Vicks VapoRub ervaringen + handige gebruikstips

Vicks VapoRub ervaringen

Mijn Vicks VapoRub ervaringen zijn vooral met vastzittende hoest. Maar je kunt het voor veel meer dingen gebruiken*.

Vicks VapoRub ervaringen

In mijn nachtkastje ligt een potje Vicks VapoRub. Dat haal ik te voorschijn als een gezinslid last heeft van vastzittende hoest. Je smeert het op de borst en rug en vervolgens kan het zijn werk doen. In de reclame van Vicks Vaporub zíe je het slijm meteen oplossen. Kijk maar:

Zelf heb ik helemaal niet het idee dat het zo veel helpt. Maar baat het niet, het schaadt ook niet.

En daarbij, je kunt Vicks VapoRub dus ook voor heel veel andere dingen gebruiken!

Huis, tuin en keuken gebruikstips

  1. Er zijn mensen die zweren dat Vicks VapoRub onder je voeten smeren, en vervolgens een paar warme sokken aantrekken, helpt tegen hoesten!
  2. En nu we het toch over voeten hebben: het helpt ook tegen schimmelnagels en kalknagels. Er wordt bij gewaarschuwd dat je niet  moet schrikken als je nagels daarna zwart worden. Dat schijnt het doodgaan van de schimmel te zijn. Eigenlijk een goed teken dus.
  3. Met stip op nummer 1: Vicks VapoRub helpt tegen muggen. Smeer wat op je wangen en armen, en de muggen vinden dat je stinkt.
  4. Heb je een kat die het leuk vindt om de nagels te scherpen aan je meubilair? Doe er een beetje Vicks Vaporub op. Net als muggen vinden katten dat het stinkt.
  5. Hoofdpijn? Doe een beetje Vicks zalf op je voorhoofd en op je slapen.
  6. Heb je een wondje aan je hand? Of een splinter? Een beetje Vicks VapoRub bevordert de genezing. En het voorkomt ook nog een infectie. Bij een splint kun je overigens ook Epsom zout gebruiken.
  7. Heb je een hond die binnen graag een plasje doet om zijn terrein te markeren? Doe op die plek een beetje Vicks VapoRub. Dan denkt de hond: 'Oh, dat gebied is al van iemand anders.'
  8. De zalf zou ook helpen tegen zwangerschapsstriemen! Ik heb dit niet geprobeerd, want ik vind ze niet erg. Maar je weet maar nooit!
  9. Heeft er iemand in huis overgeven en moet je het opruimen? Maar ga je daardoor zelf bijna over je nek? Doe een beetje Vicks VapoRub onder je neus. De geur is zo sterk dat het de geur van het braaksel overheerst!
  10. Heb je last van kloven in je handen en vingers. Doe er wat op, en het werkt genezend. N.B. Ik moet hier wel bij waarschuwen dat in de bijsluiter staat dat je het niet op beschadigde huid moet aanbrengen....
  11. Hetzelfde geldt voor droge lippen en kloven. Ook daarvoor helpt het.
  12. Pijnlijke rug of spieren? Ook hier helpt deze zalf voor. Het wordt om die reden ook aan hardlopers aangeraden die na een looptraining last hebben van pijnlijke spieren.
  13. Een heel andere toepassing is op piepende deuren en scharnieren. Doe wat zalf op het scharnier, en het loopt weer soepel is de belofte!
  14. Heb je bij het koken vet op je hand gekregen, of heet water? Ook daarvoor kun je de zalf gebruiken, mits het een klein brandwondje is.
  15. Als je hond de gewoonte heeft opgevat om op bepaalde plekken in huis te plassen, dan wordt geadviseerd om daar Vicks VapoRub op de vloer te smeren. Hierdoor kun je de gewoonte doorbreken, zeggen ze.
  16. Sommige mannen gebruiken het na het scheren!

Wat zit er eigenlijk in deze zalf?

De belangrijkste ingrediënten van Vicks VapoRub zijn:

  • Eucalyptusolie 15 mg
  • Menthol
  • Kamfer 50 mg
  • Terpentijnolie 50 mg
  • Levomenthol 27,5
  • Thymol 2,5 mg
  • Cederhoutolie
  • Witte vaseline

Kamfer en eucalyptues werken ontstekingsremmend en ontsmettend.

