Ouderwetse sorbet met vruchtjes maken + recept: toen en nu

Sorbet

Als kind was ik dol op ouderwetse vruchtensorbets. Van die ordinaire met vanilleijs, aardbeienijs en vruchtjes uit blik. Hoewel je hem op sommige plekken nog wel kunt krijgen is die ouderwetse sorbet toch een beetje ingehaald door de tijd.

Maar als ik ergens kom, en hij staat op de kaart, dan zal ik hem zeker bestellen!

Ondertussen eet ik al jaren mijn eigen versie van een sorbet, die ik niet maak van ijs maar van magere yoghurt. Tien jaar geleden schreef ik daar onderstaande post over.

Gezonde sorbet 2010

Mijn ouders zijn dol op recreatief fietsen. Als kind leed ik daar hevig onder, want wij moesten mee. En ik vond een fiets niet meer dan een vervoersmiddel om van A naar B te geraken, en dat kon je met de auto veel sneller. Meermaals probeerde ik dit mijn ouders uit te leggen, maar helaas verwierpen ze mijn theorie onder het motto:

'Fietsen is leuk en gezellig'.

Vruchtensorbets onderweg

Zo maakte ik menige onwillige fietstocht door de Achterhoek, maar gelukkig werd mijn pijn verzacht door de vele sorbets die we onderweg nuttigden. Zo'n heerlijke sorbet bestond uit: vruchtjes uit blik, rode aardbeiensaus, een bol aardbei ijs, een bol vanille ijs, en dan bovenop opnieuw wat rode aardbeiensaus om het af te maken. Het geheel werd geserveerd met zo'n lange ijslepel en een rietje.

Ondertussen kun je deze sorbet bijna nergens meer krijgen. Hij is vervangen door buitenissiger ijscoupes, maar gelukkig kan ik hem zelf maken!

En in het kader van gezond leven en het behoud van mijn figuur maak ik mijn sorbet met yoghurt. Dus hier mijn recept voor een overheerlijke Achterhoekse Sorbet.

Vruchtensorbet maken

Dit heb je nodig:

Schep twee eetlepels fruitcocktail in een mooi sorbetglas. Besprenkel die met de Tova. Giet de magere yoghurt er over.
Gooi aan de bovenkant nog wat vruchtjes en versier het met de Tova.

Eet smakelijk!

Ouderwetse Sorbet maken 2024

Anno 2024 maak ik mijn gezonde sorbet van magere yoghurt met ananas stukjes op eigen sap. Maar de Tova is gebleven. De volgorde heb ik aangepast: ik doe nu eerst de yoghurt in een speciaal glas voor een sorbet, schep daar vervolgens de ananas uit blik in en maak het af met aardbeiensaus van de Jumbo. Of snijd verse ananas. Zie ook ananas snijden.

Wil je de originele vruchtensorbet van echt ijs? Op De Kooktips vind je een recept voor deze ouderwetse sorbet! Kijk eens hoe mooi en lekker:

Leestip: Zelf ijs maken!

Wat eet jij als toetje?

Vergelijkbare berichten

37 reacties

  1. Bij ons in België is een sorbet fruit dat fijn gemaakt is in een blender met een beetje water, suiker en een beetje citroensap. Daarna 15 minuten in de vriezer. Het wordt op feesten dikwijls gegeten na het voorgerecht en het hoofdgerecht. Ik vind het maar een rare gewoonte die toch stilaan aan het verdwijnen is. Ik vind het trouwens niet zo lekker, dan liever jouw versie en als nagerecht.

  2. haha ja die chemische kersen, brr als ik daar weer aan denk. Ik eet eigenlijk nooit een toetje, vroeger thuis was het vla en yoghurt, hier heel sporadisch een keer ijs, maar zo een sorbet klinkt heerlijk!

  3. Ha Nicole,

    mijn moeder maakte altijd een toetje.
    Dat hoorde er bij.
    Ik maak het nu nooit meer.
    Maar als ik het zo lees... dan is mijn ontbijt al een soort van toetje: magere yoghurt met druiven en appel en een lepeltje haver en allerlei zaden en pitten.
    Heerlijk begin van de dag...

    Prettig weekend!

    Marlou

  4. en wat heb ik nu ineens een zin in die ouderwetse sorbert...ik die nooit pakjes, flesjes en zakje eet...Dat is wat jeugdsentiment met je doet..

  5. Ik houd erg van toetjes in een restaurant of als we een etentje organiseren. En tijdens de hittegolf at ik graaaag een ijsje toe. Als je bevroren fruit met yoghurt mixt kun je overigens heerlijke ijsje maken!

  6. jeugdsentiment :D ik vond dat altijd heerlijk en denk dat ik het een keer voor mijn gezin ga maken, ik zelf mag het niet meer maar misschien wel leuk om hun er kennis mee te laten maken

  7. oh die blikjes fruit, ja die zijn echt een beetje achterhaald. Ik koop ze heel soms, misschien wel 2x per jaar, en dan inderdaad omdat ze me aan mijn kindertijd doen denken.

  8. Ik vind een kaasplankje heerlijk als nagerecht, lekker met een glaasje port. Soms vind ik iets zoets ook wel lekker. Vooral Aziatische toetjes, bijvoorbeeld uit de Vietnamese keuken. Zooooo lekker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.