Tandenpoetsen en flossen of stoken?

Tandenpoetsen en flossen of stoken?
Flossen of stoken is een goede aanvullen op je tanden poetsen.

Als kind leerde ik: drie keer daags tandenpoetsen, hoewel dat in de praktijk neer kwam op twee keer daags. Een keer na het ontbijt, en s'avonds voor het slapen gaan.

Niet gaatjes, maar afbraak tandglazuur

In de loop der tijd heb ik een zeer ongezonde angst voor de tandarts ontwikkeld. Ik ben echt bang voor de tandarts. Bovendien is de voorlichting veranderd. Het grootste gevaar voor tanden schuilt tegenwoordig niet meer in gaatjes, maar in de afbraak van tandglazuur.

Nu moet je juist weer níét meteen poetsen na een maaltijd, omdat er dan net een zuuraanval actief is op je tanden, en je het glazuur er dan sneller afpoetst.

Elektrische tandenborstel en flossen of stoken

In juni moet ik weer voor mijn halfjaarlijkse controle, en dus poets en schrob ik nog ijveriger dan normaal. Omdat de tandarts het adviseerde gebruik ik een elektrische tandenborstel, in de hoop dat die alle tandplak verwijderd. Daarnaast gebruik ik een tandenstoker, en daarna flos ik nog!

En sinds kort heb ik ook nog een soort tandartsachtig instrument, met een borsteltje er aan, waarmee ik ook nog eens tússen de tanden borstel. Zo hoop ik er bij mijn volgende tandartsbezoek genadig af te komen.

Samengevat bestaat mijn poetsprotocol dus uit

  1. Poetsen
  2. Stoken
  3. Flossen
  4. Borstelen tussen de tanden

Het is dus enorm uitgebreid sinds mijn kindertijd, voornamelijk gemotiveerd door angst en preventiedrang. Tegelijkertijd houd ik het bij mijn kinderen gewoon weer op twee keer daags poetsen.

Flossen of stoken waar kopen?

Ik koop mijn spullen voor flossen of stoken doorgaans bij de Kruidvat. De mondhygienist zei dat houten tandenstokers beter zijn dan de plastic versie, dus die gebruik ik nu meestal. Daarna gebruik ik van die raggertjes. Maar ik heb ook nog een aantal plastic tandenstokers waaraan ook een flosdraadje zit.

Zie ook de post: Beugel vergoed?

Wat is jullie poetsprotocol?
En wat leer je je kinderen?

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik poets 1 á 2 keer per dag (dat ligt eraan, ik moet zeggen, vaker 1 keer dan 2). Ik poets met fluoridevrije tandpasta (fluoride is een gif! Het is neurotoxisch! en je hebt het niet nodig voor een sterk glazuur).

  2. Uhmmmm....
    Ik poets maar 2 keer per dag.
    Flos nooit. Af en toe stoken...

    Ik ben 37 en heb GEEN een gaatje...
    Maar het zit in je of niet volgens mij.
    Mijn Oudste snoept nooit en heeft al 3 gaatjes gehad (9) en mijn Jongste snoept constant en heeft een perfect gebit...

    Groetjes,
    Julia

  3. Naast poetsen ook flossen en evt stoken/borstelen (afhankelijk van de ruimte tussen het gebit). En schrapen.
    We hebben een hele fijne tandarts, dus daar ben ik niet bang voor. Maar voor de boor nog altijd wel een beetje.

  4. Ik poets 2 keer per dag electrisch en gebruik ragertjes in verschillende maten (heb nogal veel ruimte tussen de tanden).

    Onze zoon (8jr) poets 2 keer per dag electrisch en wij poetsen na.

    Groetjes Isabelle

  5. Van mijn tandarts geleerd: eerst flossen, dan pas poetsen. Op die manier is de fluor ook werkzaam in de geflosste gebieden (waar anders nog tandplak zou zitten)!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.