Vicks VapoRub Kruidvat

Vicks VapoRub van het Kruidvat kost 6,99. Bij de Online Drogist ben je goedkoper uit voor 6,16.  Maar voor de huismerk versie van Kruidvat betaal je maar zo'n 2 euro! Een stuk voordeliger dus. Hij heet Kruidvat Vapo-Lucht zalf.

Kruidvat Vapo Lucht zalf

Lees ook over Badedas ontstekingsremmend?

Vicks VapoRub diffuser

Je kunt een speciale diffuser kopen waar je de zalf in doet. De diffuser zorgt vervolgens voor een goede luchtvochtigheid, terwijl je tegelijkertijd de positieve effecten krijgt van de zalf. Hieronder zie je de officiële Vicks diffuser:

Vicks VapoRub diffuser
67,43 bij bol.com

Vicks VapoRub baby

Je mag het niet gebruiken voor kinderen jonger dan twee jaar. Voor baby's is er een goed alternatief: Luuf.

Vicks VapoRub baby

Dampo onder de voeten

Het zusje van Vicks is Dampo. Dampo onder de voeten is ook zo'n huis, tuin en keukentip die mensen aanraden bij verkoudheden. Het idee is dat Dampo onder de voeten doortrekt in je hele lichaam en je verkoudheid verhelpt. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor. Maar dat is er ook niet voor Badedas als ontstekingsremmer, en daar zweren ook veel mensen bij.

En eerlijk gezegd klinkt het mij ook niet heel logisch in de oren. Maar ik kan me wel voorstellen dat Dampo onder de voeten je voeten lekker laat tintelen, en dat je je daardoor inderdaad wat beter voelt. Kwaad kan het in ieder geval niet. Op thuisarts.nl wordt deze methode echter NIET genoemd als remedie tegen verkoudheden.

Vicks onder de voeten ervaringen

Op de Facebookpagina van van Voetencentrum Noordwijk staat een positieve Vicks onder de voeten ervaring! Iemand had een diepe vastzittende hoest en smeerde Vicks onder de voeten. Daarna kreeg ze het gevoel alsof 'er een warm dekentje over haar heen viel'. Het hoesten stopte binnen een paar minuten.

Op meldpuntmedicijnen.nl staat ook een positieve ervaring met Vicks onder de de voeten.

'Omdat ik na een hele verpakking Noscapect nog steeds 's nachts hoestte, gaf de drogist de tip Vicks op mijn voetzolen te smeren. En zie daar ... zonder hoesten een nacht geslapen.'

Verschil Damp en Vicks

verschil dampo en vicks

Dit zit er in Vicks VapoRub:

  • eucalyptusolie, 15, mg/g,
  • kamfer, 50, mg/g,
  • levomenthol, 27,5, mg/g,
  • thymol, 2,5, mg/g,
  • terpentijnolie, 50, mg/g.

dampo

En dit zit er in Dampo:

  • eucalyptusolie, 20, mg,
  • kamfer, 26, mg,
  • menthol, 40, mg.
  • wolvet (lanoline)

Zoals je ziet bevat Vicks meer kamfer, en bevat Dampo iets meer eucalyptusolie. Kamfer heeft een verkoelend effect en kan helpen om een verstopte neus te openen. Eucalyptus werkt ontstekingsremmend en slijmoplossend. Dus bij een vastzittende hoest zou ik dan eerder voor Dampo kiezen omdat daar iets meer eucalyptusolie in zit.

Veelgestelde vragen over Vicks Vaporub!

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen over dit middeltje.

1. Hoe Vicks Vaporub gebruiken?

Je kunt Vicks vaporub op verschillende manieren gebruiken: door het op de borst of rug te smeren, of door er een stoombadje mee te maken. In de bijsluiter staat:

'Volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar: Wrijf één theelepel op de borst en rug en herhaal dit indien nodig 2-4 keer per dag. Of doe één tot twee theelepels in een kom heet (niet kokend) water en adem de vrijgekomen verzachtende dampen gedurende 10-15 minuten in.'

2. Hoeveel kost Vicks Vaporub?

Voor zo'n 8 euro koop je Vicks Vaporub. Maar voor de huismerk versie van Kruidvat betaal je nog geen 3 euro. Maar helaas is de huismerkversie van Vicks Vaporub van Kruidvat niet meer te koop. Erg jammer want die was echt veel goedkoper.

3. Is Vicks Vaporub vegan?

De fabrikant van Vicks Vaporub is Procter & Gamble en die testen op dieren. Volgens de informatie die ik vond over Vicks Vaporub is het daarom NIET vegan. De ingrediënten zijn op zich wel vegan.

