Schoolkosten: ik heb een geldlek!

schoolkostenIk heb een geldlek door alle schoolkosten!

Ik ben de laatste week steeds aan het pinnen, in de zin van 'geld uit de muur halen'. Dat doe ik liever niet, omdat geld in mijn portemonnee de vervelende gewoonte heeft om geruisloos te verdwijnen. Maar ik had geen keus.

Schoolkosten: veel geld verzoeken van school

Het is namelijk allemaal voor school. Voor mijn 14-jarige dochter moest ik 'even' 15 euro ophoesten voor een schoolreisje naar Westerbork. Daarna kwam mijn 12-jarige zoon met een verzoek om 45,- voor schoolkamp groep 8, en toen moest mijn jongste zoon nog 12,50 inleveren voor een logeerpartijtje in de school.

Schoolkosten: 72,50 in 1 week

Dat is in één week dus 72,50, zo het raam uit! Zeker die 15 euro van mijn 14-jarige dochter vind ik vervelend, want náást het vrij hoge schoolgeld, wil de middelbare school om de haverklap geld zien voor allerlei fratsen.

Die 45 euro voor schoolkamp van groep 8 snap ik nog wel, want het schoolgeld voor de basisschool is maar 22 euro.

Je hebt natuurlijk altijd onverwachte kosten, maar het heeft iets raars vind ik, als scholen je op kosten jagen. Dat associeer ik niet met school.

Leestips over school

Moet jij naast het schoolgeld vaak geldbedragen pinnen voor school?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Gelukkig viel dat erg mee toen onze zoons op het voortgezet onderwijs zaten. Destijds moest je ook zelf voor boeken betalen en was er op die school de mogelijkheid om boeken te huren.
    Ik had het idee dat er best goed opgelet werd om de ouders niet teveel op kosten te jagen.
    Op het beroepsonderwijs was het heel verschillend. Oudste zoon die een administratieve opleiding deed kon ook daar heel voordelig terecht door het boekenfonds en verder geen rare uitgaven.
    Jongste zoon deed interactieve vormgeving en voor hem moesten we heel veel aanschaffen. Tekenspullen (die nauwelijks gebruikt werden), speciale koffer voor werkstukken, werkschoolreisjes waarbij alleen overnachting en ontbijt in zat en je dus nog voor de rest van de dag moest betalen voor eten in de horeca.

    Maar nu vliegt het geld soms ook de deur uit. Een fiets teveel kosten geeft aan reparatie dus moet er een nieuwe (lees tweedehands) komen, inclusief duur hangslot. Dekbedovertrekken die vervangen moeten worden (zoon woont op kamers).
    En voor de jongste moeten we naar een nieuwe zorgverzekering op zoek want hij kan niet meer meeverzekerd worden op onze polis. Hij is student, heeft geen baan, geen stufi maar omdat hij dus geen stufi heeft moet hij anders (duurder) verzekerd worden want hij kan niet meer gratis meeverzekerd zijn voor de aanvullende paketten waarvoor wij verzekerd zijn.
    Dure tijden...

    1. Onze dochter wordt in juni 18, en krijgt ook geen studiefinanciering. Ze heeft nu een zorgverzekering gevonden die haar 92 euro per maand kost geloof ik.

    2. Bij welke verzekeringsmaatschappij is die verzekering van jullie dochter? Dat is idd niet duur.

      Groetjes, VeggieMo

  2. Hier ook een zoon die even 25,00 voor een excursie kwam "pinnen" ook lekker op tijd gemeld: voor maandag aub :S Ik weet dat niet alles bij de schoolbijdrage inzit maar iets eerder melden zou prettig zijn voor de planning.

  3. Tot heden alleen een vrijwillige bijdrage van 17 euro en kosten voor het schoolreisje, iets van 25 euro. Valt mee, hoewel ik niet begrijp dat ze die kleuters al het halve land door moeten sleuren van binnenspeeltuin naar ontdekhoek.... Maar goed.

    1. ik ben zo blij met onze lagere school. De schoolreisjes gaan nooit de provincie uit. Er is voldoende educatiefs te vinden. Efteling of ander pretpark is dus ook geen optie.
      Daarbij gaan ze maar 1x per 2 jaar op schoolreis en het andere jaar is er een schoolfeest op een woensdagochtend met een leuk thema.

      We hebben de verplicht-vrijwillige bijdrage van 40 pj per kind. En daar zit het kamp van groep 8 dan bij in. En voor de extra's kloppen ze aan bij de vriendenstichting die op allerlei manieren geld probeert binnen te halen. Maar die piepen niet als je niets stort.

  4. Hier is ook altijd alles al gepland. Voor mijn dochter op de basisschool hoef ik maar één keer per jaar een bijdrage te doen voor alles. Volgend jaar in groep 8 weten wij dat er extra kosten aankomen voor het schoolkamp.
    Voor mijn zoon op voortgezet onderwijs hetzelfde. Wij weten eigenlijk altijd wat de kosten zijn en dat zit al in potjes.
    Over, ik dacht, 2 jaar gaan ze reis maken, maar ook dat weet je dus eigenlijk nu al en zou je voor kunnen sparen.
    Nee, ik mag wel zeggen dat het hier allemaal duidelijk is en erg geen onverwachte kosten zijn.

