Besparen op verlichting

besparen op verlichting

Hoe kun je besparen op verlichting en met verlichting?

Je bent op zoek naar mooie wandlampen en hanglampen voor in huis.

Maar waar moet je nu op letten als het gaat om energiezuinige verlichting? Besparen op verlichting is vaak hetzelfde als besparen met verlichting.

Welke soort lampen zijn het meest energiezuinig? Een overzicht.

Besparen op verlichting met spaarlampen

De meest bekende energiezuinige lamp is de spaarlamp. Het heet natuurlijk niet voor niets spaarlamp, want er wordt ook veel energie mee bespaard. In vergelijking met de traditionele gloeilamp, verbruikt een spaarlamp 49 watt minder.

Deze lamp gaat bovendien vele malen langer mee dan de gloeilamp. Spaarlampen hebben wel een opwarmtijd en moeten bij het chemisch afval weggegooid worden doordat ze kwik bevatten. Er zijn ook spaarlampen op de markt waarbij kwik wordt vervangen door Xenon.

Besparen op verlichting met 
LED lampen

Als het gaat om milieuvriendelijkheid, dan zijn LED lampen de beste oplossing. Ze zijn iets minder zuinig dan spaarlampen, maar zijn nog steeds veel zuiniger dan de traditionele gloeilamp. Een LED lampje verbruikt slechts tussen de 2,5 en 5 watt en ze hebben een extreem lange levensduur. LED lampen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en ze blijven deze steeds doorontwikkelen. Er zijn nu ook LED lampen die qua kleur vergelijkbaar zijn met de kleur van gloeilampen.

Besparen op verlichting met Halogeenlampen

Halogeenlampen lijken qua kleur nog het meeste op de kleur van de gloeilamp. Ze verbruiken bovendien tot 50% minder energie dan een gloeilamp en gaan qua levensduur 5 keer langer mee. Er zijn ook halogeenlampen verkrijgbaar die dezelfde vorm hebben als de peervormige gloeilamp.

Qua levensduur komt de LED lamp veruit het beste uit de bus, maar als je kijkt qua besparing dan kun je het beste kiezen voor de spaarlamp. Vergelijk de verschillende kleuren en verlichting mogelijkheden.

Zie ook mijn posts over ledstrips en duurzaam leven.

Welke soorten lampen gebruik jij?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Ik heb voornamelijk LED. Ik koop ze in de aanbieding en vervang langzaam maar zeker alles door LED. Wij hebben ook veel spotjes in huis, daar heb ik direct LED in gestopt, want anders zaten we boven op iets van 1000 watt, in plaats van de 29 watt waar we nu op zitten.

  2. Hier nog van alles wat, gloeilampen die maak ik eerst op, halogeen, en spaarlampen. Nog geen ledverlichting. Als alles op is gaan we die proberen zijn ze misschien ook weer wat goedkoper.

  3. Hier veel halogeenspotjes. Alles aan de wand (beneden) en de draden weggewerkt in het stucwerk. Boven de tafel en het aanrecht spots met 4 lampjes en op verschillende plekken aan de wand uplights. Zo hebben we overal goed licht en staan ze niet in de weg of hangen in je gesprek :-)

  4. Ik heb nog gewoon gloeilampen en wat halogeen. Als ze op gaan, vervangen we ze misschien door led. Alle spaarlampen heb ik weer uitgedraaid, opgewarmd kwik is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid, er wordt ook gewaarschuwd het niet als bed- of leeslamp te gebruiken.

  5. Wij hebben alle soorten in huis: gloeilampen, halogeen, spaarlampen en 1 gratis ledlampje van de postcodeloterij.

    Wij wisten niet dat halogeen 50% minder verbruikt dan de gloeilamp. Dachten dat van de week eens uit te zoeken, maar nu jij het hier vermeld..., dank je.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.