Kersen oogst: ideeën gezocht

kersen

Onze kersenboom hangt dit jaar boordevol kersen!

Ineens zag ik het felle en donkere rood door het groen heen. Om de vogels voor te zijn is mijn man ze onmiddellijk gaan plukken. Helaas hangen er een heleboel vér buiten ons bereik, maar toch hebben we een indrukwekkende kersenoogst.

Kersen: uiterlijk binnen 4 dagen op eten

We hebben er zelfs zoveel dat we die nooit allemaal zo snel kunnen opeten. Je moet kersen toch wel binnen twee tot vier dagen verorberen namelijk. En dus zijn er gisteren flink wat verwerkt tot kersenjam met dit recept*. En vandaag krijgt mijn koffievisite een fijn gevuld doosje mee naar huis. Biologisch en alles!

Kersen bewaren

Ik las op het internet dat je ongewassen kersen het beste kunt bewaren in de koelkast, in een plastic zakje. Was ze pas als je ze wilt eten.

Kersenontpitter

Een kersenontpitter was handig geweest. Nu heeft mijn man tijdens de Amerikaanse versie van 'Jouw vrouw, mijn vrouw' handmatig alle kersen zitten ontpitten. Het leek net alsof hij een bloedige moord had gepleegd. Maf genoeg kun je bij bol.com al voor 9,99 een kersenontpitter kopen. Het blijft raar dat, wat ik als boekenwinkel beschouw, huishoudelijke apparaten verkoopt!

Kersen koken met pit?

Je kunt kersen koken met pit. Sterker nog, dat heeft zelfs een aantal voordelen!

  • De pit van de kersen kan de smaak versterken.
    De pit zorgt ervoor dat de kersen hun vorm beter behouden en ze minder snel uit elkaar vallen.

Aan de andere kant heb je soms gerechten waarin je liever geen pitten wilt. Zoals een kersenvlaai! Ik heb wel eens lekker gehapt in een stuk kersenvlaai, en dan zat er ineens een pit in. Dat is echt niet fijn!

Uiteindelijk hangt kersen koken met pit dus af van je persoonlijke smaak en wat je ermee maakt. Voor kersen inwecken zou ik de pit er dus inlaten. Dan houd je mooiere kersen.

Wat kun je allemaal doen met kersen?

Maar nu zit ik te denken wat je er allemaal nog meer mee kunt doen. Want het is een gezonde vrucht, en ik vind het jammer als ze gaan bederven. We kunnen er natuurlijk nog meer verwerken tot jam, maar hebben jullie misschien nog lekkere, en goede ideeën?

Zelf moet ik steeds denk aan Schwarzwalder Kirsch, maar dat is vooral omdat ik die zo lekker vindt. Eerlijk gezegd denk ik dat zo'n taart voor mij een beetje te hoog gegrepen is. Net zoals die kersen die te hoog in de boom hangen.

Kersen ideeën voor verwerking

Zo ver ben ik er mee gekomen. Meer ideeën voor zijn welkom!

  • Invriezen: wel eerst ontpitten, want anders gaan ze naar de pit smaken.
  • Inwecken, zie ook weckpot
  • IJs van maken

Leestip: Inmaak van groente en fruit.

kersen

* De kersenjam is 14 uur later na nog steeds te dun, en bovendien te zoet! Dit recept is ons dus niet goed bevallen. Ik zit nu te denken om de 'jam' dan maar als siroop te gebruiken! 

Vergelijkbare berichten

22 reacties

  1. Het kan heel goed zijn dat de kersenjam na een paar maanden wel een stuk dikker is. Bij sommige vruchten is dat nodig. Bij jam van zwarte bessen helemaal niet en dat kun je met gewone suiker maken. Maak je dat met geleisuiker dan is het veel te stijf.
    Je zou ook crumble kunnen maken met de kersen. Dat is niet zo moeilijk. Of clafoutis. Dat heb ik nooit gemaakt maar leek me niet zo moeilijk. Wel in een aardenwerken of glazen vorm maken anders heb je kans dat de vulling eruit lekt.

