|

Action: is het moreel verantwoord er te kopen?

action goedkoop

Eén van de onderwerpen in de ideeënbus ging over de Action. Om precies te zijn over de hérkomst van de producten van de Action.

Want als ze zo spotgoedkoop zijn, hoe zijn ze dan gemaakt? Is er bijvoorbeeld geen kinderarbeid aan te pas gekomen?

Een goede vraag!

Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord, en kreeg een persoonlijk antwoord van de Action!

Action duurzaamheid: Rank a Brand geeft de Action een E

Op de site Rank a Brand krijgen bedrijven een score van A t/m E. Zij geven de Action de laagste score voor duurzaamheid: een E. Onder duurzaamheid wordt verstaan: klimaat, milieu en beleid voor arbeidsomstandigheden.

Ter vergelijking: de Hema en Zeeman scoren een C. De Action krijgt de E voor hun kleding.

Action kinderarbeid

Wel belangrijk om te vermelden: de Action krijgt deze score niet omdat er bewijs is dat de producten door kinderen zijn gemaakt. De Action krijgt deze score omdat ze geen duidelijk beleid hebben op het gebied van milieu, klimaat en kinderarbeid volgens Rank a Brand.

rank a brand

Verklaringen voor de lage prijzen van de Action

Hoe kan de Action toch zo goedkoop zijn?! Daarvoor zijn een aantal verklaringen te noemen, die gelukkig niets met kinderarbeid te maken hebben.

  • De Action koopt restpartijen op.
  • De Action koopt producten met een schoonheidsfoutje rechtstreeks van de fabriek.
  • De Action koop gróót in, en kan daardoor lagere prijzen bedingen.

1. Groot inkopen

In een interview met Supply Chain Magazine gaf CEO Ronald van der Mark an Action een kijkje in hoe de Action inkoopt.

De leverancier: 'De inkoopprijs is 4,95 per stuk!'

Rob Wagemakers (oprichter Action): 'Ik vind 0,39,- een mooie prijs!

De meeste leveranciers gaan er van uit dat er zo'n 5.000 tot 10.000 producten worden gekocht. Maar de Action koopt wel voor 250.000 stuks in. En dát helpt de prijs omlaag.

2. Parallelhandel

Maar hoe kan de Action dan bijvoorbeeld Dove shampoo dat toch een A-merk is zo goedkoop aanbieden? Dat kan door parallelhandel.

Parallelhandel: handel náást het geijkte kanaal van fabriek naar drogisterij/supermarkt.

Hoe het werkt!

  1. Marketing bedenkt om de haverklap een nieuwe look voor een product.
  2. Terwijl marketing aan het brainstormen is, worden ondertussen natuurlijk nog gewoon producten gemaakt in de oude verpakking!
  3. Supermarkten en drogisterijen willen die oude producten niet! Die willen de nieuwe!
  4. Dus blijven de producten in het oude jasje over. Dat zijn restpartijen. En die komen dus o.a. bij de Action terecht!

Wat zegt de Action zelf kinderarbeid en duurzaamheid?

Ik besloot de Action zelf ook te vragen naar het antwoord. Ik mailde, en kreeg dezelfde nog nog antwoord. Petje af dus voor de snelle reactie. Ik kreeg toestemming hun antwoord hier te plaatsen.

Action:

'Allereerst is het goed je wat te vertellen over hoe wij inkopen.

Ons assortiment is zeer divers. Wij produceren onze producten niet zelf. Enkele producten die we verkopen, kopen we rechtstreeks bij de fabrikant, maar het overgrote deel van onze producten kopen wij op grote schaal in bij enkele honderden distributeurs en groothandels in Europa. De keuze voor leveranciers komt zorgvuldig tot stand. Een scherpe prijs is belangrijk, maar zeker niet ten koste van alles.  Tijdens ons inkoopproces wordt nagegaan of de door leveranciers aangeboden producten uit een zogenaamd risicoland komen. Wanneer productie plaatsvindt in zogenaamde risicolanden moeten onze leveranciers en hun producenten aangesloten zijn bij het BSCI (Business Social Compliance Initiative). Action zelf is ook lid van BSCI  en ondersteunt dit wereldwijde initiatief dat zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden en veiligheid in de productieketen van haar leden. Meer informatie over BSCI is te vinden op www.bsci-intl.org.

Van onze textielleveranciers verwachten wij tevens dat zij het Bangladesh Brand en Veiligheids Akkoord ondertekenend hebben. In dit akkoord bundelen overheid, NGO’s en meer dan 100 merken en retailers hun krachten om gezondheids- en veiligheidsomstandigheden te verbeteren in de kledingindustrie Bangladesh. Door het ondertekenen van het akkoord committeren onze leveranciers zich aan het gezamenlijke oplossen van de structurele veiligheidsproblemen in Bengaalse kledingfabrieken. Meer informatie over het Bangladesh Brand en Veiligheidsakkoord is te vinden op www.bangladeshaccord.org.

