Fietskar of bakfiets

fietskar of bakfietsEen fietskar of bakfiets.

Wat is handiger?

Fietskar of bakfiets

Vandaag, toen ik mijn jongste zoon naar de judo had gebracht, wandelde ik terug en zag een moeder met een bakfiets.

Ze moest flink trappen, en ik bedacht hoe raar het eigenlijk is dat de term 'bakfietsmoeders' inmiddels al iets venijnigs heeft. De bakfiets heeft zelfs al geïnspireerd tot het boek 'Bakfietsblues', waarin moeders met een bakfiets worden afgeschilderd als fietsende cliché's.

Eerst was er kritiek op 'achterbank kinderen' en nou heb je ouders die hun kinderen keurig aan frisse lucht blootstellen, en dan krijgen ze kritiek over hun bakfiets.

Het is ook nooit goed.

Blauwe fietskar van Perrego: Leggoro fietskar

Toen ik nog in de kleine kinderen zat, die niet konden fietsen, had ik een blauwe fietskar (Leggero Twist), die ik kocht voor 599,- gulden. Maar eerlijk gezegd vond ik het heel eng. Ik voelde me kwetsbaar met dat ding in het verkeer, ook al had ik er zo'n hoog vlaggetje aan zitten. Je hebt toch geen zicht op je kinderen, en dat ding bungelt zo achter je aan.

leggero twist fietskar

Fietskar of bakfiets: voor- en nadelen bakfiets

Wat dat betreft lijkt een bakfiets mij veel veiliger:

je hebt je kinderen vóór je, en kunt ze dus goed in de gaten houden.

Bovendien lijkt de constructie mij steviger.

bakfiets of fietskar

Maar een groot nadeel aan een bakfiets is natuurlijk weer dat je fiets en bakfiets niet even kunt loskoppelen, zoals je een fietskar wel kunt. Je zit altijd met dat bakbeest opgescheept.

Bovendien zijn er fietskarren die je ook kunt gebruiken als buggy. Je koppelt hem los van je fiets op de plaats van bestemming en voila! Je kunt je kinderen makkelijke meenemen de stad in, of naar het strand.

Een beetje vergelijkbaar met een caravan versus een camper.

En een bakfiets is aanzienlijk duurder dan een fietskar, en kost zo 1500 euro.

Aanhangfiets

Nog een optie om kinderen te vervoeren is met een zogenoemde aanhangfiets. Maar dan heb je het wel over wat oudere kinderen. Bovendien kun je met een aanhangfiets maar één kind op die manier vervoeren.

Een aanhangfiets is, de naam zegt het al, een fiets die je aan je eigen fiets hangt.

Je creëert als het ware een soort tandem! Je kunt kan fietsen, maar zit veilig vast aan jouw fiets. Hieronder zie je een voorbeeld:

aanhangfiets

Hema aanhangfiets of Hema fietskar

Veel mensen denken dat de Hema aanhangfietsen verkoopt, maar helaas! Net zo als ze bijna geen Hema fietstassen meer in het assortiment hebben, verkoopt de Hema helaas ook geen aanhangfietsen. Het zelfde geldt voor een Hema fietskar. Die verkopen ze ook niet. Hetzelfde geldt voor de Action.

Hoewel je het bij de Action natuurlijk nooit weet.

Goedkope fietskarren op marktplaats

Kies je voor een fietskar? Dan kun je die voordelig vinden op bijvoorbeeld marktplaats. Het wemelt daar van de tweedehands fietskarren, waaronder het merk Croozer.

Fietskar of bakfiets samenvattend

In de kwestie fietskar of bakfiets, is eigenlijk voor beide wat te zeggen. Een fietskar is doorgaans goedkoper, en kun je loskoppelen. Maar met een bakfiets kun je meer kinderen vervoeren.

