Pippi Langkous: wat is er met jou gebeurd? + beroemde Pippi quote is niet van Pippi!

pippi langkous

Als kind was ik al dol op de boeken van Astrid Lindgren. Ik spaarde mijn zakgeld op, en ze staan allemaal in mijn boekenkast. Zo ook Pippi Langkous!

Eén van Astrid Lindgrens bekendste boeken, met tekeningen van Carl Hollander.

Pippi Langkous tekeningen: vernieuwd?!

Maar wie schetst mijn verbazing toen ik in de bibliotheek een hele nieuwe uitgave van Pippi zag staan met tekeningen van ene Lauren Child. Hieronder twee Pippi Langkous tekeningen uit het boek dat ik in mijn kast heb staan:

pippi langkous tekeningen

pippi langkous tekeningen

En met het risico dat ik klink als zo'n oude zeur die vind dat vroeger altijd beter was: ik vind de nieuwe Pippi veel minder leuk! Niet omdat de tekeningen slecht zijn, maar zo ziet Pippi er gewoon niet uit voor mij.

pippi
De nieuwe reïncarnatie van Pippi

Het is misschien ook net waarmee je bent opgegroeid. Want ik moet toegeven dat Lauren Child's tekeningen rustiger zijn. Ze zijn eenvoudiger, en er gebeurt minder. En dat is in de drukke tijd waarin we leven misschien wel prettig voor kinderen.

Maar voor mij blijft Pippi toch de Pippi van Carl Hollander en de Pippi uit de serie:

pippi langkous

Hoe heet het paard van Pippi Langkous? Gewoon paard!

Het paard van Pippi Langkous wordt in het eerste hoofdstuk van het boek genoemd. Ze kocht het voor haar gouden tientjes op dezelfde dag dat ze in Villa Kakelbont ging wonen. Het paard woont op Pippi's veranda.

Maar dan heet het gewoon 'het paard'!

Bij de kennismaking met Tommy en Annika gaat het simpelweg over 'het paard'. En als Tommy aan Pippi vraagt of ze alleen woont, dan antwoordt ze:

'Welnee, Meneer Nilsson en het paard wonen hier toch ook.'

meneer Nilsson
Meneer Nilsson was een 'squirrel monkey'

Hieruit blijkt duidelijk dat het aapje van Pippi een naam heeft, namelijk meneer Nilsson, maar het paard niet.

Op de website van het AD schrijven ze echter dat het paard van Pippi Langkous 'kleine witje' heette. In de films kreeg het paard dus een naam, maar in de boeken niet!

Het ras van Pippi's paard is Knabstrupper! Dit ras staat bekend als makkelijk in de omgang.

het paard van Pippi Langkous

Hoe oud is Pippi Langkous nu?

Het eerste boek van Pippi kwam uit in 1945! In dat boek was Pippi een meisje van 9.

hoe is pippi nu
De actrice die Pippi speelde werd geboren in 1959

Op basis van het jaar van uitgave van het boek is het fenomeen Pippi nu 78 jaar oud. Als je de actrice bedoelt die Pippi speelde, die is nu 64.

De beroemdste Pippi Langkous quote is niet van Pippi!

De bekendste Pippi Langkous quote op dit moment is de uitspraak:

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.'

Schrijfster Renate Dorrestein gebruikte deze quote nadat ze de diagnose ongeneeslijke kanker kreeg. Daarnaast gebruiken veel anderen deze quote om dingen gewoon te doen. Ook als ze het eng vinden!

Pippi heeft dit nooit gezegd!

Maar Danielle tipte mij in de comments over een blogpost van Richard Thiel. Op zijn blog Kjoek? schreef Richard Tiel een blogpost dat Pippi nooit heeft gezegd: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!'

Ik besloot het eens na te kijken! Ik leende in de online bibliotheek de ebook versie van het boek dat ik mijn handen heb op de foto bovenaan deze post. Het handige aan een ebook is dat je er heel makkelijk in kunt zoeken!  En inderdaad: hoe ik ook zocht, ik vind nergens de Pippi Langkous quote:

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.'

Hieronder een screenshot van mijn zoekpoging naar de bekende Pippi quote:

pippi quote

Op de officiële website van Astrid Lindgren staat eveneens dat de bekende Pippi quote onterecht is:

'I have never tried that before, so I think I should definitely be able to do that."This quote is widely available and is often assumed to be said by Pippi Longstocking, but Astrid Lindgren did not write it and there is no known source reference to it.'

Ook in het Engels wordt deze Pippi quote genoemd als één van Pippi's belangrijkste uitspraken:

'I have never tried that before, so I think I should definitely be able to do that.'


Best een desillusie!

Pippi Langkous drie maal drie tekst

In het liedje Hai Pippi Langkous zit de beroemde tekst Drie maal drie. Ik gebruikte het ooit om de toestand van het Nederlands rekenonderwijs te omschrijven ; )

Hai! Pippi Langkous
Falderie, faldera,
Hai! Pippi Langkous
Die doet haar eigen zin

Twee maal drie is vier
Wiedewiedewiet en twee is negen
‘k Richt de wereld in
Wiedewiede naar mijn eigen zin

Hai! Pippi Langkous
Tjoelalee tjoelalee tjoela hopsasa
Hai! Pippi Langkous
Die doet haar eigen zin

Twee maal drie is vijf
Wiedewiede wie wil van mij leren
Vier min vijf is twee
Diedel doedel doe eens met ons mee

Vooral de uitnodiging: 'Wie wil van mij leren?' vind ik kostelijk in dit lied.

Luister het hieronder:

Pippi Langkous poppetje

Er is uiteraard ook allerlei merchandise! Hieronder een poppetje dat ik wel kan waarderen:

pippi langkous poppetje

Een stuk minder knuffelig en met haar paard:

pippi langkous poppetje

Je kunt Pippi ook zelf haken!