Nu het antwoord op jouw vraag waarom Action zo goedkoop is. Wij kunnen onze producten tegen zeer lage prijzen aanbieden door grootschalig en efficiënt in te kopen. Wij kopen van een product veel meer in dan andere retailers. Daarnaast is onze distributie optimaal ingericht, zitten we op voordelige winkellocaties en hebben we een kostenbewuste bedrijfscultuur. Ieder kostenvoordeel dat wij realiseren, geven wij door aan onze klanten. Daarom worden de prijzen van onze artikelen ook niet afgerond.'

Action kinderarbeid en Action duurzaamheid samenvattend

Ik vind het antwoord van de Action geruststellend. Er spreekt een duidelijk beleid uit als het gaat om hun producten, waarin aandacht is voor arbeidsomstandigheden. Op basis van de informatie van de Action is de lage score van Rank a Brand onterecht, en kun je er met een gerust hart kopen.

Lees ook Biologische schoonmaakmiddelen Action

Hoe denk jij over de Action?

Heb jij ook een onderwerp dat je graag besproken ziet op Huisvlijt? Doe het dan in de ideeënbus!

Vergelijkbare berichten

25 reacties

  1. Ok, een policy is leuk, maar de vraag hoe ze het controleren blijft onbeantwoord. Elk bedrijf ook de kleintjes laten hun leverancier dergelijke statements ondertekenen, die kunnen behoorlijk vaag zijn dat er de "intentie is om bv certificaat x of y te halen" zonder er termijnen en controles op los te laten.

    Nou ik heb de intentie om over 3 jaar miljonair te zijn. Gaat niet lukken maar ik heb wel de intentie.

  2. Het enige wat ik er koop is snoep en Pepsi, en dat komt toch van fabrikanten hier.
    Ik denk dat die fabrikanten overvragen en daarom is het bij andere winkels veel duurder.

  3. Goed hoor om gelijk antwoord te krijgen. Meestal duurt het langer of je hoor t niets.
    Je koopt toch met een doel. Leuke winkel is het wel.
    Groet, Wilma

  4. Ik ben een keer bij een action wezen kijken, maar wordt depressief van de enorme hoeveelheid onnodige goedkope troep. Als een keten al iets voor de duurzaamheid doet is dat uiteindelijk eigenlijk altijd voor de verkoopcijfers. Stel dat alle mensen langer met hun spullen doen en alleen kopen wat echt nodig is...

  5. Ik ben 2 keer bij Action geweest: beide keren op verzoek van mijn (inmiddels overleden moeder) . Ze breide truien voor kinderen in allerlei arme landen en wilde kijken naar breiwol.
    Ik werd er altijd droevig van: nog nooit zoveel onnodige troep bij elkaar gezien. Genoeg om de plastic soep nog veel dikker te maken!

  6. Ik koop er graag kwasten, klusspullen, schoonmaakartikelen. Heel goedkoop en het spul bevalt me goed.
    Lastig qua duurzaamheid. Dure artikelen geven geen garantie dat dat beter is voor mens of milieu. Zelfs fair trade schijnt niet helemaal fair te zijn.
    Ik koop liefst alleen wat ik echt nodig heb. Dat is iig duurzaam. Ik oud niet van brocante of andere spullen die 'in' zijn om neer te zetten.
    Action is trouwens flink aan het uitbreiden in andere landen, dus groot inkopen doen ze zeker.

  7. Interessant item, uitgebreid beantwoord.
    Hoe kan ik eigenlijk zien welke rating mijn favoriete merken hebben? Is daar een speciale site voor? Het is een interessante vraag. Ik durf te vermoeden dat duur niet per se voor duurzaam staat. Maar wil me eerlijk gezegd ook niet beperken tot producten van de wereldwinkel.

  8. Ik kom wel in de action maar koop er zelden kleding.
    Koop meestal papier en pennen, tape e.d. en wasmiddel als ze het goede hebben staan. Denk idd dat ze laag kunnen prijzen omdat ze groot inkopen. Rommelig.,. zal ook wel liggen aan filiaal. Een keur aan artikelen, sommige beter, andere minder van kwaliteit. Je kiest toch zelf wat je wilt proberen en dan valt het soms mee.
    Dochter gaat in de vakantie werken bij action, vind ik leuk voor haar, beter dan in een kas (ze kan niet goed tegen de hitte).

  9. Ik heb me al vaak laten verleiden door de Action. Toch loop ik met gemengde gevoelens door de winkel. Het is wel heel prettig als je een kleine portemonnaies hebt, je voelt je n.l. heel rijk. Het volgende moment voel je je een profiteur, want er moeten gewoon ondernemingen , producenten onder lijden! En de Action is een enorme concurrent van de Hema en van de Blokker; die laatste wil trouwens een 2de Action worden.
    Het enige wat mij helpt is me afvragen, heb ik dit echt wel nodig of vind ik kopen gewoon leuk?
    Goed dat dit aan de orde komt.

  10. Leuk artikel! Maar dat het daarom verantwoord is om bij Action te kopen, vind ik ook wat te snel; ik vind de kwaliteit bij Action vaak heel slecht, en met het oog daarop is het nog maar de vraag of het goed voor het milieu is om dat soort producten aan te schaffen..