Hoe zijn jullie ervaringen met een fietskar of bakfiets?
Zou de bakfiets de fietskar verdringen?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Ik heb al veertien jaar kinderen en altijd een fietskar gehad. Nooit problemen mee gehad! Het is wel al mijn tweede fietskar en die is veel beter dan mijn eerste.
    Ik overweeg nu wel een fietskar. Vooral omdat ik dan een overzicht heb over de kinderen.
    En van de dingen die ze zeggen over bakfietsouders trek ik me lekker niet aan.

  2. mijn ene vriendin heeft een bakfiets. alle vriendjes en vriendinnetjes vonden het geweldig om een ritje mee te rijden, en er zitten versnellingen op wat fietsen heel makkelijk maakt. Het is een 2persoons en heel wendbaar en licht maar wel stevig.
    Een andere vriendin heeft een fietskar wat ook heel handig is, alleen jammer dat de kids onzichtbaar zijn als ze fietst, ze kunnen ook zelf de riempjes open maken, wat mij ook erg eng lijkt. Maar het bevalt haar goed.
    Bij mij passen ze allebei niet in de kelder en kunnen daar ook de bochten in de gang niet maken, dus ik heb altijd gewoon stoeltjes op mijn fiets gehad..

  3. Hier hadden we een bakfiets. 2e hands gekocht voor 750.- euro. Ruim 3 jaar goed gebruikt en weer verkocht voor 575,- euro. Leuk toch. Kids voor je, in een gordeltje dat ze niet los konden krijgen, regenkap erop. Af en toe vol met boodschappen, ideaal, ook omdat ik geen auto ter beschikking had. Het was een tweepersoons, met 4 versnellingen. Zeer wendbaar. We missen hem... Bespaarmaatje

  4. Jaren heb ik dedroomd van een bakfiets - maar het is er nooit van gekomen wegens te duur - ondertussen doen we alles maar te voet. Het doel is om dit jaar ook jongste aan het fietsen te krijgen en dan zijn we deze periode weer door... maar zo af en toe denk ik toch aan die mooie bakfiets ... ;-)

  5. Ik rij al 5 jaar met een bakfiets, een groot model met 2 wielen.
    Het blijft een heerlijke fiets, in 't begin zaten er soms 3 kinderen in (een nog in maxi-cosi).
    Nu zit enkel de jongste er nog elke dag in hoewel zelfs de oudste van 10 er nog graag in meerijdt.
    Boodschappen doen is ook geen probleem met de bakfiets. Ik weet zelfs nog niet of we de bakfiets wegdoen als de kinderen groter zijn.
    (Bakfiets is trouwens smaller dan fietskar, dat was toen een argument voor ons om te kopen, een fietskar paste niet door de deur zonder in te klappen)

  6. Superhandig lijkt het mij. Maar ik ben van de generatie dat dit soort vervoermiddelen nog niet zo vanzelfsprekend waren. ( Kids 18, 17 en 14). Dus wij gingen voor kinderzitjes, en toen jongste baby was moest ik héél snel zijn tussen de middag. 10 min heen, 10 min. trug eten borstvoeding geven en dat alles in 1.15 uur... 'k Weet zéker dat ik er ook voor gegaan was. Een bakfiets dan, 'k ben echt zo'n moederkloek die haar kids voor zich wil hebben. Zicht erop en gezeliig natuurlijk. ( 'k was trouwens wel de eerste in het dorp met een tweelingkinderwagen. Oudste en middelste schelen 20 maanden...).

  7. Ik heb sinds enige tijd een fietskar van het merk croozer. De fietskar is wat duurder in aanschaf dan de andere karren, maar is met een eenvoudigsysteem tot van alles om te bouwen. Hij is in te klappen en ik til 'm dus zo in de schuur. Heel gemakkelijk wordt de kar een luxe buggy. Zo zetten we de grote wielen eronder voor wandelingen door het bos, en een kleine wiel voor in de winkels.
    Vrijheid!

