twee dagen. Douchemutsen gebruik ik eigenlijk nooit. Ik doe mijn haar altijd in een knot als het niet nat moet worden. Dit van Blond is overigens wel erg leuk!

  11. Ik heb werkelijk nog nooit in mijn leven een douchemuts gedragen, haha.
    Als ik mn haar niet nat wil maken, neem ik de sproeier gewoon in mn hand en besproei mijn lichaam, zonder mijn haar nat te maken :D.

    Maar meestal wanneer ik ga douchen, was ik mijn haar gewoon mee :D

  12. Ik douche om de dag en was mijn haar dan ook, anders ziet het er echt niet uit. Geen douchemuts needed dus! Ik vind die van Blond wel heel tof, maar wel prijzig!

  13. Herkenbaar probleem: dat de douchemuts maar net over je haar past. Ik deed voorheen altijd 2 van die plastic hotel-badmutsen over elkaar, dan hield ik het goed droog. Helaas verblijf ik nu niet meer zo vaak in een hotel, dus die dingen zijn op, haha. Ik vind ook vooral dat ze niet teveel mogen kosten. Na verloop van tijd zijn ze toch aan vervanging toe en dan is elke keer 9 euro toch best veel!

    1. Die van de douglash is wel heel stylish...ik weet nog dat we verplicht een badmuts opmoesten vroeger,verschrikkelijk vond ik het.

  14. Als ik ga douchen, moet mijn haar ook nat worden en vaak was ik het dan ook wel. Niet goed zo vaak je haar wassen maar t moet gewoon haha!

  15. Haha, er gaat een wereld voor me open! Maar ik neem aan dat je haar dan wel in een knot of staart doet in die douchemuts! Ik ga altijd voor de knot op mijn hoofd zonder muts.

  16. Mijn haar is kort en dun, dus voor mij is elke dag wassen geen probleem, maar ik vind douchemutsen wel heel leuk. Die 'uitvinding' voor kinderen zodat er geen water in hun ogen komt, vind ik wel heel erg goed. Ik ken iemand die hier vroeger heel erg blij van was geworden.

  17. Ik begrijp dat voor jou een Douchemuts een nuttige oplossing is.
    Als je zo'n mooi kapsel hebt heb je daar wel tijd voor nodig om te verzorgen.
    Voor mij is een Douchemuts overbodig, gezien het weinige haar wat ik nog op mijn hoofd heb. Hans

  18. ik gebruik ook altijd een douche muts, echt de uitvinding van de eeuw. Natuurlijk koop ik altijd de goedkoopste, maar ik zie nu wel een paar hele leuke

  19. Een douchemuts ook handig om het zadel van je fiets droog te houden als het regent en je fiets buiten staat.
    Heb een heel verzameling van wegwerpdouchemutsen van hotels, o.a. ook geërfd van mijn zus.

  20. Ik steek mijn haar altijd op. Maar dan wordt het soms toch nog nat doordat je altijd wel spettert, of zo. Wat bizar dat ik nooit aan een douchemuts gedacht heb! Ik zal er toch eens eentje aanschaffen!

  21. Toen ik mijn haar nog lang had, maakte ik een knotje en ging dan niet met mijn hoofd direct onder de douche, want ook ik heb mega droog haar dat écht niet elke dag gewassen moet worden. Nu is het helaas wat kort uitgevallen bij de kapper en lukt een knotje niet meer. Je blogpost komt als geroepen want ik moet nu echt op zoek naar een shower cap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.