    En verder maar flink kersen eten en ervan genieten :-)

  2. Je zou er een monchou taart mee kunnen maken. Kijk voor het recept op hun site. Muffins, kersen strudel, kersencake, even op internet kijken voor recepten.

  3. De te dunne jam kun je ook door de yoghurt mengen, heb je zelfgemaakte vruchtenyoghurt. ( of door (volle)kwark, dan in van die ijsvormpjes gieten, in de vriezer zetten en heb je een lekker en redelijk gezond en goedkoop ijsjes voor de kinderen, en/of jezelf ;-)).
    Ook kun je de jam weer in de pan gooien met bv wat citroensap en nog een keer koken, soms word het dan dikker, en door citroen zuurder.(maar dat is een gok en nogal bewerkelijk).
    Van overvloed van rijp fruit kun je natuurlijk ook een fruitleer maken ( ik heb er sinds kort een drogertje voor, maar in een oven schijnt het ook te kunnen, zelfs in een warme auto in de zon...)

    1. Fruit leer/ fruit leather google of pinterest er eens op en je zal zien dat je een soort innerlijke ik MOET het maken krijgt ;-)
      Kortgezegd: pureer je rijpe fruit(zonderpit) en smeer dat op een velletje bakpapier dun uit 3 mm ofzo en laat het dan drogen, in de oven op hele lage temp(kost veel tijd) of aan de lucht(duurt lang0 of in de waarme auto in de zon(schijnt te kunnen) of in je drogertje, zo je die hebt :-) na een bepaalde tijd word het een soort zure mat(snoepgoed) achtige structuur, beetje taai, dan is het klaar, peuter het van het bakpapier rol het op en je hebt je eigen echte fruitrol die wel rrrrolt van de smaak en niet van de suikers en enge dingen :-D

  4. Ontpitten: Ik heb zelf meerdere keren pruimenjam gemaakt omdat er bij een van mijn dochters in de tuin 3 pruimenbomen stonden.
    Wanneer de pruimen gaan koken dan komen er langzamerhand steeds meer pitten drijven. Die pik je er met een schuimspaan of vork uit. Van te voren wel de pruimen of kersen tellen! Hoe weet je of de jam te dun is? Aan de kook brengen (kies een heel grote pan die niet meer dan tot de helft vol is met water en pruimen) en dan de suiker toevoegen. Doe er ook behoorlijk wat citroensap bij.
    Dan heel hard doorkoken. Na een minuut of tien neem je een koud bordje of schoteltje en doe daar een theelepeltje jam op. Af laten koelen (inmiddels de jam aan de kook laten) en trek er dan met een vinger oppervlakkig overheen. Als de jam rimpelt dan is hij van de goede dikte. Zo niet, kook dan nog wat langer door en doe er desnoods wat meer citroensap bij.
    Wat de te dunne jam betreft, vries die voorlopig in. Kersen becvatten niet veel pectine en hebben een beetje hulp nodig.
    Neem half geleisuiker en half gewone suiker.

  5. Als je jam te dun is dan kan je het opnieuw verwarmen en wat langer laten koken tot de juiste dikte. Let wel meestal heeft jam 2 weken nodig om wat dikker te worden.

    Ik zag dat je ijs er al bij had staan.

    Wat wij ook er lekker vinden is pureren en dan door de kwark mengen, of door de yoghurt dan kan je er nog yoghurt ijs van maken.

    Wat dacht je van een vruchten bodem en dan verse kersen erop doen met een beetje kersenjam.

    Warme kersen met pannenkoeken (en eventueel slagroom), is ook erg lekker.

    Je kan er ook sap van maken, dit kan je bewaren en in de winter gebruiken over de yoghurt.