Gebruik jij Vicks VapoRub? En heb je nog aanvullende tips voor alternatieve gebruiksmogelijkheden?

*Deze zalf is een geneesmiddel. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voordat je het gebruikt.

Deel hieronder jouw ervaringen met deze multifunctionele zalf!

Vergelijkbare berichten

60 reacties

  1. Mijn schoonfamilie zweert hierbij. Maar al deze trucs kende ik nog niet! Gelukkig nog geen kots of honden pis acties hier gehad haha, hoop dat t zo blijft.

    Liefs, Eva

  2. LOL het komt wel een beetje in de buurt van een algemeen wondermiddel als ik het zo allemaal lees..

    Zo van: 'doen. je geraniums het slecht? Heb je buikpijn, of wordt je was niet schoon? Gebruik vapo rub!'

  3. Ik kende eigenlijk alleen die tip om het onder de voeten te smeren. Of het echt helpt? Geen idee! Maar mijn moeder heeft het dochterlief aangeleerd, dus als ze verkouden is dan moet het onder de voeten en dan sokjes aan.

  4. Ik gebruik voor Tobias Luuf, dat is Vicks Vaporub, maar dan voor baby's. En ik smeer het inderdaad altijd onder zijn voetjes. Of het helpt? Ik weet het eigenlijk niet eens :P

  5. Persoonlijk heb ik er niet heel veel mee, ik heb gewoon niet zo het idee dat het erg veel helpt bij waar je het voor koopt, hoest en benauwdheid.
    Neusdruppels/spray en stomen met zout of kamille thee vind ik beter werken.
    En voor al die andere dingen zou ik het dan ook al niet snel gebruiken :-)

    1. Ik heb ook nooit het idee dat mijn hoest verdwijnt zoals in de reclame. Maar toch gebruik ik het, vanwege het idéé dat het helpt. En als het niet helpt bij hoest en benauwdheid is het eigenlijk juist extra slim om het voor die andere dingen te gebruiken ; )

    1. Als je een dichte neus hebt, kun je volgens hem het beste neusdruppels gebruiken. Bijvoorbeeld die van Kruidvat eigen merk. Volgens hem werkt Vicks prima maar kun je ook gewoon hoestdrank nemen. Ik weet zo niet wat goedkoper is maar hij zou het in ieder geval niet snel kopen. Heb het even gecheckt ;-). Hij gebruikt niks voor hoesten omdat dit vanzelf weer over gaat.

  6. Van mijn pedicure kreeg ik het advies het op mijn kalknagel te smeren elke dag en nu na 1 jaar is die inderdaad vrijwel genezen. Je moet wel geduldig zijn en volhouden.

    1. Ik gebruik de Vicks Vaporub nu een paar maanden en de kalknagel van een grote teen is al bijna helemaal uitgegroeid tot een gezonde nagel. Ik ben drie jaar bezig geweest met zo ongeveer alle anti-kalknagelsmeerseltjes tot de duurste aan toe, maar niets hielp afdoende. Dit is wat mij betreft het beste anti kalknagelmiddel. Eén keer daags insmeren en een pleister of iets dergelijks gebruiken om het af te dekken. Voordat je een nieuw laagje opbrengt, even met een in azijn gedrenkt watje je kalknagel reinigen. Houdt de nagel zo veel mogelijk droog, want schimmels zijn gek op vocht.

  7. Ik ben niet zo modern ;-) Ik zweer gewoon bij Dampo voor verkoudheidsgerelateerd gebruik... Voor allerlei ander gebruik (hoofdpijn e.d.) gebruik ik Tijgerbalsem van de Toko - is volgens mij aanzienlijk goedkoper, en stinkt net zo ;-)

  8. Bij de kinderen smeer ik vaak vicks of luuf op als ze verkouden zijn. Het helpt goed om 's nachts de neusjes open te houden. Maar dat doe ik eigenlijk alleen als ze klein zijn. Als ze groter worden vinden ze het erg stinken.
    De andere tips heb ik nooit gebruikt en kende ik ook niet allemaal.
    Ik heb het wel gebruikt om te stomen. Manlief heeft vanmorgen nog met zijn hoofd boven een stomende kom gezeten. Dat werkt goed bij verkoudheid als het hoog erg vast zit en je hoofdpijn hebt.

    1. Dit truc heb ik ook wel eens geprobeerd Chris. Maar één keer was ik al een tijdje verkouden en was mijn neus erg schraal. En toen deed dat zo'n pijn dat de tranen me in de ogen sprongen!