    Groet!
    D

  11. Hm goede vraag, de titel van je blog.....ik zelf denk eerlijk van niet. al zal een deel van hun antwoord in de mail wel waar zijn wat betreft het groot inkopen van merkprodukten, dus dat kan dan wel echt zo zijn.....
    De kwaliteit is vaak ook echt minder, sorry, wil niet kakkineus doen, maar dat vind ik echt. Dus bv kwa textiel koop ik daar bv al niks. Nu ben ik er ook wel eens geweest, maar ik kom er niet vaak, het zit gewoon niet echt in de buurt. Ik vind de winkels ook erg rommelig, dat is deels ook het goedkope eraan denk ik? Daar word minder aandacht en personeel aan besteed. Wat ik vervelend vind is dat je ongemerkt als je er komt meer meeneemt dat mijn wens was. (of ik ben zo slap, dat kan ook).

  12. Ik kom een paar keer per jaar bij de Action en dan vooral om schoolspullen te kopen zoals schriften, linialen, geo-driehoeken en pennen. Verder koop ik er wel eens cadeautjes,knutselspullen en verzorging- en schoonmaakproducten. Kleding koop ik er eigenlijk nooit.

  13. Ik kom er een heeeeeeeeeel enkel keertje en alleen voor nuttige spullen niet voor de plastic prullaria die zo stuk zijn en bijdragen aan de enorme afvalberg :-(

    Goed van hen dat ze je snel antwoord gaven alleen ik kan hier niet zoveel mee: ze hebben intenties, gaan van dingen uit en vertrouwen er op dat hun textielleveranciers het Bangladesh akkoord hebben getekend.........het zegt allemaal niks. Maar het is een winkel voor een brede doelgroep, iedere week een ander prulding voor weinig.

  14. ik koop zelden wat bij de Action , meestal zie je veel van de spulletjes die zij verkopen later bij de kringloop of op een rommelmarkt, over het antwoord van de Action denk ik dan ja leuk verteld maar of het echt waar is? ik heb er mijn twijfels over, want natuurlijk is het een positief verhaal, zon bedrijf gaat natuurlijk niet vertellen dat ze zich daar helemaal niet mee bezig houd en gewoon probeert een lucratief bedrijf te leiden. dus het kan waar zijn maar net zo goed niet.

  15. Dit antwoord van Action zegt helemaal niks! Een typisch kant en klaar antwoord om de mild kritische consument af te poeieren. En met de hoeveelheid inferieure plastic troep die ze verkopen, brengen ze op z'n minst een heleboel schade toe aan het milieu. Ik winkel er dus niet.

  16. Bedankt allemaal voor jullie reacties!

    De kritische noten heb ik aan de Action voorgelegd. Opnieuw kreeg ik dezelfde dag nog antwoord.

    In hun reactie geven ze aan dat ze begrijpen dat klanten kritisch zijn en vragen hebben. Ook omdat ze tot dusver niet actief hebben gecommuniceerd over maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

    Nu ze steeds groter worden beseffen ze dat het tijd is om meer over zichzelf en hun werkwijze te vertellen.

    Hiermee zijn ze hard aan het werk, en ze willen op korte termijn informatie hierover op de website van de Action publiceren!

  17. Ik kom geregeld bij de action als ik wat nodig ben. Dit heeft ondermeer te maken met het geld wat ik te besteden heb. Ik koop bijvoorbeeld: toiletartikelen ( a merken ). Inpakpapier, schriften, insteekhoesjes, kopieerpapier, lijm, sokken, glazen, onderzetters af en toe lekkers en ondergoed voor mn zoontje! Er zijn heel veel dingen wat gewoon "troep" is en ook gelijk stuk is, zoals goedkope speelgoed. Maar wat is er mis met de schriften en etui's ed? Ik kom er graag maar koop er wel bewust!

  18. Dat geloof je toch niet: maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Dit is alleen wat de consument wil horen! En wij geloven... (ik niet, weet hoe dat wereldje in elkaar zit).

  19. Als je er spullen koopt die je gebruikt, is het vaak in Nederland, de EU of Europa gemaakt. Verf, kwasten, tape, knutselspullen, bekers, glaswerk..... 't Is niet alleen maar rotzooi.

  20. Mensen willen goedkoop, waar en hoe en door wie het gemaakt is zal ze nog niet eens een zorg zijn.

    ' Veel plastic voor weinig centjes' dat is het motto van de hedendaagse aap. En kwaliteits winkels gaan er aan failliet. Het is. (punt)

  21. Hoe staat het nu,een jaar later? Op de site van Action staat het een en ander, maar heel veel ook niet. Wat onbekend is, kan je lezen op het detailrapport over Action op rankabrand.nl . Probleem is vooral dat Action niet zelf produceert en ook moet uitgaan van de good will van haar leveranciers, net als wij allen. Misschien moeten ze die leveranciers dan met name noemen, kunnen we zelf controleren? Immers, dat doe je bij producten in een supermarkt ook: elk beoordelen op de merites van de producent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.