    1. Slim om het alvast in potjes te doen. Dat had ik eigenlijk ook moeten doen. Ik geloof dat mijn middelste dochter over een paar jaar naar Griekenland moet met school, en ik durf eigenlijk niet eens te gaan kijken wat dit moet gaan kosten...

  5. En dan gaat het om de grotere bedragen, meestal weet je tenminste nog waar die naar toe gaan.
    Wat te denken van 5euro voor een kopieerkaart, 2,50 voor een handout, een tientje voor presentatiemateriaal en ga maar door, 'k rekende gemiddeld voor 2 kinderen al 15 euro per week aan extra kosten,
    groet

    1. Wat een dure sportdag zeg!!! Soms vraag je je af waarom zoiets zoveel geld moet kosten.

      En als voorbereiding op die Italië reis vind ik een bezoek aan de pizzeria ook best duur. Balen dat je al die kosten krijgt!

  6. Vaak!
    Hier heb je de maandelijkse afrekeningen en die zijn niet min. Voor de oudsten is het makkelijk 70 Euro per maand. Voor de lagere school en kleuters ongeveer 50 Euro en ons Liesje was zelfs al 10 Euro.
    Daarnaast zijn er ook nog dingen die NIET op de schoolrekening komen zoals een schoolreis(je)naar London (dochter), een tweedaagse naar Hasselt (zoon), sportdagen (Lesse afvaren is nog eens 22 Euro extra bovenop)of gewoon (eigenlijk bijna verplichte)sponsoring, ...
    En dan zijn er nog die dingen die je zelf als ouder wil natuurlijk. Inschrijving voor het eetfestijn op school of een leesboekje dat je graag wil voor de zomer voor de kleuters, enz...
    Ik haal dus ook vaak geld uit de muur :-).

    1. Allemachtig! En is dat een gewone school? Plotseling lijkt die van mijn dochters zo erg niet meer. Dat zijn flinke kostenposten zeg.

      Maar goed dat 'de muur' geduldig is!

  7. De oudste 2 zijn (1 bijna) van het voortgezet onderwijs af.
    De jongste begint na de vakantie.
    Ik heb jarenlang de vrijwillige bijdrage niet betaald. Tot deze beslissing ben ik gekomen doordat een vriendin die op die bewuste school werkte mij wist te vertellen dat van dat geld oa. de traktaties en hapjes van de leerkrachten werden betaad. Dat dacht ik ook, van mijn geld! Meteen de geldkraan dichtgedraaid.

  8. Ik kan me niet herinneren dat het zo vaak en vooral zo veel was... Is ook al weer een aantal jaren geleden... Maar ja, zeg eens nee, dan kan je kind niet mee en dat wil je ook niet...
    Lastig is het zeker...
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

  9. 15 euro voor een schoolreisje naar Westerbork vind ik geen rare fratsen. Erg leerzaam. Het is natuurlijk weer een uitgave, maar dat weet je als je kinderen hebt. ;)

    1. Helemaal mee eens. Als docent heb ik weleens een klas begeleid in Westerbork. Zeer indrukwekkend en leerzaam. We kregen een erg goede rondleiding door een oud-docent en mijn leerlingen liepen rond met kippenvel. Om nooit meer te vergeten.
      Maar.... Klassenavonden die 25 euro kosten vind ik bespottelijk. Twee uurtjes wokken bijvoorbeeld.

  10. Het valt mij ook op dat de schoolreisjes voor kleuters zo verschillend zijn. Wij gaan met onze kleuters op de fiets naar een schapenweide. Elk kind gaat bij papa of mama (of opa, oma, oppas, grote zus...) op de fiets naar het veld, daar gaan we picknikken, iedereen neemt zelf wat lekkers mee, school zorgt voor thee, koffie en sap. Iedereen deelt zijn hapjes met elkaar. Behalve het eten wat je meeneemt zijn er dus geen kosten aan verbonden. Maar ja, het kost je wel een ochtend en wat voorbereiding. Sommige ouders klagen erover dat het de ouders wel veel tijd en energie kost zo.

    Heb een vriendin die haar kinderen op een andere school heeft. Zij betalen voor het schoolreisje 15 euro per kind, ze gaan dan met de bus naar een overdekte speeltuin. De ouders hoeven niet mee, alleen een paar als vrijwillige begeleiding. Daar klagen sommige ouders dat het wel erg duur is (15 euro per kind) en of het niet goedkoper kan..

    Tsja, het is of het een of het ander. Persoonlijk ga ik liever een ochtend met de kinderen naar de schaapjes, spelletjes doen enz. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor sommige ouders lastig is om een vrije ochtend te regelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.