  9. Bij een verstopte neus zet ik altijd een gesnipperd uitje naast het bed. Het helpt om de neus vrij te houden zodat je geen droge keel krijgt van door de mond ademen, waardoor je weer minder last hebt van je keel.

    1. Net als de Vicks VapoRub helpt die ui bij mij niet. Wel stinkt de hele kamer er naar. Hoewel ik dat meestal dan niet meer kan ruiken. Dat is dan weer een voordeel!

  10. Jarenlang een schimmelnagel gehad, Ik weet niet hoeveel geld uitgegeven aan al die wondermiddeltjes, sokken netjes op 70 gradengewassen, schoenen behandeld met speciale poeder, maar de jeuk en de schimmel gingen niet weg. Ten einde raad Vicks eropgesmeerd, omdat ik die tip las en binnen een week van de jeuk af. Ik heb nu ook goede hoop voor de schimmelnagel... Ben er nu een maand of drie mee bezig, en het lijkt eruit te groeien.

    1. Wat geweldig dat het helpt Andrea! En het is ook nog een vrij natuurlijk niet al te duur middel. Bedankt dat je je positieve ervaring deelt. Wellicht betekent dit voor anderen ook het einde van hun schimmelnagels!

  11. Ik had een jaar last van een vreemde kleur nagel op beide grote tenen. Wat uiteindelijk een schimmelnagels bleek te zijn. Na op Google gevonden te hebben dat Vicks misschien zou kunnen helpen ben ik (anderhalve maand geleden) begonnen met smeren. Het lag sowieso al in mijn nachtkastje :)

    Na 3 dagen was de lelijke witte kleur al verdwenen. Nu is het ietsjes donkerder roze dan de rest van de nagel en groeit het er langzaam uit.

    Echt een aanrader voor schimmelnagels!

  12. Gisteren hoorde ik dat je vicks vapo rub ook voor eczeem kan gebruiken. Mijn vriendin had het bij haar dochter geprobeerd en zo waar het hielp!! Ik ga het nu zelf ook maar eens proberen.

  13. Eigenlijk gewoon een wondermiddel, al jaren hopeloos onderschat;-). Maar het na het scheren gebruiken? Dat zou ik eens moeten testen, maar volgens mij voelt het dan net als pure alcohol na het scheren opbrengen. Maar ik ga het testen.

  14. Ik had geen idee dat ze bij Kruidvat gewoon een budgetversie hadden! Ik heb 'm zelf niet in huis - en ook al zeker 15 jaar niet meer gebruikt, maar ik kan me het gevoel en de geur nog exact voor de geest halen. Toch bijzonder hoe dat werkt.

  15. Onze Indische familie zweert bij Vicks en gebruikt het inderdaad voor van alles! Ik gebruik het sowieso steevast bij kleine brandwondjes. Het haalt de 'brand' er direct uit. Echt fijn voor deze kokende mama! ;)

  16. Als het echt helpt tegen muggen, ga ik deze zomer mezelf elke nacht in de vicks-lucht leggen. Hoe fijn zou het zijn als er eindelijk eens iets echt zou werken.

  17. Ik zou het maar niet gebruiken als de hond of kat iets in huis doen, want dan weet ik zeker dat het fout gaat. Daar zijn andere middelen voor.

    Love As always
    Dimario

  18. Ik vraag me altijd af hoe mensen die ongebruikelijke toepassingen verzinnen. Dat vind ik altijd best lollig. Ikzelf zou niet snel denken ‘Kom! Ik zal eens Vicks op mijn voeten smeren’

  19. Zou het ook helpen tegen oorsmeer, zie constant die reclame over verwijderen van oorsmeer voorbijkomen, lijkt wel een stuk Maggi blokje.
    Maar Vicks vind ik lekker ruiken, ik gebruik Chinese Olie, helaas is die niet overal te koop. Doe het altijd in water en dan onder een theelichtje of in een waterbakje aan de verwarming.

  20. hier is de ervaring dat het potje niet in huis komt haha , ik kan zo niet tegen de lucht en heb astma en zodra het potje al boven op gemaakt word en ik zit beneden krijg ik het spaans benauwd

  21. Ik weet nog wel dat mijn moeder dat vroeger op mijn borst smeerde als ik aan het hoesten was. Zelf hebben we het niet in huis, maar misschien toch eens een keertje kopen nu ik weet dat het ook voor andere dingen nuttig kan zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.