  8. Ik heb veel ervaring met fietskar, bakfiets met drie wielen en bakfiets met twee wielen. En uiteraard met fiets + fietsstoeltjes (en zo zonder auto, fietsen we dus veel). Ik ben toch wel heel erg verknocht aan de bakfiets met 2 wielen. Ik heb mijn ervaringen + research samengevoegd in dit artikel: https://www.kiind.nl/articles/185/Van_bakfiets_tot_tandem.html/ .
    Ik ben uiteindelijk afgeknapt op de fietskar omdat het een extra belasting is op het frame van de fiets (en een sportieve fiets is daar niet op gebouwd), hierdoor is de achteras gebroken van mijn tourfiets. En zo wordt de fietskar ineens een stuk duurder dan een bakfiets.

  9. Fietskar heb ik wel gehad (65 euro van MP en verkocht voor 75!).
    Ik vond het wel heeeeeel fijn in het gebruik, kinderen ook.
    Het paste alleen niet door de schuurduur en de poort dus pakken in terugzetten was wel moeilijk.

    Bakfiets wilde ik wel maar was zelfs tweedehands (500 euro) niet te doen voor mij. Daar kan ik dus niet over oordelen.
    En om heel eerlijk te zijn was het meer voor het hebben want tegen die tijd konden kinderen wel zelf fietsen...
    Gr,
    NZ

  10. Ik heb ze beide gehad...
    Nadat mijn fietskar een keer omgevallen is (mamamuts reed tegen een paaltje) heb ik deze afgezworen...
    Een bakfiets vond ik loeizwaar, maar wat leuk om tijdens het fietsen in de maxicosi te kunnen kijken!!
    Toen de jongste in een fietszitje kon hebben we de bakfiets verkocht, voor maar 150 euro minder dan de nieuwprijs! Ik miste in het begin vooral de laadruimte!! Broden, luiers, wc-papier: Gooi maar vol!!

  11. Onze eerste fietskarervaring is inmiddels al 10 jaar geleden. Wij hadden een Burley gekocht, een van de twee beste fietskarren die er toen waren. Wel prijzig, 1500 gulden, maar gelukkig konden wij hem tweedehands kopen. Overwegingen voor ons waren: kind moest vanaf geboorte meekunnen op de fiets, geschikt voor lange tochten/vakanties, stabiele verbinding met fiets.
    Enfin, we hebben er nooit spijt van gehad. Fietskar bleef perfect staan als de fiets zelf omviel. Onze goede trekkingfietsen hebben er niet onder geleden en we hebben nooit problemen gehad. Fietskar paste opgevouwen in de auto, in de schuur etc.
    Na de fietskar zijn wij overgestapt op een aanhangfiets, eveneens een Burley. Helaas ook duur, maar zijn geld dubbel en dwars waard. Alle negatieve verhalen over zwaar fietsen etc met fietskar/aanhangfiets gaan doorgaans over de goedkopere karren. Voor ons loonde het om er het geld voor uit te trekken (wij gebruikten ze iedere dag), maar ik kan mij voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt.

  12. Hier vindt je beiden niet zoveel. Dat zal met de af en toe aardige heuvels te maken hebben. Ik zie je met beiden nog niet de Cauberg op fietsen, ook in de helling waar ik woon stappen ze al vaak af.

  13. Ik kwam vanmiddag in een bocht weer een bakfiets tegen en merkte hoe moeilijk die dingen zijn bij te sturen. Ik geef ze dan ook graag alle ruimte hoewel ze op normale fietspaden flink wat ruimte nodig hebben, maar dat geldt ook voor de fietskarren. Elkaar een beetje ruimte gunnen kan geen kwaad.
    Maar het gaat in jouw blog over heel andere zaken.

    1. Zo'n fietskar is denk ik inderdaad niet al te wendbaar. Het is natuurlijk toch een log gevaarte. Ik snap heel goed dat je daar met een boog omhoog gaat.

  14. Ik zou mijn kind ook liever voor me hebben dan achter me. Ik heb er maar een dus dat was simpel; die zat gewoon in een fietsstoeltje. Ik vond het heel ongezellig toen ze niet meer in het stoeltje voorop paste en achterop moest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.