Praktische informatie

De nieuwste versie van Pippi is voor 17,95 te koop bij bol.com.

Maar wie liever de tekeningen van Carl Hollander heeft kan voor 19,95 de originele Pippi Langkous omnibus aanschaffen.

Pippi Langkous theater

In 2014 was er een Pippi Langkous musical in de theaters, maar deze is inmiddels gestopt. Daarnaast is er de theatervoorstelling Pippi Powerrr. Deze voorstelling wordt omschreven als een familievoorstelling.

Pippi Powerrrrr is een heerlijk eigenwijze, chaotische, brutale familievoorstelling. Het is een ode aan jezelf zijn, net zoals Pippi Langkous en haar eigentijdse 'zusje' Greta Thunberg. Het gaat hier niet om het verhaal van Pippi, maar om een avontuurlijke zoektocht naar ieders innerlijke Pippi....

Pippi Langkous Zweden park

Wie in Zweden komt, en van Pippi houdt, kan daar een heus themapark bezoeken! Het heet Astrid Lindgrens wereld. Behalve Pippi vind je daar ook andere karakters van Astrid Lindgren, zoals Emiel en Ronja de roversdochter.

villa kunterbunt 905347 640 1

Pippi Langkous films kijken?

Je kunt 4 Pippi films kijken via NPO Plus. Maar ze zijn ook verkrijgbaar op dvd bij onder andere bol.com.

Screenshot 2023 05 08 at 13.12.42

Bovenstaande box bevat onder andere Pippi gaat aan boord, Groot piratenavontuur In Taka Tuka Land, Pippi gaat op reis en Pippi zet de boel op stelten. En 4 seizoenen van de tv serie.

Welke Pippi heeft jouw voorkeur?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

  1. Ik heb de oude versie. Ben er dol op. Voorin heeft mijn oma nog een opdracht geschreven toen ik hem kreeg voor mijn 'eerste helige communie'. Heel dierbaar. Ik heb helemaal niks met de moderne Pipi. Van sommige dingen moet je afblijven. Straks krijgen we ook nog een moderne versie van Jip en Janneke.....

    1. Wat mooi dat je oma er een speciale opdracht in heeft geschreven. Dat geeft zo'n boek nog extra emotionele waarde.

      Goed punt over Jip en Janneke zeg! Ik hoop niet dat ze die ook gaan veranderen!

  2. Haha wat grappig! Ik ben ook zo´n pippi fan! En ja hoor ik vind ook die oude boeken het mooist, die tekeningen waren prachtig, je zag er zoveel grapjes op. De plaatjes gaven precies de sfeer van de verhalen weer.

  3. De oude plaatjes vind ik bijna altijd leuker. Van zoveel boekjes die weer opnieuw worden uitgegeven zijn de plaatjes minder leuk.
    Noem het hang naar nostalgie...

  4. :-) ook ik vind de oude pipi t leukste ....t zal de leeftijd wel zijn? Mijn jongste kinderen vinden idd dat onderste poppetje leuk/herkenbaar van de tvserie lola encharlie.

  5. De boeken van Pippi Langkous was ik nooit zo'n fan van, maar de serie was het helemaal :-D
    De oude dan, die in de jaren '70 werd uitgezonden. Vooral de eerste serie. En ik kan er nog steeds van genieten. Van het verhaal en alles wat Zweeds is :-)

    1. Ik vind kinderboeken sowieso vaak niet zo mooi geïllustreerd. Dat vond ik als kind al van de oude (te druk), maar de nieuwe vind ik echt niet mooi.
      Ik vind prentenboeken heel mooi, maar dan met beter kleurgebruik en sfeervoller. Denk aan Will Terry. Daar wil je toch in kruipen in die tekeningen...:-)

  6. Ik heb het oude boek nog. Weet nog goed dat ik al mijn rapportgeld had opgespaard en voor Fl 12,50 dat boek bij de V&D kocht destijds.
    Mens wat was ik gelukkig daarmee.
    Ik heb het dus nog steeds en vind de oude Pippi veel leuker.

  7. Lees het boek nog maar een keer want Astrid Lindgren heeft in geen van haar boeken iemand de uitspraak die altijd aan Pipi wordt toegeschreven gedaan.

    1. Dank voor de tip Danielle. Ik heb dit nagekeken en je hebt helemaal gelijk. De nieuwe informatie heb ik in de post verwerkt. Super dat je zo meedenkt!

  8. voor mij als bijna 55 jarige uiteraard de oude pipi , wij mochten samen met het kleine huis op de prairy deze afleveringen zien en we vonden het maar wat spannend. kregen een klein schaaltje popcorn wat mama had gemaakt en bij de zielige delen deden mijn zus en ik 2 vingers voor onze ogen zodat we de ondertiteling niet zagen ;0

  9. Leuk artikel! Helemaal weer even terug in de tijd. Mijn moeder vond Pippi Langkous maar niets, maar in de bieb haalde ik het boek regelmatig, ik genoot ervan. En als ik dan nu die oude tekeningen zie... ;) De films heb ik ook allemaal gezien. Genieten! En van die uitspraak die niet van Pippi is. Tja, dat is een beetje een probleem van deze tijd denk ik. Zodra het ergens op internet verschijnt, wordt het wel door anderen overgenomen, zonder dat de bron gecheckt wordt. Dat zal met AI alleen maar erger worden.

  10. Ik had als kind een pluchen aapje waar ik veel mee speelde. Want Pipi had ook een aapje. Ooit zag ik een interview met Inger Nilsson waarin ze vertelde dat dat aapje dat zij als Pipi had, helemaal niet leuk was. Dat was zo'n teleurstelling ;-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.