    Zomaar even een paar ideeen die wij altijd gebruiken met de oogst van onze kersen

  6. Wat ook heel lekker is om ze op brandewijn te zetten, hoelanger je ze laat staan des te lekkerder worden ze, zelfs na jaren! je hebt nodig: brandewijn, witte bastersuiker, kaneel en een weckpot. Was de kersen, laat de pit erin (dat scheelt lekker veel werk) laat een deel van de steeltjes eraan zitten. Doe laagjes kersen in de weckpot strooi hier twee tot drie eetlepels suiker en een snufje kaneel over, herhaal dit proces tot de pot bijna vol is en leg er dan een laag suiker over cvan ongeveer 2 cm. dik. Vul af met drank zodat de kersen onderstaan. Sluit de pot af. Keer de pot een paar keer 0m, zodat de suiker oplost. Keer de pot na een aantal dagen weer eens. Gebruik ze na een paar maanden.Heerlijk in de winter bij een bijzondere gelegenheid in mooie likeurglaasjes!! Ik maak ook altijd zwartebessenlikeur ook niet te versmaden.
    Groet uit de Haute Marne

  7. Hoe zuurder het fruit (bv.rode en zwarte bessen), kruisbessen citrusfruit) hoe meer pectine het bevat en hoe sneller en gemakkelijker het stijf wordt. Zoeter fruit zoals kersen, aardbeien (en die zijn er momenteel volop) en frambozen hebben daarom extra pectine nodig. Vandaar het citroensap en de gelei suiker (waaraan pectine is toegevoegd). Wat je het hele jaar door kunt maken is "3 fruit marmelade" waarvoor je sinaasappel, citroen en grapefruit nodig hebt. Je kunt het recept van me krijgen.
    Voor dit doel heb ik een heel grote marmelade pan (zonder deksel) waarin ik ongeveer 5 pond fruit per keer kan verwerken.

  8. ook ik vriez ze ontpit in en doe ze dan in zakjes van een pond. De rest van het jaar gebruik ik ze voor allerlei opties, Cake of muffins met kersen, plaatkoek met kersen en ook later maak ik dan kersenjam want in de zomer is het druk genoeg. Hier mijn recept voor Kersen op likeur. 300gr suikeer, 2dl brandewijn. 2dl water. Suiker brandewijn en water vermengen dit in een ;iterpot of fles doen en dan de fles of pot bijvullen met kersenFles sluien en af en toe schudden. Heerlijk dit drankje

    1. een kersenontpitter gebruik ik al sinds 1971, toendertojd in Belgie gekocht. ijn eerste schoondochter lachte mij er om uit totdat ze zelf een baby had en vroeg of ik mijn kersenontpitter af wilde staan. Direct gedaan en voor mijzelf weer een ander exemplaar gekocht

  9. Kwarktaart (naturel) met kersensaus (te dun gebleven jam), kersensaus door de yoghurt, vers fruit (appel, aarbei, ontpitte kers, frambozen bessen) met een schepje kersensaus, vanilleijs met warme (!!!!) kersensaus, pannenkoek naturel met kersensaus. Vanillepudding of vla met kersensaus..... Dat was zomaar even wat er in mij opkwam. Lekker bewaren dus die te dunne jam. Deze winter lach je om je mislukte jam en eet je lekker kersensaus!!

  10. Ik maak al enkele jaren van bramen vruchten puree, dat vries ik in 1 persoons bakjes 1 en gebruik elke morgen in mijn kwark met crusley een blokje( natuurlijk de avond ervoor uit de vriezer halen) Van kersen lijkt mij dat verrukkelijk!

    1. Dat lijkt me een lekker begin van de dag. En nog gezond ook. Wat voor 1-persoons bakje is dat? Wat voor formaat moet ik me daarbij voorstellen?

  11. Hallo,

    Ik kocht afgelopen vrijdag bij de Lidl in Doetinchem een kersenontpitter voor slechts €4,99.
    Ik heb hem al geprobeerd en het werkt super er zit een afsluitbare bak onder die de pitten opvangt en een losse bakje voor het apparaat daar rollen de kersen in. Een degelijk duits apparaatje. Als je dan toch nog naar de Action moet morgen kun je dit misschien combineren?

    Geniet van je oogst!
    Groetjes Janique

  12. Als de jam te dun blijft kun dit het best voorkomen door tijdens het koken steeds wat vocht (sap) af te scheppen met bijv een grote lepel vol te laten lopen.
    Zelf gebruik ik geen geleer middelen meer maar gewoon 5 a 6 uur laten inkoken.
    Van het sap kun je daarna met toegevoegde suiker heerlijke siroop maken,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.